Γλυπτά Παρθενώνα: Διεθνή ΜΜΕ ισχυρίζονται ότι Αθήνα & Λονδίνο είναι «κοντά σε συμφωνία» (video)

Array

Τα Γλυπτά του Παρθενώνα «κατευθύνονται προς το σπίτι τους». Με αυτόν τον τίτλο η εφημερίδα Times στο κύριο άρθρο της τονίζει πως υπάρχουν ενδείξεις για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα με την μορφή δανεισμού αορίστου χρόνου.

«Το να είμαστε μεγαλόψυχοι και να επιδιώκουμε μια αμφίδρομη ανταλλαγή θα ενίσχυε, και δεν θα απογύμνωνε το Βρετανικό Μουσείο» σημειώνει ο πρώην υπουργός Πολιτισμού Μεγάλης Βρετανίας.

Τις τελευταίες μέρες μια σειρά από ξένα μέσα αναφέρονται με δημοσιεύματα στις συζητήσεις Βρετανικού μουσείου και Ελλάδας για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, υποστηρίζοντας ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται κοντά στην εύρεση λύσης.

«Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία συζήτηση, οπότε το γεγονός ότι αυτές οι συζητήσεις λαμβάνουν χώρα και ότι η διπλωματία δουλεύει σκληρά για να το κάνει πραγματικότητα είναι μοναδικό» τονίζει το μέλος Βρετανικής Επιτροπής για την επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα, Μαρλέν Γκούντμαν. 

Μέχρι σήμερα δεν υπήρχε καμία συζήτηση, οπότε το γεγονός ότι αυτές οι συζητήσεις λαμβάνουν χώρα και ότι η διπλωματία δουλεύει σκληρά για να το κάνει πραγματικότητα είναι μοναδικό.

Το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ανακοίνωσε τις εντατικές προσπάθειες για την επίτευξη του επαναπατρισμού των μαρμάρων και κάνει έκκληση για συστράτευση όλων των πολιτικών δυνάμεων.

«Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση του υπουργείου.

Τα δημοσιεύματα για τα γλυπτά του Παρθενώνα πυροδοτούν την πολιτική αντιπαράθεση.

«Είναι ανεπίτρεπτο ο πρωθυπουργός και η υπουργός πολιτισμού, μόνοι τους και με κρυφές συνεννοήσεις να διευθετούν αυτό το κορυφαίο διεθνώς ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς. Συμφωνίες εν κρυπτώ με τις οποίες ο δανεισμός και η εκχώρηση του εθνικού μας πλούτου βαφτίζονται «επιστροφή» και «επαναπατρισμός», δεν θα τις επιτρέψουμε» αναφέρει η Τομεάρχης Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Σία Αναγνωστοπούλου. 

«Ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα» απαντά το ΥΠΠΟ.

Όλες οι εξελίξεις δείχνουν ότι αυτό το ιστορικής σημασίας ζήτημα είναι όχι μόνο ελληνικό αλλά και διεθνές.

Πηγή: ΕΡΤ | Ρεπορτάζ: Μαριαλένη Τσουβελεκίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος