Στο μηδέν η ροή φυσικού αερίου από τον “Nord Stream 1”

Array

Μηδενική παρέμενε η ροή του αγωγού φυσικού αερίου “Nord Stream 1” στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος του Σαββάτου 3/9, σύμφωνα με τη διαχειρίστρια εταιρεία.

Ιδιαίτερα επικίνδυνες διαστάσεις, με απρόβλεπτες συνέπειες, προσλαμβάνει ο ενεργειακός πόλεμος μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

Την Παρασκευή 2/9 η ρωσική GAZPROM είχε ανακοινώσει ότι παρατείνει την αναστολή παροχής φυσικού αερίου στην Ευρώπη επικαλούμενη διαρροή λαδιού στην τουρμπίνα του σταθμού συμπίεσης στην Ποροβάγια κοντά στην Αγία Πετρούπολη. Ωστόσο, δεν έδωσε χρονοδιάγραμμα επισκευής, πράγμα που σημαίνει ότι ο “Nord Stream 1” τίθεται επ’ αόριστο εκτός λειτουργίας. Η GAZPROM παρέθεσε ως τεκμήριο μία φωτογραφία, ο ρωσικός κολοσσός υποστηρίζει ότι η τουρμπίνα δεν είναι δυνατό να λειτουργήσει με ασφάλεια αν δε διορθωθεί η διαρροή, δεν ανακοινώνει όμως χρονοδιάγραμμα επισκευής.

O αγωγός φυσικού αερίου “Nord Stream 1”, που τροφοδοτεί την Ευρώπη, ήταν προγραμματισμένο να επαναλειτουργήσει το Σάββατο 3/9, με τη ρωσική Gazprom να επικαλείται ξαφνικό τεχνικό πρόβλημα.

Σε απάντηση της, η εταιρεία “Siemens Energy”, που εκτελεί εργασίες επισκευής στις τουρμπίνες του εν λόγω αγωγού, ανέφερε ότι “η διαρροή λαδιού δε συνιστά λόγο διακοπής”, καθώς δεν επηρεάζει τη λειτουργία μιας τουρμπίνας. Στο παρελθόν, τέτοιου είδους διαρροές δεν οδήγησαν σε διακοπή της λειτουργίας. Στη Siemens Energy δεν έχουν ανατεθεί προς το παρόν εργασίες συντήρησης, όμως είμαστε σε αναμονή», πρόσθεσε η εταιρεία. Η γερμανική εταιρεία επισημαίνει πως δεν της έχουν ανατεθεί εργασίες συντήρησης και παραμένει σε αναμονή, τονίζει δε ότι υπάρχουν πολλές άλλες διαθέσιμες τουρμπίνες ώστε να λειτουργήσει ο Nord Stream 1.

Για δόλια προσχήματα, επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της Gazprom και κυνισμού της Ρωσίας, έκανε λόγο η Κομισιόν, ενώ οι ΗΠΑ ανέφεραν πως η Μόσχα χρησιμοποιεί την ενέργεια για να ασκήσει πιέσεις στην Ευρώπη.

Λίγο νωρίτερα, η πρόεδρος της Κομισιόν είχε γνωστοποιήσει ότι στις 14 του μηνός θα ανακοινώσει τις προτάσεις για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του ρωσικού φυσικού αερίου, ενώ οι υπουργοί Οικονομικών της G7 συμφώνησαν να επιβληθεί ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο και τα προϊόντα πετρελαίου.

Ο Ερίκ Μαμέρ, εκπρόσωπος της Κομισιόν τόνισε ότι: «Η ανακοίνωση της Gazprom σήμερα το απόγευμα ότι κλείνει για άλλη μια φορά τον Nord Stream 1 με δόλια προσχήματα είναι άλλη μια επιβεβαίωση της αναξιοπιστίας της ως προμηθευτή».

Από την πλευρά του το Βερολίνο επισημαίνει πως η Γερμανία είναι πλέον καλύτερα προετοιμασμένη για διακοπή του φυσικού αερίου από τη Ρωσία και έχει λάβει τα απαραίτητα μέτρα, καθώς έβλεπε την αναξιοπιστία της το προηγούμενο διάστημα.

Έτσι και αλλιώς, με το άνοιγμα του στις 4 το πρωί του Σαββάτου δεν αναμενόταν να λειτουργεί παρά μόνο στο 20% της δυνατότητάς του, λόγω της ρωσικής αντίδρασης στις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Στο ενεργειακό πόλεμο της Ρωσίας Κομισιόν και G7 απαντούν με συμφωνία επιβολής πλαφόν στις τιμές του ρωσικού πετρελαίου.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Καρίν Ζαν Πιέρ δήλωσε πως: «Ένα παγκόσμιο πλαφόν στις τιμές θα μας βοηθήσει να επιτύχουμε τους δύο στόχους μας. Πρώτον, να μειωθεί σημαντικά η μεγαλύτερη πηγή εσόδων του Πούτιν που χρηματοδοτεί τον πόλεμό του. Δεύτερον, να διασφαλιστεί ότι το πετρέλαιο θα συνεχίζει να ρέει στην αγορά σε χαμηλότερες τιμές και η προσφορά να ανταποκρίνεται στη ζήτηση».

Την απόφαση χαιρέτησε και ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας: «Όταν αυτός ο μηχανισμός εφαρμοστεί, θα γίνει σημαντικό στοιχείο για την προστασία των πολιτισμένων χωρών και των αγορών ενέργειας από τη ρωσική υβριδική επιθετικότητα».

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε την Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν για την απόφαση, τονίζοντας πως πρέπει να επιβληθεί πλαφόν και στην τιμή του ρωσικού αερίου.

Από την πλευρά της, η Μόσχα διαμήνυσε πως όσες χώρες υιοθετήσουν τα πλαφόν δεν θα μπορούν να αγοράσουν ρωσικά καύσιμα.

Επιμέλεια: Κάλη Λέκκα

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετική είδηση: Η Gazprom έκλεισε το διακόπτη – Επικαλείται νέο πρόβλημα με τον Nord Stream

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος