Αυξήθηκε η κίνηση στις 347 βιβλιοθήκες της χώρας από την πανδημία της περιόδου 2020-2022

Αυ­ξη­μέ­νη σε σχέ­ση με το 2020, έτος της υγειο­νο­μι­κής κρί­σης, αλ­λά ση­μα­ντι­κά μειω­μέ­νη σε σχέ­ση με το 2018 ήταν το 2022 η ανα­γνω­στι­κή κί­νη­ση στις συ­νο­λι­κά 347 βι­βλιο­θή­κες της Ελ­λά­δας, σύμ­φω­να με την Έρευ­να Βι­βλιο­θη­κών της Ελ­λά­δας, που διε­νερ­γεί, από το 1970, κά­θε δύο χρό­νια η Ελ­λη­νι­κή Στα­τι­στι­κή Υπη­ρε­σία (ΕΛ­ΣΤΑΤ).

Όπως αναφέρει ο Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Έργων Λόγου (ΟΣΔΕΛ): «Η εν λόγω απογραφική έρευνα καταγράφει τη δραστηριότητα όλων των βιβλιοθηκών (εκτός των σχο­λι­κών), οι οποί­ες για το έτος 2022 ανέρ­χο­νται σε 347 και πε­ρι­λαμ­βά­νουν την Εθνι­κή Βι­βλιο­θή­κη, 40 δη­μό­σιες βι­βλιο­θή­κες, 139 δη­μο­τι­κές βι­βλιο­θή­κες και 167 βι­βλιο­θή­κες νο­μι­κών προ­σώ­πων (δη­μο­σί­ου και ιδιω­τι­κού δι­καί­ου ή άλ­λης νο­μι­κής μορ­φής). Ανα­φο­ρι­κά με το εί­δος των βι­βλιο­θη­κών, οι 211 εί­ναι γε­νι­κές βι­βλιο­θή­κες και οι 136 εί­ναι ει­δι­κές, εκ των οποί­ων ει­δι­κών οι πε­ρισ­σό­τε­ρες εί­ναι πα­νε­πι­στη­μια­κές. Όπως προ­κύ­πτει από την έρευ­να, το σύ­νο­λο των πα­ραρ­τη­μά­των εί­ναι 148 και των κι­νη­τών μο­νά­δων 38.

Ανα­φο­ρι­κά με την αναγνωστική κί­νη­ση και τον δανεισμό στις βιβλιοθήκες, κα­τά τη σύ­γκρι­ση των ετών 2022 προς 2020 πα­ρα­τη­ρεί­ται αύ­ξη­ση κα­τά 83,1% στον αριθ­μό των ανα­γνω­στών-επι­σκε­πτών, κα­τά 34,3% στον αριθ­μό των δα­νει­σθέ­ντων βι­βλί­ων, κα­τά 30,0% στον δα­νει­σμό βι­βλί­ων για εξω­τε­ρι­κή χρή­ση, κα­τά 9,3% στον αριθ­μό πρό­σβα­σης χρη­στών σε ηλε­κτρο­νι­κές βά­σεις δε­δο­μέ­νων και κα­τά 9,4% στον αριθ­μό πρό­σβα­σης χρη­στών στις ιστο­σε­λί­δες των βι­βλιο­θη­κών.

Όσον αφο­ρά στις συλλογές βιβλίων, περιοδικών και χειρόγραφων, κατά τη σύγκριση των ετών 2022 προς 2020, πα­ρου­σιά­ζε­ται αύ­ξη­ση κα­τά 4,4% στους τί­τλους και κα­τά 3,8% στους τό­μους των βι­βλί­ων, μεί­ω­ση κα­τά 0,5% στους τί­τλους και αύ­ξη­ση κα­τά 12,5% στους τό­μους των πε­ριο­δι­κών, μεί­ω­ση κα­τά 0,7% στους τί­τλους και κα­τά 0,9% στους τό­μους των χει­ρό­γρα­φων.

Αναφορικά με το απασχολούμενο προσωπικό στις βιβλιοθήκες, κα­τά τη σύγκριση των ετών 2022 προς 2020, εμφανίζε­ται μεί­ω­ση κα­τά 0,6% του συ­νο­λι­κού αριθ­μού των ερ­γα­ζο­μέ­νων στις βι­βλιο­θή­κες. Ει­δι­κό­τε­ρα, ο αριθ­μός των βι­βλιο­θη­κο­νό­μων με ει­δι­κές σπου­δές στον κλά­δο, εμ­φα­νί­ζει αύ­ξη­ση κα­τά 1,9%, ενώ ο αριθ­μός του λοι­πού προ­σω­πι­κού με βι­βλιο­θη­κο­νο­μι­κή εμπει­ρία, μεί­ω­ση κα­τά 5,9%. Τέ­λος, μεί­ω­ση κα­τά 1,7% εμ­φα­νί­ζει ο αριθ­μός των άλ­λων υπαλ­λή­λων».

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος