Ρεκόρ πληθωρισμού και «έκρηξη» τιμών σε φυσικό αέριο, ηλεκτρικό ρεύμα, πετρέλαιο: Μεγάλες ανατιμήσεις σε βασικά προϊόντα (video)

Σε νέο υψηλό ρεκόρ 25ετίας αναρριχήθηκε ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο εξαιτίας των συνεχιζόμενων ανατιμήσεων τόσο στα καύσιμα όσο και σε αρκετά τρόφιμα. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, διαμορφώθηκε στο 6,2%.

Σημειώνεται ότι η τελευταία φορά που ήταν σε υψηλότερα επίπεδα ήταν τον Φεβρουάριο του 1997 όταν είχε βρεθεί στο 6,6%.

Ως βασικότερη αιτία για την άνοδο του πληθωρισμού εκτιμάται ότι είναι οι κατακόρυφες αυξήσεις στην ενέργεια, με το φυσικό αέριο να βρίσκεται στο +155%, το ηλεκτρικό ρεύμα στο +57%, το πετρέλαιο θέρμανσης στο +36% και τα καύσιμα στο +22%. Χαρακτηριστικό είναι ότι η βενζίνη πλησιάζει το 1,90 ευρώ ανά λίτρο.

Αύξηση και στα τρόφιμα

Αύξηση 5,2% κατά μέσο όρο καταγράφεται στον κλάδο των τροφίμων.

Ενδεικτικά, οι τιμές στο αρνί και το κατσίκι έχουν αυξηθεί κατά 17,6%, το ελαιόλαδο κατά 15,4% και τα λαχανικά κατά 14,4%.

«Η σημερινή ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ αποκαλύπτει το μέγεθος της κυβερνητικής αποτυχίας. Ο πληθωρισμός 6,2% συνιστά υψηλό 25ετίας. Η Ελλάδα του 2022 όμως δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 1997» επισημαίνουν ο Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης και η τομεάρχης Οικονομικών του κόμματος, Έφη Αχτσιόγλου.

«Θα πρέπει πράγματι να υπάρξει μια αντίδραση προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του εισοδήματος για να μπορέσουν οι πολίτες και ιδιαίτερα εκείνοι που βρίσκονται στην πιο δύσκολη οικονομική θέση να ανταποκριθούν στις βασικές τους ανάγκες μολονότι το πραγματικό διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών έχει αυξηθεί» υπογράμμισε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα. 

Με υστέρηση στα έσοδα έκλεισε ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο. Το οικονομικό επιτελείο αποδίδει αυτήν την εξέλιξη στις παρατάσεις που δόθηκαν στην πληρωμή κάποιων φόρων.

«Η πορεία της οικονομίας – αν δεν υπάρξουν σημαντικές αρνητικές διεθνείς εξελίξεις – αναμένεται να βελτιωθεί τους επόμενους μήνες» σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

Παγκόσμιο πρόβλημα η έκρηξη του πληθωρισμού

Το «ράλι» στις διεθνείς τιμές των καυσίμων έχει πυροδοτήσει ένα κύμα ακρίβειας που πλήττει τα νοικοκυριά στις περισσότερες χώρες.

Στις ΗΠΑ ο πληθωρισμός έφτασε το 7,5% που είναι υψηλό 40 ετών. Παρόμοια είναι η εικόνα και στην Ευρώπη με το Βέλγιο να βρίσκεται στο 8,5%, την Ολλανδία στο 7,6% και την Ισπανία στο 6,1%.

Νέα μέτρα στήριξης – «Κλειδί» οι δημοσιονομικοί στόχοι

Στο μεταξύ, τα μηνύματα για προσωρινή αποκλιμάκωση της έντασης στην Ουκρανία και η είδηση της αποχώρησης μερικών ρωσικών στρατευμάτων από τα σύνορά της, έδωσαν «ανάσα» στις διεθνείς αγορές.

Ως εκ τούτου, η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε σήμερα πάνω από 12%. Ωστόσο, παραμένει στα 70 ευρώ, δηλαδή 50 ευρώ υψηλότερα σε σχέση με πέρυσι.

Στο οικονομικό επιτελείο έχουν υπολογίσει για κάθε 10 ευρώ αύξησης προκαλείται ζημιά 600 εκατ. ευρώ στο ΑΕΠ κάτι που σημαίνει ότι το ακριβό φυσικό αέριο μπορεί να κοστίσει στην ελληνική οικονομία έως και 3 δισ. ευρώ.

Αυτό βέβαια δεν αναιρεί τις προβλέψεις για πολύ ισχυρό ρυθμό ανάπτυξης και μέσα στο 2022 ο οποίος εκτιμάται ότι θα φτάσει έως και το 5% κυρίως λόγω της αύξησης των επενδύσεων και της ανόδου του τουρισμού.

Τον Μάρτιο η κυβέρνηση θα έχει εικόνα και για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2021. Επιβεβαίωση της εκτίμησης για πολύ υψηλό ποσοστό ανάπτυξης άνω του 8% θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τη συζήτηση για νέα μέτρα στήριξης.

Από το κατά πόσο θα διασφαλίζονται οι δημοσιονομικοί στόχοι θα εξαρτηθούν τελικώς και οι σχετικές αποφάσεις, τόσο για συγκράτηση του ελλείμματος στο 1,5% του ΑΕΠ για το 2022 όσο και επιστροφή στα πλεονάσματα από το 2023.

Σαφέστατα γίνεται λόγος για μέτρα στοχευμένα, ώστε να βοηθηθούν τα φτωχότερα νοικοκυριά όπως αυτά των ανέργων και των χαμηλοσυνταξιούχων.

Μέτρα αποφυγής του «κραχ» στο φυσικό αέριο εξετάζει η Ελλάδα

Με προσήλωση παρακολουθεί η Ευρώπη την έκβαση της ρωσο-ουκρανικής κρίσης καθώς εξαρτάται κατά 40% από το ρωσικό αέριο γεγονός που σημαίνει ότι σε περίπτωση που θα σταματήσει η απρόσκοπτη ροη, τότε θα πρέπει να ληφθούν επώδυνες αποφάσεις και να αναζητηθούν εναλλακτικές πηγές, σύμφωνα με τη μελέτη της δεξαμενής σκέψης BRUEGEL.

Το ίδιο βαθμό εξάρτησης από το ρωσικό αέριο έχει και η Ελλάδα, με τον υπουργό Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να επισημαίνει: «Έχουμε μελετήσει όλα τα σενάρια. Θεωρώ εγώ προσωπικά ότι είναι μικρές οι πιθανότητες να έχουμε διαταραχές στις ροές του φυσικού αερίου. Δεν θα διακινδυνεύσω κάποια εκτίμηση γιατί κανείς δεν ξέρει που μπορεί να φθάσει η τιμη εφόσον υπάρξει κάποια διαταραχή στην προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία»

Η ενεργειακή εξάρτηση της Ελλάδας

Η Ελλάδα εισάγει για τις ανάγκες της κατά 60% φυσικό αέριο μέσω αγωγών, το 40% από τη Ρωσία και δευτερευόντως από το Αζερμπαϊτζάν μεσω του ΤΑΡ.

Επίσης, εισάγει 40% υγροποιημένο φυσικό αέριο LNG που έρχεται μέσω πλοίων. Κύριοι προμηθευτές είναι οι ΗΠΑ η Αλγερία και η Αίγυπτος.

Για να διασφαλίσει ενεργειακή επάρκεια εφόσον η ροή αέριου διαταραχθεί, θα πρέπει να αυξηθούν σημαντικά οι ροές LNG από τις ΗΠΑ και τη μέση ανατολή και Αίγυπτο.

Οι εναλλακτικές λύσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι:

  • Η άυξηση των εισαγωγών LNG
  • H αντικατασταση του φυσικου αερίου με πετρέλαιο στις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής
  • Η αύξηση του ποσοστού του λιγνίτη

«Θα πρέπει να αυξηθεί σίγουρα το ποσοστό του υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 20%. Και ταυτόχρονα να προσπαθησει να αυξήσει τις ροές από τους αγωγούς για να καλύψει το υπόλοιπο 40%» λέει ο αναπληρωτής καθηγητής ενεργειακής πολιτικής ΕΜΠ Χάρης Δούκας.

Πάντως, αν και κανείς δεν θέλει να σκεφτεί το χειρότερο σενάριο της πλήρους διακοπής τη ροής από τη Ρωσία, αυτό παραμένει ένα ενδεχόμενο.

Βεβαίως δεν υπάρχει κανένα απολύτως σενάριο το οποίο να προσομοιώνει την περίπτωση που θα υπάρξει πλήρης διακοπη ρωσικού αερίου προς τη χώρα μας από όλους του αγωγούς.

«Αν κοπεί λοιπόν η τροφοδοσία από το 40% που παίρνει η Ευρώπη από τη Ρωσία Τότε τα πράγματα θα είναι ανεξέλεγκτα, διότι η Ευρώπη δεν φρόντισε να έχει τις αποθήκες της γεμάτες όταν ξέσπασε η κρίση» υπογραμμίζει ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς, πρώην Υπ. Ενέργειας, Γιάννης Μανιάτης.

Πάντως, η ασφάλεια ενεργειακού ανεφοδιασμού της χώρας, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμο από το διάστημα που θα διαρκέσει η κρίση αλλά και απο τα γυρίσματα του καιρού που μπορεί να αυξήσουν τη ζητηση ενέργειας.

Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος – Θάνος Τσίρος – Κατερίνα Χριστοφιλίδου – Βαλέρια Δολαψάκη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος