«Σμύρνη μου αγαπημένη»: Από τις 23 Δεκεμβρίου στη μεγάλη οθόνη (video)

“Εγώ Σμυρνιά γεννήθηκα κι έτσι είναι η Σμύρνη μου, φωνακλού και ναζιάρα και κοσμοπολίτισσα, γιομάτη νοστιμιές, χαρές, μουσικές”

Η πολυαναμενόμενη ταινία «Σμύρνη μου Αγαπημένη», που βασίζεται στο ομώνυμο θεατρικό έργο της Μιμής Ντενίση απέκτησε αφίσα και ημερομηνία εξόδου. Σε λιγότερο από ένα μήνα, στις 23 Δεκεμβρίου, η υπερπαραγωγή με budget πάνω από 4 εκατομμύρια θα είναι διαθέσιμη στους κινηματογράφους.

«Σμύρνη μου αγαπημένη»: Από τις 23 Δεκεμβρίου στη μεγάλη οθόνη (video)

Με γυρίσματα στη Λέσβο, τη Χίο, την Αθήνα, τον Πειραιά και το Φάληρο, υπερμεγέθεις σκηνικές εγκαταστάσεις, αντικείμενα μιας άλλης εποχής αλλά και ειδικές κατασκευές, η δημιουργία του Γρηγόρη Καραντινάκη ζωντανεύει μια ολόκληρη εποχή που έχει πολλά να θυμίσει στη νέα γενιά. 100 χρόνια μετά τα γεγονότα και ήδη δοκιμασμένο σε υπεράριθμους θεατές στη θεατρική σκηνή, το ταξίδι από τη Μυτιλήνη του 1922 στο ίδιο σημείο το 2015, φιλοδοξεί να είναι μια ιστορική κατάθεση για τους κινηματογραφόφιλους φίλους.

Η υπερπαραγωγή υψηλών προδιαγραφών θα κυκλοφορήσει στις κινηματογραφικές αίθουσες, από την Tanweer, τα Χριστούγεννα του 2021, με αφορμή την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική καταστροφή. Η ΕΡΤ συμμετέχει στην παραγωγή της ταινίας.

«Σμύρνη μου αγαπημένη»: Από τις 23 Δεκεμβρίου στη μεγάλη οθόνη (video)

H ταινία, της οποίας το σενάριο έχει συγγράψει η Μιμή Ντενίση με τον Μάρτιν Σέρμαν, καταγράφει στιγμιότυπα της ζωής της Filio Williams, μίας ηλικιωμένης Ελληνοαμερικανίδας που σπεύδει στη Μυτιλήνη με την εγγονή της Helen, για να συμπαρασταθεί στους Σύριους πρόσφυγες. Κανείς δεν ξέρει την καταγωγή της, κανείς δεν ξέρει ότι η Σμυρνιά γιαγιά της Φιλιώ Μπαλτατζή βρέθηκε κάποτε στο ίδιο νησί κατατρεγμένη και προσφυγοπούλα.

Το τεφτεράκι με τις συνταγές της συνονόματης γιαγιάς ξετυλίγει την πολυτάραχη ιστορία της κοσμοπολίτικης οικογένειας Μπαλτατζή, όπως διαμορφώνεται από τις τραγικές διεθνείς εξελίξεις που καθόρισαν τη μοίρα ολόκληρων λαών. Διαφορετικές γενιές γυναικών της ίδιας οικογένειας ενώνονται στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από τα νήματα της ιστορίας. Παρόν και παρελθόν γίνονται ένα.

Η ΕΡΤ είχε επισκεφτεί τα γυρίσματα, όσο η Βανέσα Ρέντγκρέιβ -όπως θα ακούσετε στο σπικάζ- είχε δεσμευτεί να παίξει ένα σημαντικό ρόλο, όμως οι συνθήκες της πανδημίες της απαγόρεψαν να ταξιδέψει στη χώρα μας. Η ίδια είχε επισκεφτεί τη θεατρική παράσταση και είχε δηλώσει ενθουσιασμένη.

Η διάρκεια της ταινίας θα είναι σχεδόν μισή ώρα λιγότερο από τη θεατρική παράσταση που διαρκούσε 170 λεπτά.

Το σίκουελ της ιστορίας ήδη μπορούν να το δουν οι θεατρόφιλοι, στην ίδια θεατρική σκηνή που φιλοξενούσε και την ιστορία που θα δούμε στη μεγάλη οθόνη.

Δείτε το trailer της ταινίας εδώ:

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ