Αναστολή δόσεων δανείων για επιχειρήσεις & νοικοκυριά και το α’ τρίμηνο του 2021

Αναστέλλονται έως 9 μήνες οι πληρωμές των δόσεων δανείων για επιχειρήσεις και νοικοκυριά που πλήττονται από την κρίση. Εκτιμάται ότι το μέτρο θα καλύψει την πλειονότητα των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην εξυπηρέτηση των δανειακών τους υποχρεώσεων.

Ανοικτή θα παραμείνει κατά το πρώτο τρίμηνο του 2021 η ρύθμιση των τραπεζών για το πάγωμα των δανείων σε όσους έχουν πληγεί από την καραντίνα. Τα πιστωτικά ιδρύματα αποφάσισαν να δώσουν παράταση μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2021 για την υποβολή αιτήσεων αναστολής των δόσεων έως και για 9 μήνες.

Επιχειρήσεις και νοικοκυριά που έχουν πληγεί από τον κορονοϊό, μπορούν είτε να ενταχθούν για πρώτη φορά στο πρόγραμμα, εφόσον εξυπηρετούσαν κανονικά το δάνειό τους μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, είτε να παρατείνουν το πρόγραμμα, εάν έχουν ήδη ενταχθεί σε αυτό τους προηγούμενους μήνες.

Όταν τελειώσει η 9μηνη αναστολή, οι δανειολήπτες έχουν το δικαίωμα να ενταχθούν σε πρόγραμμα σταδιακής επαναφοράς στην καταβολή της συμβατικής δόσης, εφόσον εξακολουθούν να έχουν οικονομικό πρόβλημα.

Στη ρύθμιση έχουν το δικαίωμα να υπαχθούν μισθωτοί με αναστολή σύμβασης, πληττόμενες επιχειρήσεις, απολυμένοι εν μέσω της πανδημίας και επιχειρήσεις που έχουν κλείσει.

Ωστόσο, η αναστολή δόσεων δεν μπορεί να συνδυαστεί με το πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για την επιδότηση στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

“Η επιδότηση ξεκινά τον Ιανουάριο και εάν δεν έχει τελειώσει η αναστολή θα πρέπει οι επιδοτούμενοι να την κόψουν” δήλωσε ο ειδικός γραμματέας διαχείρισης ιδιωτικού χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Σημειώνεται ότι για τα ενήμερα δάνεια η κρατική επιδότηση ανέρχεται στο 90% της δόσης.

Πηγή: ΕΡΤ / Ρεπορτάζ: Άκης Αθανασόπουλος

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος