Με πτώση μεγαλύτερη του 4% αντέδρασαν οι διεθνείς τιμές του “μαύρου χρυσού” στην εκτίμηση του ΔΝΤ ότι το ⅓ των χωρών παγκοσμίως θα μπει σε φάση οικονομικής επιβράδυνσης, γεγονός που οι αγορές ερμηνεύουν ως ισχυρή ένδειξη ότι η ζήτηση για πετρέλαιο θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα.
Επίσης η αύξηση των κρουσμάτων στην Κίνα συνεπάγεται μειωμένη ζήτηση πετρελαίου και από την πλέον ενεργοβόρα οικονομία του πλανήτη.
Η τιμή του Μπρεντ υποχώρησε κάτω από τα 82 δολάρια το βαρέλι καταγράφοντας πτώση της τάξης του 2% ενώ μεγαλύτερες ήταν οι απώλειες για το αμερικανικό αργό που βρέθηκε κάτω από τα 76 δολάρια υποχωρώντας 4%.
Σε ελεύθερη πτώση βρέθηκε και το φυσικό αέριο, στα 68 ευρώ ανά λίτρο, διευρύνοντας τις απώλειες που καταγράφει σταθερά από τα μέσα Δεκεμβρίου. Να σημειωθεί ότι σε διάστημα μικρότερο του ενός μήνα το αέριο έχει καταγράψει πτώση της τάξης του 50%.
ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΙΜΕΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
4 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ ΗΜΕΡΗΣΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ
ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΥΠΟΥ ΜΠΡΕΝΤ: 81,28 $/ΒΑΡΕΛΙ -2%
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΟ ΑΡΓΟ: 75,8 $/ΒΑΡΕΛΙ -4%
ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ (TTF): 68 ΕΥΡΩ/ΜΕΓΑΒΑΤΩΡΑ -3,8%
Στην ελληνική αγορά το φράγμα των 1,2 εκατομμυρίων αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης σπάει μέσα στις επόμενες ώρες ενώ η αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης φαίνεται ότι έχει αναθερμάνει το ενδιαφέρον για το επίδομα.
ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
ΑΙΤΗΣΕΙΣ: 1.195.405
ΠΛΗΡΩΘΗΚΑΝ: 842.397
ΕΚΚΡΕΜΟΎΝ: 353.008
TIMH ΧΟΝΔΡΙΚΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
04/01 0,932 € / lt
03/01 0,931 € / lt
02/01 0,932 € / lt
31/12 0,822 € / lt
TIMH ΛΙΑΝΙΚΗΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
03/01 1,206 € / lt
02/01 1.173 € / lt
31/12 1,136 € / lt
Εν τω μεταξύ σήμερα ανακοινώνονται τα νεότερα στοιχεία για το “καλάθι του νοικοκυριού” με τον Υπουργό Ανάπτυξης να σημειώνει ότι η επίπτωση που έχει επιφέρει το μέτρο αυτό συνδυαστικά με το market pass στην αγοραστική δύναμη του καταναλωτή είναι μεγάλη. Σε ισχύ παραμένει και το “καλάθι του Άγιου Βασίλη” έως τις 11 Σεπτεμβρίου.
ΚΑΛΑΘΙ ΤΟΥ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΟΥ
10η ΕΒΔΟΜΑΔΑ
σύνολο: 833 προϊόντα
- αύξηση τιμής: 64 προϊόντα
- μείωση τιμής: 55 προϊόντα
- σταθερή τιμή: 714 προϊόντα
τέλος το “εορταστικό καλάθι”
- εξετάζεται να παραμείνει μοσχάρι
- πιθανό “καλάθι ιχθυοπωλείων”
“καλάθι Άη Βασίλη”
- μέχρι 11/1
- 40 επιχειρήσεις παιχνιδιών
ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Γίνε μέλος στο κανάλι μας στο Viber
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος