Η Σμύρνη θα γίνει αγαπημένη και στην Αμερική

Array

Ενόψει της περιόδου βραβεύσεων στην Αμερική, η ακριβότερη ελληνική παραγωγή κάνει πρεμιέρα στο εμπορικό κύκλωμα για μόνο μία μέρα (ή καλύτερα βραδιά). Σε περίπου έναν μήνα η υπερπαραγωγή «Σμύρνη μου Αγαπημένη» θα διανεμηθεί σε 700 αίθουσες ταυτόχρονα. Όσοι επιλέξουν να δουν την ταινία στην θεματική της προβολή, θα έχουν τη δυνατότητα να δουν επίσης υλικό από τα γυρίσματα, μαγνητοσκοπημένες συνεντεύξεις με τους συντελεστές της ταινίας, αλλά και ένα making of από την ηχογράφηση του soundtrack με τα τραγούδια της Άλκηστις Πρωτοψάλτη.

Λίγο καιρό νωρίτερα, στις 29 Νοεμβρίου, η ταινία θα προβληθεί στο Metropolitan Museum of Art της Νέας Υόρκης σε μία ειδική προβολή που διοργανώνει η Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδος στα Ηνωμένα Έθνη. Και έναν μήνα αργότερα, στις 11 Ιανουαρίου του 2023 το «Σμύρνη μου Αγαπημένη» θα προβληθεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες.

Όσοι δεν προλάβετε αυτή την προβολή και διαμένετε στην ευρύτερη περιοχή του Σαν Φρανσίσκο, θα μπορέσετε να δείτε την ταινία σε μία προβολή που έχει ήδη ανακοινωθεί, προτού η ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» φύγει με το μεγάλο βραβείο του San Francisco Greek Film Festival. Στο πλαίσιο του εορτασμού της 20ης διοργάνωσης και εξαιτίας της μη δυνατότητας του σκηνοθέτη Γρηγόρη Καραντινάκη να επισκεφτεί τον θεσμό όπως είχε προγραμματιστεί μέσα στο 2022, υπάρχει δέσμευση από τους διοργανωτές για μια επαναληπτική προβολή με τον σκηνοθέτη να προλογίζει την ταινία.

Όπως ανακοίνωσε και η σεναριογράφος και ηθοποιός Μιμή Ντενίση στα social media της, η ταινία έχει δεχτεί την αγκαλιά της διεθνούς κινηματογραφικής κοινότητας με τον υποψήφιο για δύο Όσκαρ Αιγύπτιο-Αρμένιο-Καναδό σκηνοθέτη Ατόμ Εγκογιάν να αναφέρει μεταξύ άλλων πως η ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη» είναι «μία ανείπωτη τραγωδία (που) αποτυπώνεται με έναν πολυεπίπεδο και κατεπείγοντα τρόπο. Ξεχειλίζοντας με πάθος και οργή…»

Να αναφέρουμε τέλος ότι η ταινία έχει διανεμηθεί σε δύο διαφορετικά μοντάζ, το ένα στην πρώτη της προβολή στην Ελλάδα, το δεύτερο -συντομότερο- για τη διεθνή αγορά (ειδικές προβολές της συντομότερης έκδοσης έγιναν και στους θερινούς κινηματογράφους) ενώ από το έξτρα υλικό των γυρισμάτων παράχθηκε μια σειρά τεσσάρων ωριαίων επεισοδίων που διανεμήθηκε από γνωστή ψηφιακή πλατφόρμα. Η ΕΡΤ είναι συμπαραγωγός της ταινίας και έχει ήδη προγραμματίσει για την τρέχουσα σαιζόν την προβολή της από τις συχνότητα της.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος