Πτωχευτικός Νόμος: Απαντήσεις σε ερωτήματα τηλεθεατών από δικηγόρο (video)

Διευκρινίσεις σε ερωτήσεις τηλεθεατών για μια σειρά οικονομικά ζητήματα που αφορούν τον Πτωχευτικό Νόμο έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ η δικηγόρος Άννα Κορσάνου.

 

  1. Τι είναι η πτώχευση μικρού αντικειμένου ; Ποιους αφορά; Είναι καταστροφή ή δεύτερη ευκαιρία;

Είναι νομικοί όροι. Η πτώχευση μικρού αντικειμένου αφορά στην πλειοψηφία των δανειοληπτών. Αφορά εκείνους που είτε δεν έχουν καθόλου περιουσιακά στοιχεία, είτε η αξία της περιουσίας τους είναι κάτω από 350.000 ευρώ.
Αφορά την πλειοψηφία εκείνων που θα επιλέξουν να πτωχεύσουν. Είναι μια ειδική διαδικασία με ειδικές διατάξεις του Πτωχευτικού Νόμου.
Πρώτο βήμα είναι η συμπλήρωση αίτησης σε μια ειδική πλατφόρμα και μετά η διαδικασία συνεχίζεται στο Ειρηνοδικείο, όπου ορίζεται ένας δικαστής και ένας σύνδικος και εγγράφεσαι σε ένα ειδικό ηλεκτρονικό μητρώο και πτωχεύεις.
Στην πτώχευση χάνεις την περιουσία σου αλλά σου μηδενίζονται τα χρέη. Αιτήσεις πτώχευσης έχουμε μέχρι τώρα πολύ λίγες.

  1. Πώς προχωρούν οι αιτήσεις εξωδικαστικού μηχανισμού; Υποβάλλονται αιτήσεις;

Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός είναι μια ξεχωριστή διαδικασία που κάνεις ρύθμιση των οφειλών σου χωρίς να διακινδυνεύσει η περιουσία σου και γίνεται σε ξεχωριστή πλατφόρμα. Από τον Ιούνιο που άνοιξε, μέχρι σήμερα 30.000 δανειολήπτες έχουν μπει στην διαδικασία της πλατφόρμας αλλά ακόμη δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι αιτήσεις τους γιατί εκκρεμούν ο ΕΝΦΙΑ, και τα φετινά χρέη.

  1. Για να γίνει πτώχευση πρέπει να υποβάλλω αίτηση σε κάποια πλατφόρμα;

Ναι, όλα γίνονται πλέον μέσα από την αντίστοιχη πλατφόρμα, έχουμε μπει στην εποχή της πλατφόρμας.

  1. Μετά από πόσο καιρό θα μπορώ να κάνω έναρξη επιχείρησης;

Έναρξη επιχείρησης μπορεί να κάνει κάποιος που έχει κάνει πτώχευση αφότου έχουν διαγραφή όλα του τα χρέη. Μια διαδικασία που κρατάει από ένα έως τρία χρόνια. Στο μεσοδιάστημα αυτό ΔΕΝ μπορεί να κάνει έναρξη.

  1. Αν κάνω πτώχευση θα μπορώ να εργάζομαι;

Αν είσαι δημόσιος ή ιδιωτικός υπάλληλος, ναι μπορείς να εργάζεσαι. Δεν χάνεις την άδεια άσκησης επαγγέλματος. Για μια μερίδα δανειοληπτών όπως επιχειρηματίες ή έμποροι αυτός ο νόμος είναι δεύτερη ευκαιρία. Για μια άλλη μερίδα όπως συνταξιούχοι, ιδιώτες μεγάλης ηλικίας που δεν θέλουν να χάσουν την περιουσία τους αυτός ο νόμος τους τρομάζει, δεν τους εξυπηρετεί. Αυτούς τους εξυπηρετεί ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

  • Υπάρχουν τα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών που είναι κρατικά και μπορεί ο δανειολήπτης να πάει εκεί και να ενημερωθεί δωρεάν.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος