Σκρέκας στην ΕΡΤ: Μέσα στην εβδομάδα η ελληνική πρόταση στην Κομισιόν για πλαφόν στο φυσικό αέριο

Array

Εντός της εβδομάδος καταθέτει η Ελλάδα στην Κομισιόν συγκεκριμένη τεχνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, δήλωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, καλεσμένος το πρωί της Δευτέρας (3/10) στην ΕΡΤ και την εκπομπή «Συνδέσεις». Η Ελλάδα έχει προνοήσει για την ενεργειακή της επάρκεια και θα στηρίξει την ελληνική κοινωνία και τα ελληνικά νοικοκυριά, για όσο χρειαστεί, είπε ακόμα.

Επίσης, ανέφερε ότι τον Οκτώβριο θα δαπανηθούν τουλάχιστον 1 δισεκατομμύριο για επιδοτήσεις λογαριασμών. Η Ελλάδα δεν περιμένει την Ευρώπη είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε πως η χώρα αποτελεί βασικό πυλώνα ενεργειακής στήριξης της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Αρχικά ο κ. Σκρέκας απάντησε σε ένα ερώτημα έθεσε νωρίτερα ο κ. Σκουρλέτης που έχει να κάνει με τα έσοδα τα υπερκέρδη.

«Αρκεί κάποιος να διαβάσει τις ανακοινώσεις τις οποίες εκδίδουμε για να καταλάβει ότι τελικά αυτή τη στιγμή κάθε μήνα εισπράττουμε από 600 ως 1 δισεκατομμύριο ευρώ πίσω από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής χρήματα υπερέσοδα, υπερκέρδη, τα οποία στη συνέχεια επιστρέφουμε σε λογαριασμούς ρεύματος. Πρέπει να σας πω ότι στο τελευταίο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της Ευρώπης, ο ελληνικός μηχανισμός που έχει αποδώσει 2 δισ. ευρώ τους πρώτους 2,5 μήνες λειτουργίας, έχει γίνει πια ευρωπαϊκός κανονισμός. Δηλαδή η Ευρώπη ήρθε και υιοθέτησε όχι το υβριδικό μοντέλο, όχι της Ισπανίας, όχι της Πορτογαλίας, αλλά της Ελλάδας, ως το πιο κατάλληλο και πιο αποτελεσματικό μέτρο για την φορολόγηση των υπερκερδών και το μετέτρεψε, το υιοθέτησε ώστε να γίνει ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός».

Και συνέχισε: «Αρκεί να δει κάποιος πόσο αγοράζει, πόσο πληρώνει την ηλεκτρική ενέργεια την Ισπανία που την πληρώνει 30 έως 40% το νοικοκυριό πιο ακριβά από ότι η Ελλάδα για να καταλάβει ότι το μοντέλο της Ελλάδος και δεν είναι κακό. Τέλος πάντων, όταν μια ελληνική κυβέρνηση κάνει κάτι καλό, να το παραδέχονται και τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Λοιπόν σήμερα η Ισπανία με το μοντέλο που εκείνη εφαρμόζει, έχει καταφέρει ώστε οι πολίτες της να πληρώνουν 30 έως 40% πιο ακριβά το ρεύμα από ό, τι το ελληνικό νοικοκυριό. Αυτό λοιπόν ότι το ελληνικό μοντέλο αποδίδει χωρίς βεβαίως κανένα κανένα μοντέλο κανενός κράτους μέλους να μπορεί να λύσει 100% το πρόβλημα. Και αυτό είναι η μεγάλη προσπάθεια που κάνει ελληνική κυβέρνηση και ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης Επιτέλους να μπει ένα οριζόντιο πλαφόν σε επίπεδο Ευρώπης στο φυσικό αέριο, ώστε να πιεστούν οι τιμές του φυσικού αερίου προς τα κάτω και αυτό να παρασύρει μόνιμα πια και τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα».

Όσο για τα όσα είπε ο κ. Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του για την κρατικοποίηση της ΔΕΗ, ο κ. Σκρέκας απάντησε:

«Καταρχήν η ΔΕΗ αυτή τη στιγμή έχει μια διοίκηση που ορίζεται από το κράτος, από το Δημόσιο. Το Δημόσιο είναι ο βασικός μέτοχος της ΔΕΗ. Ο κύριος Τσίπρας επί των ημερών του είχε προϋπολογίσει στον προϋπολογισμό του 2018 να πουλήσει το 17% της ΔΕΗ σε στρατηγικό επενδυτή και να βάλει συνέταιρο στη ΔΕΗ. Εμείς δεν προχωρήσαμε στα σχέδια του κυρίου Τσίπρα. Εμείς πήγαμε και πουλήσαμε μετοχές της ΔΕΗ στο χρηματιστήριο και από αυτό η ΔΕΗ έχει πάρα πολλά έσοδα που βοηθούν και να προχωρήσει και να αναπτύξει το επενδυτικό της πλάνο σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, άρα και να έχει την οικονομική ευρωστία σήμερα να στηρίζει την ελληνική οικονομία και τους Έλληνες καταναλωτές. Όταν για παράδειγμα, επί ημερών του κ. Τσίπρα η ΔΕΗ είχε 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ συσσωρευμένες ζημιές που συσσώρευσε το 2018 και το 2019, φανταστείτε λοιπόν μια ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας με 2,5 δισεκατομμύρια, επαναλαμβάνω, ζημίες στο τέλος του 2019, τι βοήθεια θα μπορούσε να προσφέρει στους Έλληνες καταναλωτές; Άρα το ζήσαμε, την διακυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του ΣΥΡΙΖΑ δεν πήγε καλά. Το αποφάσισαν οι Έλληνες πολίτες. Από δω και πέρα έχουμε μια ΔΕΗ η οποία στηρίζει εξαντλώντας τις οικονομικές δυνατότητες τους Έλληνες καταναλωτές. Και βέβαια έρχεται πάνω από όλα η κυβέρνηση με το μηχανισμό φορολόγησης των εσόδων από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. Έχουμε έναν μηχανισμό που τον Οκτώβριο θα αποδώσει 1 δισεκατομμύριο ευρώ σε ένα μόλις μήνα πίσω από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. Αυτά είναι τα οποία θα εισπράξουμε. Οι συνολικές επιδοτήσεις για τον Οκτώβριο είναι ένα 1.100.000.000 ευρώ και το 1 δισ. θα το εισπράξουμε πίσω από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. Και αυτά είναι αδιάψευστα στοιχεία τα οποία βεβαίως ανακοινώνουμε εμείς κάθε μήνα».

«Η πολιτεία θα σταθεί δίπλα στους πολίτες το χειμώνα»

Για τον δύσκολο χειμώνα που έρχεται ο κ. Σκρέκας τόνισε ότι «Δυστυχώς έχουμε έναν πόλεμο, ένα συμβατικό πόλεμο με χιλιάδες νεκρούς, πολλούς από αυτούς αμάχους. Αιματηρό πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Και έχουμε επίσης και έναν ενεργειακό πόλεμο, καθώς η Ρωσία έχει αξιοποιήσει στρατηγικά την εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και δυστυχώς πιέζει την Ευρώπη, πιέζει τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ώστε να μειώσουν αυτές στη συνέχεια τη στήριξης προς την Ουκρανία, πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει». Ο κ. Σκρέκας ξεκαθάρισε ότι με δεδομένες αυτές τις συνθήκες η ελληνική κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πολίτες «σε όλη τη διάρκεια του επόμενου χειμώνα για να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε προσιτούς λογαριασμούς ρεύματος αλλά και θέρμανσης και ενέργειας και έτσι να βγάλουμε έναν δύσκολο χειμώνα. Αυτή είναι μια πραγματικότητα. Επαναλαμβάνω, δεν θα λύσουμε στο 100% το πρόβλημα. Αυτό δεν μπορεί κανένα καμιά χώρα από μόνη της, αλλά εμείς αυτή τη στιγμή απορροφούμε το 90% της αύξησης στους λογαριασμούς ρεύματος στα νοικοκυριά, το 80% στις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις και το 90% στους αγρότες με τρόπο όπου αυτό θα το συνεχίσουμε για όλο το επόμενο χρονικό διάστημα. Επαναλαμβάνω για να διασφαλίσουμε αυτό το οποίο είπαν οι συμπολίτες μας που αγωνιούν ενόψει ενός δύσκολου πραγματικά χειμώνα, με τρόπο που θα τους βοηθήσει να ζεστάνουν τα σπίτια τους τους δύσκολους μήνες του χειμώνα. Θέλω δύο παραδείγματα να σας πω σήμερα το πρωί γιατί κάθε μέρα έχω ζητήσει και λαμβάνω από τη ΔΕΗ λογαριασμούς που εκδίδονται για να βλέπω πού κυμαίνονται οι επιδοτήσεις και που κυμαίνεται το τελικό πληρωτέο ποσό. Ο λογαριασμός που εκδόθηκε με λήξη πληρωμής 12 το 2022, πληρωτέο ποσό 574 ευρώ, επιδότηση από το κράτος 573, 68. Δηλαδή αυτό το νοικοκυριό θα πλήρωνε 1200 ευρώ περίπου και πληρώνει 574. Άλλο νοικοκυριό πληρωτέο ποσό 177 ευρώ και επιδότηση από το κράτος 163 ευρώ. Άρα δεν βλέπετε ότι εδώ απορροφούμε σχεδόν το 90% πραγματικά της αύξησης και αυτό αποδεικνύει ότι η κυβέρνησή μας θα μείνει και θα σταθεί δίπλα στον ελληνικό λαό.

«Αυτό το οποίο έχει αλλάξει από 1η Οκτωβρίου είναι ότι για 9 στα 10 νοικοκυριά που έχουν μέχρι 500 κιλοβατώρες το μήνα, κατανάλωση δηλαδή 2.000 κιλοβατώρες το τετράμηνο, εκεί απορροφούμε οριζόντια είτε για πρώτη κατοικία είτε για κύρια κατοικία, είτε για δεύτερη κατοικία ανεξαρτήτως εισοδήματος το 90% της αύξησης με τη μέγιστη επιδότηση. Τώρα για τα νοικοκυριά που έχουν από πάνω από 500 κιλοβατώρες κατανάλωση, εκεί μειώνεται η επιδότηση με τρόπο που επιδοτούμε το 80%, αλλά εφόσον μειώσουν την κατανάλωσή τους κατά 15% σε μηνιαία σε μηνιαία βάση, θα τους δώσουμε ένα επιπλέον μπόνους, μια επιπλέον επιδότηση όπου θα τους μεταφέρει στην προηγούμενη βαθμίδα της πολύ μεγάλης επιδότησης το χειμώνα στο πολύ κρύο.

«Ο στόχος μας είναι να στηρίξουμε την ελληνική κοινωνία και τα ελληνικά νοικοκυριά για όσο χρειαστεί, γιατί δεν μπορούμε και δεν επιτρέπεται να αφήσουμε τα ελληνικά νοικοκυριά να παγώσουν στην καρδιά του χειμώνα που έρχεται. Από την άλλη, πρέπει να σας πω ότι όπως είδατε, η ελληνική κοινωνία ήδη έχει αναγνωρίσει το τεράστιο πρόβλημα. Θα το ακούσατε και από τις συνεντεύξεις των πολιτών που πήρατε. Ήδη τα ελληνικά νοικοκυριά κάνουν τεράστιες προσπάθειες να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας για δύο λόγους. Πρώτον, γιατί αυτό μειώνει το λογαριασμό του ρεύματος και της θέρμανσης, αλλά κατά δεύτερον γιατί αυτό βοηθάει και την επάρκεια εφοδιασμού και την εθνική μας ανεξαρτησία. Γιατί μειωμένη κατανάλωση και δε λέμε μειωμένη κατανάλωση χωρίς να ζεσταθούμε. Μιλάμε για μια μειωμένη κατανάλωση, δηλαδή εξοικονόμηση, δηλαδή μείωση της σπατάλης. Τελικά δηλαδή να μην καταναλώνουμε ενέργεια που δεν χρειαζόμαστε».

Όπως είπε «Ήδη έχουμε μια μείωση της τάξης του 13 – 15% στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο και έχουμε μια μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου της τάξης του 36% το μήνα Σεπτέμβριο».

Πώς θα είναι το 2023

«Τον Οκτώβριο θα δαπανήσουμε 1 δισ. ευρώ για να επιδοτήσουμε λογαριασμούς ρεύματος, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Το ένα δισεκατομμύριο θα το εισπράξουμε πίσω από τις εταιρείες ηλεκτροπαραγωγής. Μόλις τα 100 εκατομμύρια ευρώ θα είναι η συμμετοχή του κρατικού προϋπολογισμού. Αυτό σημαίνει ότι για όλο το επόμενο διάστημα, θα μπορέσουμε να στηρίζουμε για όλο το επόμενο διάστημα τα νοικοκυριά για όσο χρειαστεί, χωρίς να διακινδυνεύουμε τον εκτροχιασμό των δημοσιονομικών του κρατικού μας προϋπολογισμού. Και γι αυτό το λόγο η Ευρώπη, επαναλαμβάνω πριν λίγες μέρες, την Παρασκευή (30/9), μέσα από το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, υιοθέτησε τον ελληνικό μηχανισμό και τον μετέτρεψε σε ευρωπαϊκό κανονισμό» είπε και συνέχισε: «Το Συμβούλιο Υπουργών είχε γεύση Ελλάδας. Πρώτον γιατί εφάρμοσε και υιοθέτησε τον ελληνικό μηχανισμό να γίνει ένας ευρωπαϊκός κανονισμός. Δεύτερον γιατί 16 κράτη μέλη με την Ελλάδα στήριξαν και υιοθέτησαν την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού που είχε στείλει επιστολή για το ίδιο θέμα στην Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας να οριστεί ένα οριζόντιο πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Εκείνο το οποίο αποφασίστηκε σε άτυπη συνάντηση που είχαμε εγώ ως εκπρόσωπος ο υπουργός Ενέργειας της Ελλάδος, ο Γερμανός, η Γαλλίδα, η Ισπανίδα, ο Ιταλός και η Βελγίδα μαζί με την Πολωνέζα ομόλογό μου συμφωνήσαμε μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε να έχουμε μία τηλεδιάσκεψη όπου θα συζητήσουμε την ελληνική πρόταση για τον ορισμό ενός οριζόντιου πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου με τρόπο που θα μειώσει οριζόντια, τις τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Ήδη τα τεχνικά κλιμάκια της Ελλάδος έχουμε ετοιμάσει μία τέτοια πρόταση, απαντώντας και στους προβληματισμούς που έχει η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες και πιστεύω πραγματικά ελπίζω και πιστεύω ότι μέσα από αυτή την πρόταση θα καταφέρουμε τελικά να κερδίσουμε την απαραίτητη πλειοψηφία ώστε να μπει ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη» είπε για να καταλήξει:

«Θεωρώ ότι μέχρι το επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, το οποίο θα πραγματοποιηθεί μετά από 15 ημέρες, θα έχουμε μία πιο ολοκληρωμένη πρόταση και έτσι αυτή ελπίζουμε και εμείς θα προτείνουμε να τεθεί προς έγκριση στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας.

«Η Ελλάδα δεν περιμένει την Ευρώπη για να επιδοτήσει τους λογαριασμούς ρεύματος»

«Η Ελλάδα δεν περιμένει την Ευρώπη. Η ελληνική κυβέρνηση εφάρμοσε αυτό το μηχανισμό ανάκτησης από τον προηγούμενο Ιούλιο. Επιδοτούμε τους λογαριασμούς ρεύματος από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο, επειδή εκεί είχαμε ένα περιορισμένο όριο μέχρι τις 300 κιλοβατώρες, αν θυμάστε καλά, επιδοτούσαμε και για την πρώτη κατοικία μόνο ήρθαμε και με το παραπάνω. Δώσαμε τη δυνατότητα και σε αυτούς που είχαν ήταν εκτός αυτής της περιμέτρου στήριξης να επιστρέψουν να τους επιστρέψουμε το 60% της αύξησης. Και επαναλαμβάνω, η Ελλάδα και ελληνική κυβέρνηση θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα του προϋπολογισμού για να στηρίξει τα ελληνικά νοικοκυριά. Αυτό το κάνουμε, το βλέπει ο κόσμος ότι κάνουμε τεράστιες προσπάθειες για να το στηρίξουμε, δεν λύνουμε το πρόβλημα. Υπάρχουν πολλά νοικοκυριά που δυσκολεύονται να πληρώσουν λογαριασμούς τους, όπως και οι επιχειρήσεις.

«Έχουμε κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατόν για να μην έχουμε διακοπές στην ηλεκτροδότηση και για να έχουμε επάρκεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο».

Πώς η Ελλάδα έχει προνοήσει για την ενεργειακή της επάρκεια

«Η Ελλάδα είχε προνοήσει. Σε χρόνο ρεκόρ εγκαταστήσαμε μια δεύτερη πλωτή δεξαμενή, διπλασιάζοντας την χωρητικότητα στον σταθμό αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και έτσι μπορούμε να παραλαμβάνουμε περισσότερα πλοία και ταυτόχρονα δύο πλοία με υγροποιημένο φυσικό αέριο από οπουδήποτε μπορούμε να πούμε στον κόσμο. Το δεύτερο και είναι πολύ σημαντικό, δώσαμε εντολή και η ΔΕΠΑ Εμπορίας ήδη έκανε προκράτηση 10 πλοίων με φυσικό αέριο, δέκα φορτίων, δηλαδή υγροποιημένου φυσικού αερίου τους επόμενους 5 μήνες, ώστε ακόμα και στην περίπτωση που έχουμε πλήρη διακοπή του ρωσικού φυσικού αερίου, εμείς να έχουμε κλείσει τις ποσότητες αυτές ώστε να το υποκαταστήσουμε. Και βεβαίως πρέπει να πούμε ότι τα λιγνιτικά εργοστάσια έχουν διπλασιάσει την παραγωγή τους και επίσης πέντε εργοστάσια ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο μπορούν να μετατραπούν σε μία μέρα σε χρησιμοποιώντας το ντίζελ και έτσι να μειώσουμε την εξάρτησή μας από το φυσικό αέριο».

Ο αγωγός IGB που εγκαινιάστηκε στη Βουλγαρία και τι σημαίνει αυτό αυτό για τη χώρα μας

«Είναι στα πλαίσια της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης η Ελλάδα να μετατραπεί στον βασικό πυλώνα στήριξης ενεργειακής ασφάλειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και να μεταμορφωθεί σε μία πύλη εισόδου είτε φυσικού αερίου είτε ηλεκτρικής ενέργειας για τα επόμενα χρόνια» εξήγησε ο κ. Σκρέκας και συνέχισε. «Ήδη εγκαινιάσαμε τη λειτουργία, δηλαδή από χθες ρέει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς τη Βουλγαρία. Φυσικό αέριο το οποίο καταφθάνει μέσα από τον αγωγό TAP από το Αζερμπαϊτζάν» είπε μεταξύ άλλων και συνέχισε: «Και σήμερα η Ελλάδα μετατρέπεται στη βασική πύλη εισόδου φυσικού αερίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου με την ολοκλήρωση και του νέου τερματικού σταθμού στην Αλεξανδρούπολη, που θα δώσει τη δυνατότητα με αυτόν τον τρόπο να στηρίζουμε τη Βουλγαρία και την πορεία της χώρας. Ήδη έχουμε τη Ρεβυθούσα, η οποία αποδίδει, ήδη εξάγουμε στη Βουλγαρία ποσότητες που καλύπτουν σχεδόν το 30 με 40% της ετήσιας ανάγκης της Βουλγαρίας. Η Ελλάδα σήμερα στηρίζει την ενεργειακή ασφάλεια της Βουλγαρίας αλλά και των βορείων χωρών και μιλάω και με τους Έλληνες μέσα» είπε μεταξύ άλλων.

«Προχωράμε και σε άλλα έργα, όπως είναι για παράδειγμα στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδος – Αιγύπτου με ένα υποθαλάσσιο καλώδιο που θα δώσει τη δυνατότητα να μεταφέρουμε πάνω από 3.000 μεγαβατώρες την ώρα πράσινης ηλεκτρικής ενέργειας από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και από την Ελλάδα να την εξάγουμε και στις βορειότερες χώρες».

Εξοικονομώ και σε επιχειρήσεις και σε δημόσια κτίρια

Για τα δημόσια κτίρια, εξήγησε ότι έχει ανοίξει ήδη η πλατφόρμα, πρόκειται για το Ηλέκτρα. «Έχουμε ήδη τις πρώτες αιτήσεις από φορείς του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα που ενδιαφέρονται να αναβαθμίσουν ενεργειακά τα κτίρια τους, άρα είναι σε λειτουργία το πρόγραμμα. Από εκεί και πέρα το Εξοικονομώ για τις επιχειρήσεις, θα ανοίξει ο οδηγός εντός του Οκτωβρίου». 

Τέλος ο υπουργός μίλησε για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και απάντησε σε όσους λένε ότι το κράτος δεν μπορεί να ανταποκριθεί ως προς το δίκτυο, είναι ήδη υπερφορτωμένο και δεν μπορεί να σηκώσει, άλλες ανανεώσιμες. «Δεν θα συμφωνήσω με αυτό γιατί αυτή τη στιγμή έχουμε ήδη εγκρίνει άδειες για με δεσμευτικούς όρους σύνδεσης, δηλαδή άδειες σε επενδυτές που μπορούν αύριο να ξεκινήσουν να κατασκευάζουν εγκατεστημένης ισχύος 10.000 μεγαβάτ, 10 γιγαβάτ. Μέχρι τώρα έχουμε εγκαταστήσει 9.000 μεγαβάτ και έχουμε δώσει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης για να κατασκευαστούν άλλες τόσες τα επόμενα δύο τρία χρόνια. Ήδη φέτος θα εγκαταστήσουμε και θα συνδέσουμε με το δίκτυο στην Ελλάδα στο δίκτυο περίπου 2.000 μεγαβάτ νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η Ελλάδα έγινε σε τρία χρόνια η έβδομη χώρα στον κόσμο σε συμμετοχή των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ηλεκτρικό μας μείγμα και έχουμε ξεπεράσει πολλές χώρες οι οποίες ήταν πολύ πιο ανεπτυγμένες από τη χώρα, αλλά τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε τετραπλασιάσει το ρυθμό ένταξης νέων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο δίκτυό μας και θα συνεχίσουμε το επόμενο διάστημα».

Πηγή: ΕΡΤ, Συνδέσεις

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος