Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την Προστασία της Εργασίας – Οι αντιδράσεις

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση έχει τεθεί το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας «για την Προστασία της Εργασίας-Σύσταση Ανεξάρτητης Αρχής “Επιθεώρηση Εργασίας”- Κύρωση της Σύμβασης 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την εξάλειψη της βίας και παρενόχλησης στο χώρο της εργασίας-Κύρωση της Σύμβασης 187 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για τo Πλαίσιο Προώθησης της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία-Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/1158 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 20ής Ιουνίου 2019 για την ισορροπία μεταξύ της επαγγελματικής και της ιδιωτικής ζωής».

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι την Πέμπτη 27 Μαΐου. Όπως έχει ήδη ανακοινώσει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, οι 10 σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, είναι:

«1. Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της “μαύρης”-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.

  1. Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.
  2. Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και “δικαιώματος αποσύνδεσης”.
  3. Ενίσχυση στην πράξη της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα (με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες), δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
  4. Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η Ελλάδα γίνεται μία από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας.
  5. Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζόμενους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.
  6. Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μετρό) κατά τη διάρκεια των απεργιών.
  7. Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ.
  8. Καταργούνται οι διακρίσεις στις αποζημιώσεις μεταξύ εργατοτεχνιτών και υπαλλήλων.
  9. Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης».

Οι αντιδράσεις στο σχέδιο νόμου

Αντιπολίτευση και συνδικάτα αντιδρούν έντονα κυρίως στο θέμα της προωθούμενης διευθέτησης του χρόνου εργασίας, τονίζοντας ότι «καταργείται το οκτάωρο εργασίας». Οι συνδικαλιστές επισημαίνουν ότι η αύξηση του πλαφόν των υπερωριών δίνει «όπλα» στους εργοδότες να μειώσουν το εργατικό κόστος με περισσότερες και φθηνότερες υπερωρίες.

H ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει τη ρύθμιση του χρόνου εργασίας «φερετζέ» «που σχετίζεται με τις τακτικές (λόγω φύσης της παραγωγικής διαδικασίας) ή τις έκτακτες ανάγκες (λόγω ξαφνικού ή απρόβλεπτου γεγονότος) των επιχειρήσεων – την ατομική διευθέτηση η οποία όμως ουδόλως σχετίζεται με αυτή τη διαδικασία.
Η αντίληψη ότι οι εργαζόμενοι χωρίς την κάλυψη της συλλογικής εκπροσώπησης είναι ισότιμοι διαπραγματευτικά με τον εργοδότη είναι ανιστόρητη και άκρως συντηρητική».

Σχετικά με το ΣΕΠΕ η ΓΣΕΕ αντιτείνει: «Το υπουργείο Εργασίας μετατρέπει το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, αντί να το αναβαθμίσει, να το εμπλουτίσει και να το θωρακίσει. Απεκδύεται, δηλαδή της πολιτικής ευθύνης ελέγχου των εργοδοτικών παραβάσεων ως Πόντιος Πιλάτος».
«Το ΣΕΠΕ, αντί να είναι η ισχυρότερη επιτελική δομή του υπουργείου, με πρόχειρες νομικές κατασκευές και χωρίς προηγούμενη διαβούλευση με την εκπροσώπηση εργαζομένων και εργοδοτών, οδηγείται σε “αχαρτογράφητα” νερά, σε μια περίοδο μετά την πανδημία κρίσιμη για την αγορά εργασίας. Αν η “ατομική σύμβαση” θεωρείται ιδεολογική αρχή του φιλελευθερισμού, η μετατροπή του ΣΕΠΕ σε συνήγορο της αγοράς εργασίας αποτελεί ιδεολογική ακροβασία άκρως επικίνδυνη για τους εργαζομένους» τονίζει η ΓΣΕΕ.

Με σημερινή ανακοίνωσή της επίσης και η ΑΔΕΔΥ αντιδρά στην κατάργηση, όπως τονίζει, του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ).

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος