Τουρκία: Ο Ερντογάν ανακοίνωσε αυξήσεις – Οι πολίτες στενάζουν (video)

Ανακοινώθηκε ο επίσημος ρυθμός αύξησης των τιμών στην Τουρκία, και φέρνει δάκρυα στα μάτια. Στο 36,1% o μέσος όρος σε ετήσια βάση, ο υψηλότερος εδώ και δυο δεκαετίες: δηλαδή κάτι που αγοράζεις φέτος 100 λίρες, του χρόνου θα κοστίζει 136. Ο πληθωρισμός (που στην πραγματικότητα είναι πολύ ψηλότερος από τα επίσημα στοιχεία) τινάζει στον αέρα όχι μόνον την κατανάλωση των Τούρκων αλλά και την αποταμίευσή τους.

Η εμμονική μείωση των επιτοκίων από τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο 14%, γκρέμισε το πραγματικό επιτόκιο για τις τουρκικές καταθέσεις στο -22%. Δηλαδή όταν κάποιος καταθέτει στην τράπεζα 100 λίρες, του χρόνου θα αξίζουν 78 λίρες.

Στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο του νέου έτους, πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος εστίασε στην αύξηση μισθών και συντάξεων, οι οποίες θα αυξήσουν ακόμα παραπάνω τον πληθωρισμό.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει αταλάντευτος το οικονομικό του πείραμα το οποίο όμως κάνει την αγοραστική δύναμη των Τούρκων να λιώνει.

«Στους δημοσίους υπάλληλους μας, πέρα από την αύξηση 5% του Γενάρη, προσθέτουμε και 2,5% με τις συλλογικές συμβάσεις, όπου και με το σύνολο των αυξήσεων 7,5% ο μισθός του υπαλλήλου αυξάνεται κατά 30,5%» είπε ο πρόεδρος της Τουρκίας.

Την ώρα που ο Ερντογάν μοιράζει λεφτά σε μισθωτούς, συνταξιούχους, φοιτητές και άλλες κοινωνικές ομάδες, η διολίσθηση της λίρας και ο πληθωρισμός κατασπαράσσουν όχι μόνο το εισόδημα, αλλά και τις αποταμιεύσεις των πολιτών, οι οποίοι δυσκολεύονται να πάνε ακόμα και στο σούπερ μάρκετ. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο πληθωρισμός κατέγραψε ρεκόρ 20ετίας στο 36% σε ετήσια βάση.

Αναλυτές θεωρούν ότι η εξασφάλιση των καταθέσεων που ανακοίνωσε προ ημερών ο Τούρκος Πρόεδρος και τα σημερινά μέτρα δημιουργούν κλίμα για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Μη βλέποντας τι συμβαίνει στο λαό του, ο Ερντογάν καυχιέται για τα οικονομικά του επιτεύγματα και τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν επιθέσεις.

«Τι μας έλεγε (ο Ερντογάν); Ότι το επιτόκιο είναι η αιτία και ο πληθωρισμός το αποτέλεσμα. Τι έγινε τώρα; Έπεσαν τα επιτόκια και ο πληθωρισμός έφτασε στα ύψη» σημείωσε ο εκπρόσωπος του CHP, Φαΐκ Οζτιράκ.

Πάντως, ο Τούρκος πρόεδρος επιμένει στην ανορθόδοξη οικονομική πολιτική, με τους ειδικούς να βλέπουν νέα άνοδο του πληθωρισμού.

Πηγή: ΕΡΤ / Κλειώ Νικολάου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος