Αποκλειστικό: Ο πρόεδρος του Parthenon Project στην ΕΡΤ – «Τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η ελληνική κοινή γνώμη»

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι κοντά στην επιστροφή τους, καθώς οι ελληνικές αρχές και το Βρετανικό Μουσείο είναι κοντά σε συμφωνία, αναφέρει σε νέο της δημοσίευμα η Telegraph. Μάλιστα η εφημερίδα υποστηρίζει ότι αρχαίοι θησαυροί από την Ελλάδα θα χρησιμοποιηθούν ως «εγγύηση» για την εξασφάλιση ενός τελικού συμβιβασμού. Σε αποκλειστική του συνέντευξη στην ΕΡΤ ο άνθρωπος κλειδί πίσω από την πρωτοφανή κινητοποίηση του ζητήματος επιβεβαιώνει τα δημοσιεύματα για το προχωρημένο των συνομιλιών.

«Λοιπόν, νομίζω ότι είναι πολύ κοντά και είναι επίσης πολύ μακριά. Νομίζω ότι το περίγραμμα της συμφωνίας είναι πολύ σαφές, ότι το Βρετανικό Μουσείο θα έστελνε μέρος από τα γλυπτά του Παρθενώνα πίσω στην Αθήνα και σε αντάλλαγμα, η Αθήνα ή η ελληνική κυβέρνηση θα δάνειζε Ελληνικούς θησαυρούς πίσω στο Βρετανικό Μουσείο για έκθεση. Και ότι θα υπάρξει ένα είδος περιστροφής σε εξέλιξη στο μέλλον με μερικά από τα γλυπτά του Παρθενώνα να πηγαίνουν στην Αθήνα σε διαφορετικές χρονικές στιγμές και διαφορετικά τεχνουργήματα να επιστρέφουν από την Αθήνα», δηλώνει ο Εντ Βέιζι, πρόεδρος του Parthenon Project απαντώντας σε ερώτηση της Ευδοξίας Λυμπέρη για το πόσο κοντά είναι η συμφωνία για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα υπό το φως των πρόσφατων αναφορών για τις συζητήσεις μεταξύ του Βρετανικού Μουσείου και της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο πρώην υπουργός πολιτισμού θεωρεί ότι δεν υπήρξε στην ιστορία πιο ευνοϊκή συγκυρία για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα με επικεφαλής του Βρετανικού Μουσείου τον έμπειρο πολιτικό Τζορτζ Όσμπορν που συνομιλεί με την ελληνική κυβέρνηση στο υψηλότερο κλιμάκιο σύμφωνα με την Telegraph.

«Νομίζω ότι αυτή η χρήση της λέξης «εγγυήσεις», νομίζω ότι είναι το κλειδί. Θα έδινε στο Βρετανικό Μουσείο και στη βρετανική κυβέρνηση, διαβεβαιώσεις ότι αυτή ήταν μια συμφωνία που όλοι θα τηρούσαν και όλοι θα κέρδιζαν και όλοι θα είχαν ενδιαφέρον να διασφαλίσουν ότι η συμφωνία λειτουργεί», σημειώνει ο Λόρδος Βέιζι, τονίζοντας πως το μεγαλύτερο εμπόδιο στη συμφωνία είναι η κυριότητα.

Αλλά τον τελευταίο λόγο θα τον έχει η ελληνική κοινή γνώμη, προσθέτει:

«Νομίζω ότι σαφώς το τελικό κομμάτι της συμφωνίας μπορεί να στηρίζεται δυνητικά στην ελληνική κοινή γνώμη. Θα δεχόταν το ελληνικό κοινό, ουσιαστικά να μην μεταβιβάσει την ιδιοκτησία του Βρετανικού Μουσείου στην Ελλάδα; Και πράγματι είναι μια πολύ ζωηρή συζήτηση και εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο».

ανταπόκριση από Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Διαβάστε ακόμη: Γ. Γεραπετρίτης για Τουρκία: Είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο – Τι αναφέρει για τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Γλυπτά Παρθενώνα: Διεθνή ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι Αθήνα & Λονδίνο είναι «κοντά σε συμφωνία» (video)

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος