Γλυπτά του Παρθενώνα: Η απάντηση του προέδρου του Μουσείου Ακρόπολης στον επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου

Για πρώτη φορά στην ιστορία διεκδίκησης των Γλυπτών του Παρθενώνα η βρετανική πλευρά έκανε λόγο για δυνατότητα συμφωνίας, διαμοιρασμού όμως. Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου δήλωσε πως Αθήνα και Λονδίνο θα μπορούσαν να μοιραστούν τα Γλυπτά χωρίς προαπαιτούμενα. Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης πάντως εξέφρασε δυσπιστία και χαρακτήρισε τις δηλώσεις ελιγμό για να σταματήσει ο θόρυβος.

Η επί χρόνια πάγια θέση του Βρετανικού Μουσείου που απέρριπτε κάθε απόπειρα συζήτησης με την Ελλάδα για τον επαναπατρισμό των γλυπτών φαίνεται να αλλάζει. Η απρόσμενη δήλωση του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου ίσως να δίνει μια μικρή ελπίδα.

«Πιστεύω ότι μπορεί να υπάρξει συμφωνία όπου μπορούμε να πούμε την ιστορία στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Αν προσεγγίσουμε το ζήτημα χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς πολλές κόκκινες γραμμές και καθίσουμε κάτω να συζητήσουμε ως λογικοί άνθρωποι μπορούμε να κανονίσουμε κάτι που θα αξιοποιεί στο έπακρο τα μάρμαρα του Παρθενώνα» δήλωσε ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, Τζορτζ Όσμπορν.

Ο Τζορτζ Όσμπορν, όμως μιλά για διαμοιρασμό των γλυπτών του Παρθενώνα, με την Αθήνα να διεκδικεί επι χρόνια την οριστική επανένωση των θησαυρών. Κομβική ήταν η πρόταση της Ουνέσκο τον περασμένο μήνα για απευθείας διμερείς συνομιλίες μεταξύ του βρετανικού και του ελληνικού υπουργείου Πολιτισμού.

«Τέτοιου τύπου διευθέτηση μπορεί να γίνει από λογικούς ανθρώπους που μπορούν να καταλήξουν σε ένα σχήμα όπου θα μπορεί κανείς να δει αυτούς τους θησαυρούς στην Αθήνα αλλά μπορεί να έρθει να τους δει μαζί με θησαυρούς άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο» είπε ακόμα ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, τόνισε: «το αίτημα αυτό είναι ένας ελιγμός για να σταματήσει αυτός ο θόρυβος γύρω από τα γλυπτά χωρίς να είναι πραγματική λύση. Δεν είναι λύση να σου δανείσει κάποιος κάτι που εσύ θεωρείς ότι δεν είναι ιδιοκτησία του».

Ήταν περί τα έτη 1801-1804, όταν ο λόρδος Έλγιν, τότε πρεσβευτής της Μεγάλης Βρετανίας στην Υψηλή Πύλη, κατόρθωσε να αποσπάσει ένα μεγάλο μέρος του γλυπτού διακόσμου του Παρθενώνα και να το μεταφέρει στην Αγγλία. Το 1982 αποτελεί έτος – σταθμό για το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών από το Βρετανικό Μουσείο, καθώς στη Γενική Διάσκεψη της UNESCO, η τότε Υπουργός Πολιτισμού Μελίνα Μερκούρη προέβαλε για πρώτη φορά αίτημα για την επανένωση των γλυπτών.

Επιμέλεια: Βαλέρια Δολαψάκη

Σχετικό Άρθρο: Δ. Παντερμαλής στο Πρώτο: Η οριστική επανένωση του «θραύσματος Fagan» δημιουργεί νομικό προηγούμενο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (audio)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος