Συνταξιοδότηση: Τα νέα όρια ηλικίας που θα ισχύσουν από το 2022 – Διευκρινίσεις από δικηγόρο (video)

Διευκρινίσεις για τα νέα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση που θα ισχύσουν από το 2022 έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ η δικηγόρος Όλια Νικολοπούλου. Θεμελιώνω συνταξιοδοτικό δικαίωμα – είπε – σημαίνει ότι έχω και τις απαιτούμενες ημέρες ασφάλισης αλλά και το ηλικιακό όριο που καθορίζει ο νόμος.

Έχουμε δύο «παράθυρα»:

  1. Αν κάποιος έχει θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέσα στο 2021 ή και νωρίτερα, μπορεί να βγει στην σύνταξη όποτε θελήσει. Δεν τον αγγίζουν τα νέα συνταξιοδοτικά όρια που θα ισχύουν από 1/1/22.
  2. Επίσης, εάν έχουν μεν θεμελιώσει μέσα στο 2021 αλλά το μεταβατικό ηλικιακό όριο δεν έχει συμπληρωθεί θα βγουν στη σύνταξη με το μεταβατικό όριο που ορίζει ο νόμος σήμερα.

Οι γενικοί κανόνες που θα ισχύουν για όλους πλέον από 1/1/2022 είναι:

  • Πλήρης σύνταξη στα 62 με 40 χρόνια ασφάλισης.
  • Πλήρης σύνταξη στα 67 με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης.
  • Μειωμένη σύνταξη στα 62.
  • Όσοι έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο ασφάλισης και την ηλικία σύνταξης μέχρι 31-12-2021 δεν θίγονται από τις αλλαγές της ασφαλιστικής νομοθεσίας.
  • Όσοι έχουν θεμελιώσει το συνταξιοδοτικό τους δικαίωμα αλλά συμπληρώνουν το μεταβατικό όριο των διατάξεων του μετά την 1-1-22, η σύνταξή τους καταβάλλεται κατά το έτος που συμπληρώνεται το νέο μεταβατικό όριο ηλικίας.
  • Δεν καταργείται το δικαίωμα αναγνώρισης των πλασματικών χρόνων ασφάλισης.
  • Νέο επικουρικό που θα ονομαστεί Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης και θα αρχίσει να λειτουργεί από 1-1-22.
  • Ασφαλισμένος με μόνο 15 χρόνια ασφάλιση, λαμβάνει μόνο την εθνική σύνταξη 384 ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr

Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube

Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ