Βρετανικό Μουσείο: Πιθανή συμφωνία για την κοινή αξιοποίηση των γλυπτών

Ο πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου εξέφρασε την πεποίθηση ότι είναι δυνατή μια συμφωνία για κοινή χρήση των Γλυπτών του Παρθενώνα με την Ελλάδα. To ΑFP αναφερόμενο στη συνέντευξη που έδωσε o επικεφαλής του μουσείου, Τζορτ Όσμπορν, στο βρετανικό ραδιόφωνο LBC, λέει ότι κατά τη διάρκειά της ο ίδιος δήλωσε ότι πιστεύει ότι υπάρχει μια «συμφωνία που πρέπει να γίνει» για να μοιραστούν τα ανεκτίμητα έργα τέχνης. Από την πλευρά της η ιστοσελίδα του ραδιοφώνου όπου έγιναν οι σχετικές δηλώσεις παρουσιάζει άρθρο υπό τον τίτλο «Βρετανία και η Ελλάδα θα μπορούσαν να συνάψουν “συμφωνία” για να μοιραστούν τα Ελγίνεια, λέει ο Τζ. Όσμπορν στο LBC».

Ο κ. Όσμπορν λέει για τα Γλυπτά: «στο Βρετανικό Μουσείο, αφηγούνται μια ιστορία για τον πολιτισμό σε σύγκριση με όλους τους άλλους πολιτισμούς, την Κίνα, την Ινδία, άλλα μέρη της Μεσογείου. Στην Ελλάδα, αφηγούνται την ιστορία μόνο του ελληνικού πολιτισμού. Νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία, αλλά νομίζω ότι πρέπει να γίνει μια συμφωνία όπου να μπορούμε να πούμε και τις δύο ιστορίες στην Αθήνα και στο Λονδίνο, αν και οι δύο προσεγγίσουμε το θέμα χωρίς ένα σωρό προϋποθέσεις, χωρίς ένα φόρτο κόκκινες γραμμές», ανέφερε και πρόσθεσε «πιστεύω ότι οι λογικοί άνθρωποι μπορούν να κανονίσουν κάτι που να αξιοποιεί στο έπακρο τα Μάρμαρα του Παρθενώνα, αλλά αν οποιαδήποτε πλευρά πει ότι ότι δεν υπάρχει καμία συνεισφορά, τότε δεν θα υπάρξει συμφωνία».

Σύμφωνα με τoν ιστότοπο lbc.co.uk, όταν ο κ. Όσμπορν ρωτήθηκε αν αυτό θα μπορούσε να σημαίνει μεταφορά κάποιων από αυτά στην Ελλάδα και μετά πίσω στο Λονδίνο ο ίδιος απάντησε: «αυτό το είδος της διευθέτησης. Oι λογικοί άνθρωποι θα πρέπει να βρουν κάτι ώστε να μπορείς να δεις όλο το μεγαλείο τους στην Αθήνα, και να μπορείς να τα δεις ανάμεσα στα μεγαλείο άλλων πολιτισμών στο Λονδίνο».

Κυρ. Μητσοτάκης: Βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα

Στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα αναφέρθηκε στη συνέντευξη που παραχώρησε ο πρωθυπουργός στην ΕΡΤ και τον Γιώργο Κουβαρά, στο πλαίσιο της εκπομπής «Στο Κέντρο» η οποία «φιλοξενήθηκε» στο μουσείο της Ακρόπολης.

«Είναι σωστό να μιλάμε για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα και όχι για την επιστροφή τους και πιστεύω ότι το Μουσείο της Ακρόπολης καταδεικνύει με τον πιο καταλυτικό τρόπο ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα αποτελούσαν ένα μνημείο το οποίο ο Λόρδος Έλγιν, όταν έκλεψε τα Γλυπτά του Παρθενώνα, το διέσπασε ουσιαστικά σε πολλά κομμάτια και με το μεγαλύτερο τμήμα του αυτή τη στιγμή να βρίσκεται στο Βρετανικό Μουσείο» είπε και συνέχισε: «Πριν από λίγες μέρες πετύχαμε μία πολύ μεγάλη εθνική επιτυχία, την επιστροφή του θραύσματος Fagan το οποίο και τοποθετήθηκε στο σημείο όπου μέχρι πρότινος υπήρχε ένα αντίγραφο. Θεωρώ βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα επιστρέψουν τα Γλυπτά του Παρθενώνα στη πατρίδα μας και έχει γίνει μία πολύ συστηματική δουλειά από την κυβέρνηση για να καλλιεργηθεί και η βρετανική κοινή γνώμη αλλά και για να μπορέσουμε να επιχειρηματολογήσουμε με το Βρετανικό Μουσείο γιατί η επανένωση των Γλυπτών ουσιαστικά θα αποτελέσει ένα μοναδικό γεγονός το οποίο δεν θα θέσει σε κίνδυνο ουσιαστικά όλη την συλλογή του βρετανικού μουσείου καθώς πρόκειται για μία μοναδική επανένωση ενός μνημείου με τόσο μεγάλη παγκόσμια ακτινοβολία».

«Και κάτι τελευταίο, το οποίο νομίζω ότι έχει την σημασία του. Αυτή η ζωφόρος του Παρθενώνα αποτυπώνει το μεγαλείο της αθηναϊκής δημοκρατίας και αυτός είναι ο λόγος στον οποίο αναφέρθηκα, σε αυτό το θαύμα της τέχνης, στην ομιλία μου στο Κογκρέσο».

«Αυτή η συζήτηση ωριμάζει με μεγάλη ταχύτητα», είπε ερωτώμενος για το πόσο σύντομα μπορεί να γίνει αυτή η επιστροφή των Γλυπτών. «Όπως είχα πει στο Ηνωμένο Βασίλειο, η συζήτηση αυτή δεν αποτέλεσε τότε μία πρωτοβουλία φωτοβολίδα, είναι μία πρωτοβουλία η οποία έχει διάρκεια, θα εκδηλωθεί σε βάθος χρόνου, αυτές είναι ιστορικές εκκρεμότητες που δεν λύνονται από τη μία στιγμή στην άλλη. Πιστεύω όμως ότι η βρετανική κοινή γνώμη σε συνδυασμό με την πίεση που ασκείται και από την UNESCO μάς δίνει την δυνατότητα να μπορούμε να πιέσουμε την βρετανική κυβέρνηση και το Βρετανικό Μουσείο και να μπορέσουμε να προσφέρουμε και στο Βρετανικό Μουσείο ένα πλαίσιο περιοδικών εκθέσεων που το ίδιο το βρετανικό μουσείο πιστεύω θα το βρει μία πολύ ελκυστική πρόταση προκειμένου να υποκαταστήσει ένα αναμφισβήτητο κομμάτι της μόνιμης συλλογής του».

Πηγές: ΕΡΤ- Ρίτσα Καστάνη/ AFP/ LBC

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος