Ένα graphic novel για τον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Γράφει ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης
Εικονογραφεί ο Παναγιώτης Πανταζής

Πρέπει να ήταν 13 Νοέμβρη του 2003 όταν «πρωτοσυναντήθηκα» με τον Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή. Η γνωριμία μας ξεκίνησε μέσα από το ένθετο «Ιστορικά» της κυριακάτικης εφημερίδας Ελευθεροτυπία. Η εφημερίδα τον σύστηνε ως τον «Έλληνα Αϊνστάιν». Δεν ξέρω για ποιον λόγο, αυτό το αφιερωματικό τεύχος με γοήτευσε. Ύστερα από έναν μήνα το ξαναδιάβασα. Άρχισα να ψάχνω για τον σπουδαίο μαθηματικό. Από αυτά που διάβαζα, καταλάβαινα ότι ο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, καθηγητής σε Πανεπιστήμια της Γερμανίας, υπήρξε μεγάλη προσωπικότητα.
Ένα graphic novel για τον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή Η φιλία του με τον Αϊνστάιν αλλά και η συνεισφορά του στην εκπαιδευτική πολιτική του Ελευθερίου Βενιζέλου, με την παραίτησή του από το Πανεπιστήμιο του Βερολίνου για να προσφέρει στην πατρίδα, μου φανέρωσαν έναν άνθρωπο που είχε ιδανικά και αγάπη για την Ελλάδα. Τότε μου κόλλησε η ιδέα να επισκεφτώ την κόρη του που ζούσε στο Ψυχικό. Με υποδέχτηκε με ευγένεια και ένιωσα ότι βρισκόμουν πιο κοντά στον μεγάλο μαθηματικό. Την παρότρυνα να μου διηγηθεί ιστορίες για τον πατέρα της και πάτησα το κουμπί του μαγνητοφώνου. Η Δέσποινα Καραθεοδωρή χάθηκε στις αναμνήσεις της.

Ένα graphic novel για τον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή«Ο πατέρας ήταν γλυκύτατος και σαν άνθρωπος τα κατάπινε όλα, όπως και τις πικρίες που του τύχαιναν. Ήταν πάντοτε κοντά στην οικογένειά μας. Θυμάμαι που κάναμε μαζί περίπατο στο πάρκο. Θα έλεγα ότι ήταν διδακτικοί αυτοί οι περίπατοι. Ξέρετε τι ευχάριστος άνθρωπος που ήταν;…»

Το κασετόφωνο κατέγραφε κι εγώ έψαχνα να βρω τη μορφή του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στο αντικρινό σαλόνι. Και όμως, ναι, τον διέκρινα να γράφει και κάποια στιγμή να σηκώνεται και να παίρνει ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη. Πρέπει να ήταν το αγαπημένο του. Το Όργανον του Αριστοτέλη. Το άνοιξε, το χάιδεψε και διάβασε στιγμιαία κάτι. Κάθισε πάλι στο γραφείο και διάβασε με προσήλωση το βιβλίο. Άναψε ένα πούρο και κάπνισε τόσο όσο για να καλύψει η καπνιά το σαλόνι και να θαμπώσει τη μορφή του. Και όταν η ατμόσφαιρα ύστερα από λίγα λεπτά καθάρισε, ο Καραθεοδωρή δεν ήταν εκεί. Μόνο η καρέκλα του και το γραφείο τον θύμιζε… Έκλεισα το μαγνητόφωνο όταν αισθάνθηκα ότι η συζήτηση είχε φτάσει στο τέλος της. Κοίταξα αμήχανα γύρω μου και αναρωτήθηκα αν θα μπορούσα να παραμείνω περισσότερο σε αυτό τον χώρο. Το χαμόγελο και η διάθεση της οικοδέσποινας μου το επιβεβαίωσαν. Η φωνή όμως της κυρίας Πόπης, της οικονόμου, της υπενθύμισε το καθημερινό της πρόγραμμα. Κατάλαβα. Ήταν η κατάλληλη στιγμή για να αποχωρήσω. Σηκώθηκα και χαιρέτησα θερμά την κόρη του Καραθεοδωρή. Η Δέσποινα Καραθεοδωρή-Ροδοπούλου μού έσφιξε το χέρι και μου είπε ότι μπορώ όποτε θέλω να την επισκεφτώ και πάλι. Έφυγα νιώθοντας γεμάτος. Στην επιστροφή, η χαμηλή μουσική του ραδιοφώνου του αυτοκινήτου με έκανε να ταξιδέψω πάλι στις όμορφες στιγμές που πέρασα στο σπίτι της οικογένειας του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή.Ένα graphic novel για τον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Αυτή η γνωριμία μεγάλωσε μέσα μου τη διάθεση να ανακαλύψω περισσότερα γι’ αυτόν τον άνθρωπο. Με έστειλε σε αρχεία και βιβλιοθήκες να ψάξω ό,τι υπήρχε γι’ αυτόν. Με έκανε να θέλω να μοιραστώ και με άλλους τα σπουδαία που ανακάλυπτα. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι ήμουν έτοιμος να το κάνω. Να γράψω για τον Καραθεοδωρή, να σας γνωρίσω τον διάσημο μαθηματικό και να αναπαραστήσω εκείνη την εποχή που η Ευρώπη έζησε δύσκολες κοινωνικές και οικονομικές καταστάσεις. Κυρίως, όμως, θέλω να γνωρίσω στους Έλληνες τη σημαντική προσφορά του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στα Γράμματα.

Η διαδρομή που έκανα μέχρι την έκδοση του βιβλίου ήταν μαγική γιατί συνεργάστηκα με τον εξαίρετο Παναγιώτη Πανταζή που εικονογράφησε το βιβλίο και του έδωσε αυτή την υπέροχη μορφή. Είμαι ευχαριστημένος από τη συνεργασία που είχα μαζί του όπως και με τις εκδόσεις Παπαδόπουλος.

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Το βιβλίο του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη με τίτλο Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή, ο σπουδαίος Έλληνας μαθηματικός, κυκλοφορεί, σε εικονογράφηση του Παναγιώτη Πανταζή, από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος (σελ.: 80, τιμή: €10,99). Το graphic novel απευθύνεται σε παιδιά ηλικίας 9+ αλλά και ενήλικες.

Ένα graphic novel για τον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο ΚαραθεοδωρήΟ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης κατάγεται από τη Λέσβο και γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τις επιστήμες της Παιδαγωγικής και της Θεολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιγχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο. Εργάστηκε ως δάσκαλος στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση για μια τριακονταετία. Τακτικός συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού για τον πολιτισμό Διάστιχο και της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται τα βιβλία 100+1 Συνεντεύξεις για την ποίηση και την πεζογραφία (2021, εκδ. Κυριακίδη), Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: μυθιστορηματική βιογραφία (2019, εκδ. Μένανδρος) Οι σημειώσεις του φαροφύλακα (2019, εκδ. Στοχαστής), Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το κόμμα Φιλελευθέρων στην Ήπειρο (2015, εκδ. Historical Quest), Νταχάου: προφορικές και επιστολικές μαρτυρίες (2014, εκδ. Μένανδρος).

Ένα graphic novel για τον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο ΚαραθεοδωρήΟ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΟΣ

Ο Παναγιώτης Πανταζής γεννήθηκε το 1982 στην Αθήνα, όπου ζει και ζωγραφίζει, ενώ παράλληλα κυκλοφορεί μουσική ως Pan Pan. Σταθερός συνεργάτης του περιοδικού 9 τα τελευταία πέντε χρόνια της κυκλοφορίας του, δημοσίευσε το πρώτο άλμπουμ του με κόμικς το 2007 (Common Comics #1, Giganto). Έχει συνεργαστεί με πολλούς εκδοτικούς οίκους, ενώ από το 2021 έχει κυκλοφορήσει πάνω από 400 online comic strips σε σειρές στο Socomic.gr (Μνήμες Γαβριήλ Φρανσουά, Μαρμελάδα Κεράσι κ.ά.). Ήταν συνεργάτης του περιοδικού Μπλε Κομήτης (εκδ. Polaris) από το πρώτο τεύχος του.Ένα graphic novel για τον σπουδαίο Έλληνα μαθηματικό Κωνσταντίνο Καραθεοδωρή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος