«100+1 Συνεντεύξεις για την ποίηση και την πεζογραφία»: γράφει ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

ΕΝΑΣ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑΣ, ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ
Επιμέλεια: Μαρία Σφυρόερα

Στα παιδικά και εφηβικά μου χρόνια, εκτός από το να ακούω μουσική, συνήθιζα να ξεφυλλίζω και εφημερίδα. Καθημερινά έμπαιναν στο σπίτι δύο εφημερίδες, μία που έφερνε ο πατέρας και μία ο παππούς μου. Στην αρχή πήγαινα κατευθείαν στις σελίδες με τα αθλητικά, αλλά όσο μεγάλωνα το ενδιαφέρον μου απλωνόταν και σε άλλα θέματα καθώς και στην πολιτική επικαιρότητα. Στην εφηβεία μάλιστα άρχισαν να τραβούν την προσοχή μου οι συνεντεύξεις και να τις αναζητώ σε κάθε έντυπο που έπεφτε στα χέρια μου. Εκτός του ότι εμπλούτιζα γενικότερα τις γνώσεις μου, ερχόμουν σε επαφή με τη σκέψη διαφόρων προσωπικοτήτων –συγγραφέων, ποιητών, πολιτικών, ηθοποιών κ.λπ.– και ήταν σαν να τους είχα δίπλα μου και να συνομιλούσα μαζί τους. Πολλές φορές μάλιστα απομνημόνευα σκέψεις και φράσεις τους και τις έκανα δικές μου. Μεγαλώνοντας, η συνήθεια της εφημερίδας δεν με εγκατέλειψε, κι ακόμη κι όταν βρέθηκα στο εξωτερικό, στην Αγγλία και στη Γερμανία, για σπουδές αλλά και για δουλειά, δεν έπαψα να παρακολουθώ τον εκεί τύπο.

Ενώ βρισκόμουν στο τελευταίο έτος της εργασίας μου, στο Μόναχο, μου πρότειναν να γίνω τακτικός συνεργάτης στην εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ Άρτας. Στην αρχή έγραφα άρθρα με γενική θεματολογία, μα γρήγορα άλλαξα γνώμη και πρότεινα στον διευθυντή να καλύπτω μια στήλη με συνεντεύξεις.

«100+1 Συνεντεύξεις για την ποίηση και την πεζογραφία»: γράφει ο Ελπιδοφόρος ΙντζέμπεληςΣτην αρχή οι συνεντεύξεις γίνονταν γραπτώς και οι συγγραφείς μού έστελναν ταχυδρομικώς τις απαντήσεις τους. Στη συνέχεια χρησιμοποιήσαμε το φαξ, και, τέλος, από το 2006 και μετά, υπολογιστή. Δεν έλειψαν όμως και οι ζωντανές συνεντεύξεις, τις οποίες, καθώς μένω μακριά από την Αθήνα, μπόρεσα να πάρω στις διακοπές των Χριστουγέννων ή το καλοκαίρι. Πολλοί δημιουργοί με τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους και δέχτηκαν να καταθέσουν στοιχεία για τη ζωή και το έργο τους. Έτσι δεκαεπτά χρόνια τώρα έχω ξεπεράσει τις επτακόσιες συνεντεύξεις. Κατά καιρούς περνούσε από το μυαλό μου να μαζέψω όλο αυτό το υλικό και να το αξιοποιήσω κάπως καλύτερα, αλλά οι υποχρεώσεις και η καθημερινότητα με έκαναν όλο να το αναβάλω. Ώσπου ήρθε ο εκδοτικός οίκος «Κυριακίδη» να υλοποιήσει τις σκέψεις μου, προτείνοντάς μου να δημοσιεύσουμε ένα μέρος των συνεντεύξεών μου σε έναν τόμο.

Το βιβλίο με τίτλο 100 +1 Συνεντεύξεις για την ποίηση και την πεζογραφία περιέχει συνεντεύξεις που πήρα από το 2002 έως το 2019 από 70 Έλληνες πεζογράφους και 31 ποιητές και οι οποίες πρωτοδημοσιεύτηκαν σε έντυπες και ηλεκτρονικές εφημερίδες αλλά και περιοδικά. Μέσα από τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να γνωρίσει τη σκέψη των δημιουργών αυτών και να εισχωρήσει βαθύτερα στο έργο τους. Παράλληλα, η ζωντάνια και ο αυθορμητισμός της κάθε συνέντευξης μεταδίδουν τη χαρά και την ευχαρίστηση στον αναγνώστη, ο οποίος μπορεί να διαβάσει το βιβλίο αυτό και αποσπασματικά και να απομονώσει φράσεις ή σκέψεις που συμμερίζεται ή που θέλει να θυμάται.

Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Οι 100 + 1 συνεντεύξεις για την ποίηση και την πεζογραφία του Ελπιδοφόρου Ιντζέμπελη, κυκλοφορούν σε έναν καλαίσθητο τόμο από τις Εκδόσεις Κυριακίδη (σελ.: 496, τιμή: €28,50).

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΗΤΕΣ

Λουκάς Αξελός, Νάσος Βαγενάς, Γιώργος Βέης, Κωνσταντίνος Βήτα, Χάρης Βλαβιανός, Γιώργος Γιαννόπουλος, Μιχάλης Γκανάς, Κωστής Γκιμοσούλης, Ηλίας Γκρης, Γιάννης Δάλλας, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, Μάνος Ελευθερίου, Δημήτρης Καλοκύρης, Νίκος Κατσαλίδας, Μαρία Λαϊνά, Κώστας Λάνταβος, Χριστόφορος Λιοντάκης, Στέλιος Λουκάς, Ευτυχία-Αλεξάνδρα Λουκίδου, Απόστολος Λυκεσάς, Γιώργος Μαρκόπουλος, Γιώργος Μπλάνας, Κωνσταντίνος Μπούρας, Τόλης Νικηφόρου, Χριστίνα Οικονομίδου, Γιάννης Παππάς, Τίτος Πατρίκιος, Ζωή Σαμαρά, Ντίνος Σιώτης, Αντώνης Φωστιέρης, Γιώργος Χρονάς.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ΜΕ ΠΕΖΟΓΡΑΦΟΥΣ

Τατιάνα Αβέρωφ, Κώστας Ακρίβος, Κώστας Αρκουδέας, Γιάννης Ατζακάς, Θανάσης Βαλτινός, Μάρω Βαμβουνάκη, Βασίλης Βασιλικός, Ρέα Γαλανάκη, Γιώργης Γιατρομανωλάκης, Ελένη Γκίκα, Δημήτρης Γκιώνης, Βασίλης Γκουρογιάννης, Θεόδωρος Γρηγοριάδης, Στέφανος Δάνδολος, Τιτίνα Δανέλλη, Σωτήρης Δημητρίου, Λένα Διβάνη, Μάρω Δούκα, Φίλιππος Δρακονταειδής, Άλκη Ζέη, Ισίδωρος Ζουργός, Αθηνά Κακούρη, Κώστας Καλφόπουλος, Ισμήνη Καπάνταη, Μαρίνα Καραγάτση, Κατερίνα Καριζώνη, Ιωάννα Καρυστιάνη, Βασίλης Κατσικονούρης, Γιάννης Κουρτσάκης, Δήμητρα Κολλιάκου, Θωμάς Κοροβίνης, Δημοσθένης Κούρτοβικ, Γιώργος Μανιώτης, Άρης Μαραγκόπουλος, Πρόδρομος Μάρκογλου, Χριστόφορος Μηλιώνης, Ανδρέας Μήτσου, Δημήτρης Μίγγας, Τεύκρος Μιχαηλίδης, Αμάντα Μιχαλοπούλου, Μιχάλης Μοδινός, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Γιάννης Ν. Μπασκόζος, Σοφία Νικολαΐδου, Δημήτρης Νόλλας, Γιάννης Ξανθούλης, Γιώργος Ξενάριος, Χρήστος Οικονόμου, Αλέξης Πανσέληνος, Μάκης Πανώριος, Ντορίνα Παπαλιού, Ελένη Πριοβόλου, Έρη Ρίτσου, Γιάννης Ράγκος, Ελένη Σαραντίτη, Νικόλας Σεβαστάκης, Γιώργος Σκαμπαρδώνης, Γιώργος Σκούρτης, Αλέξης Σταμάτης, Δημήτρης Στεφανάκης, Σώτη Τριανταφύλλου, Φωτεινή Τσαλίκογλου, Μάκης Τσίτας, Ευγενία Φακίνου, Μιχάλης Φακίνος, Φίλιππoς Φιλίππου, Στρατής Χαβιαράς, Θανάσης Χειμωνάς, Έλενα Χουζούρη, Νίκος Χρυσός.

«100+1 Συνεντεύξεις για την ποίηση και την πεζογραφία»: γράφει ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης

Ο Ελπιδοφόρος Ιντζέμπελης γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε τις επιστήμες της Παιδαγωγικής και της Θεολογίας. Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Μπέρμιγχαμ και μετεκπαιδεύτηκε στο Μόναχο. Τακτικός συνεργάτης του ηλεκτρονικού περιοδικού για τον πολιτισμό Διάστιχο και της εφημερίδας ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ. Από το 2002 ζει στο Μενίδι Αιτωλοακαρνανίας
Στο συγγραφικό του έργο συγκαταλέγονται τα βιβλία Κωνσταντίνος Καραθεοδωρή: μυθιστορηματική βιογραφία (2019, εκδ. Μένανδρος) Οι σημειώσεις του φαροφύλακα (2019, εκδ. Στοχαστής), Ο Ελευθέριος Βενιζέλος και το κόμμα Φιλελευθέρων στην Ήπειρο (2015, εκδ. Historical Quest), Νταχάου: προφορικές και επιστολικές μαρτυρίες (2014, εκδ. Μένανδρος).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος