Δ. Παντερμαλής στο Πρώτο: Η οριστική επανένωση του «θραύσματος Fagan» δημιουργεί νομικό προηγούμενο για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα (audio)

«Η προσαρμογή του «θραύσματος Fagan» πραγματοποιήθηκε χθες σε μια όμορφη τελετή και όλοι πιστεύουμε ότι αυτό ανοίγει έναν δρόμο, όπου στο παιχνίδι δεν μπαίνουν μόνο νομικά και άλλα επιχειρήματα αλλά και ανθρώπινα και η μεγαλοψυχία και η δικαιοσύνη επίσης παίζουν μεγάλο ρόλο στο θέμα της επανένωσης των γλυπτών» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινή Παρέα» με την Κατερίνα Σερέτη και τον Διονύση Χατζημιχάλη, ο πρόεδρος του Μουσείου Ακρόπολης Δημήτρης Παντερμαλής.

Το βήμα που έγινε στην περίπτωση του «θραύσματος Fagan» είναι πολύ ουσιαστικό από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης, επισήμανε ο κ. Παντερμαλής. «Η κυβέρνηση της Σικελίας πήρε αυτή την γενναία απόφαση να αλλάξει τον νόμο. Πολλές φόρες βρισκόμαστε μπροστά σε τοίχο, μας λένε «να σας τα δώσουμε αλλά δεν μας επιτρέπει η νομοθεσία μας». Οι συνάδελφοι στο Παλέρμο με πολύ φιλικά αισθήματα έκαναν αγώνα ώστε να περάσει αυτός ο νόμος, δημιουργώντας ένα νομικό προηγούμενο που δείχνει ότι υπάρχει δυνατότητα να ανατραπούν αυτές οι υποθέσεις» συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι πράγματι θα δούμε την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα, απάντησε «εγώ πιστεύω ότι θα το δούμε. Πόσο σύντομα δεν μπορώ να το πω γιατί και για τους Βρετανούς απ’ όσο μπορώ να ξέρω είναι αφόρητη αυτή η διεθνής πίεση, όπου βρεθούν και σταθούν τους το λένε. Ο καλύτερος τρόπος θα ήταν να βρεθεί ένα μονοπάτι συνεργασίας των δύο Μουσείων, να φροντίσουμε και εμείς στην κενή αίθουσα στο Βρετανικό να κάνουμε εκθέσεις, ούτως ώστε να έχουν και αυτοί ένα ιδιαίτερο όφελος και εμείς με τα γλυπτά» είπε ολοκληρώνοντας ο κ. Παντερμαλής.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος