Βουλή: Ψηφίζεται σήμερα το ν/σ για ανάπτυξη επιχειρήσεων – Τι προβλέπει και ποιους αφορά

Συζητείται και ψηφίζεται σήμερα στην Ολομέλεια το νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών “Κίνητρα ανάπτυξης επιχειρήσεων, μέσω συνεργασιών και εταιρικών μετασχηματισμών“. Το νομοσχέδιο προβλέπει φορολογικά κίνητρα με στόχο τις συγχωνεύσεις μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων. Σύμφωνα με αυτό, η επικαιροποίηση των διατάξεων παρέχει έκπτωση 30% από τον φόρο εισοδήματος για 9 χρόνια αντί για 3 που προβλέπονταν αρχικά, ενώ για αγρότες η έκπτωση είναι μεγαλύτερη και φτάνει το 50%.

Ειδικότερα, ο φορολογικός συντελεστής για τις συγχωνεύσεις μειώνεται στο 15,5% από 22% που είναι σήμερα και στο 11% για τους αγρότες. Προϋπόθεση η νέα εταιρική σχέση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη. Το μέτρο αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που μετά τη μετατροπή τους θα απασχολούν πάνω από 9 υπαλλήλους.
Επιπλέον, πριμοδοτούνται πετυχημένες μορφές συνεργασίας όπως η συμβολαιακή γεωργία και το franchising.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, σήμερα δραστηριοποιούνται περίπου 850.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις από τις οποίες το 95% έχει έως 10 εργαζομένους και μόλις 672 μεγάλες πάνω από 250.

Κατα τη συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας παρείχε τη διαβεβαίωση ότι η κυβέρνηση θα αξιολογήσει τις θέσεις και τις προτάσεις των κομμάτων και των αρμοδίων φορέων, εξαντλώντας κάθε περιθώριο για την ενίσχυση των επιχειρήσεων και επικαλούμενος και τις θετικές γνώμες των εκπροσώπων φορέων έκανε λόγο “για γενναία, καινοτόμα,ισχυρά και σημαντικά κίνητρα που δίνονται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,αναδεικνύοντας την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης”.

Όπως τόνισε ο υπουργός, τα συμπληρωματικά αυτά εργαλεία μπορεί να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις για να δημιουργήσουν πολλές και καλές θέσεις απασχόλησης, να αξιοποιήσουν στον επιθυμητό βαθμό τις σύγχρονες τεχνολογίες και να αποκτήσουν ευρύτερες χρηματοδοτικές δυνατότητες.

Συμφέρουσα για κάθε μικρή επιχείρηση, ώστε να γίνει πιο σύγχρονη και ανταγωνιστική, θεώρησε τη λύση της συνεργασίας ή της συνένωσης με άλλες ομοειδείς, ο Θόδωρος Σκυλακάκης, παρατηρώντας ότι και στο παρελθόν υπήρξαν επιτυχημένες συνεργασίες επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνταν στον τομέα του επίπλου, στους θερμοσίφωνες αλλά και συνεταιριστικά σχήματα κυρίως από υδραυλικούς και ηλεκτρολόγους.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών με τα ισχυρά κίνητρα που δίνουμε στις μικρές και τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, θα σπάσει ο φαύλος κύκλος της φοροδιαφυγής, ενώ αυτές θα αποκτήσουν τραπεζικό προφίλ, καθώς λόγω της φοροδιαφυγής δεν έδειχναν τζίρο και κέρδη, με αποτέλεσμα να μην έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα.

Να σημειωθεί ότι υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου ψήφισε η ΝΔ, κατά το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25, ενώ επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα/Ρεπορτάζ: Ανδρέας Μαραθιάς

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος