Ώρα αποφάσεων για την ενεργειακή κρίση – Συνεδριάζουν την Παρασκευή οι υπ. Ενέργειας της ΕΕ

Array

Η ενεργειακή κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της αυριανής συνεδρίασης (9/9) των υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά την ευθεία απειλή του Βλαντιμίρ Πούτιν για ενεργειακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη. Στόχος της κρίσιμης συνεδρίασης που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, είναι η επίτευξη συμφωνίας σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Την ίδια ώρα ο Γερμανός Καγκελάριος απευθύνει έκκληση, για κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο.

Την Παρασκευή (9/9) στις 09:30 το πρωί ώρα Ελλάδας ξεκινούν οι αφίξεις των υπουργών Ενέργειας δίνοντας ένα πρώτο κλίμα από τις δηλώσεις που θα κάνουν προσερχόμενοι. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των μόνιμων αντοπροσώπων την Τετάρτη και με την Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν υπήρξαν εκ νέου διαφωνίες σχετικά με το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν σαν να συνδέεται και με τις κυρώσεις. Αυτό που λένε οι Ευρωπαίοι είναι ότι αυτό που προέχει είναι να βρεθούν τρόποι για να μειωθούν οι τιμές.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, υπήρξαν ακόμα συζητήσεις σχετικά με την πρόταση της Κομισιόν για υποχρεωτική μείωση της χρήσης του ηλεκτρικού ρεύματος στις ώρες αιχμής. Κι εδώ φαίνεται ότι υπάρχουν κάποια κενά αλλά και η Κομισιόν αφήνει παραθυράκι ώστε να συνεχιστεί η συζήτηση.

Πρόκειται για δύσκολες συζητήσεις υπάρχουν ακόμα διαφωνίες αλλά και διάθεση για να βρεθεί λύση.

Υπ. Οικονομικών Γερμανίας: Είμαστε ανεξάρτητοι και οι δεξαμενές συνεχίζουν να γεμίζουν

Ο Γερμανός υπουργός οικονομίας αισιοδοξεί. «Εδώ και μία εβδομάδα είμαστε ανεξάρτητοι από το ρώσικο αέριο και οι δεξαμενές συνεχίζουν να γεμίζουν» δήλωσε ο Χάμπεκ. Το κόστος βέβαια είναι υψηλό, αλλά μετά τη διακοπή της ρωσικής προμήθειας η τιμή δεν εκτινάχτηκε. Επιπρόσθετα για πρώτη φορά γίνεται εφικτή, η τροφοδοσία της Γερμανίας με φυσικό αέριο από τη Γαλλία.

Η γερμανική κυβέρνηση θέλει να αποσύνδεση την τιμή του φυσικού αερίου από την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Σχεδιάζει την επιβολή πλαφόν για την στήριξη της βασικής κατανάλωσης, το κόστος του οποίου θα καλυφθεί από τα συγκυριακά υπερκέρδη που έχουν άλλες μονάδες παραγωγής εξαιτίας της εκτίναξης της τιμής του φυσικού αερίου.

Ο διευθυντής του thing τανκ «γερμανική εταιρία εξωτερικής πολιτικής» κάλεσε την γερμανική κυβέρνηση να υποστηρίξει τις προτάσεις της κομισιόν για το φυσικό αέριο τονίζοντας ότι η ΕΕ πρεπει να αντιμετωπίσει από κοινού Ρωσία.

Ο Πούτιν απειλεί και προειδοποιεί την Ευρώπη

Την ίδια στιγμή νέες απειλές εξαπολύει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για οριστικό τέλος στην παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου, αν μπει οποιοδήποτε πλαφόν στις τιμές, από τη Δύση. Η Ευρώπη ετοιμάζει την ομόθυμη απάντησή της, με εισηγήσεις προς τα κράτη-μέλη, τα οποία καλεί να επιδείξουν αλληλεγγύη και ενότητα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν, αποκλειστικά, στην τιμή του ρωσικού αερίου και μόνο.Αυτό εξαγρίωσε τον Ρώσο πρόεδρο γιατί η Ευρώπη δεν βάζει πλαφόν και στο αμερικανικό LNG. Θεωρώντας πως το μέτρο ισοδυναμεί με παραβίαση της ενεργειακής συμφωνίας απειλεί την Ευρώπη με οριστικό ενεργειακό μπλακ άουτ. Ο Ερντογάν έσπευσε εκ νέου να δικαιολογήσει τη στάση της Ρωσίας μιλώντας για προκλητικότητα της Δύσης: «όταν όλοι επιτίθενται στη Ρωσία, τι θα κάνει η Ρωσία; Θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τα όπλα. Τόσο απλά!».

8+1 μέτρα που εισηγείται η Κομισιόν

Η εισήγηση της Κομισιόν προβλέπει επίσης μέτρα υποχρεωτικής εξοικονόμησης ενέργειας. Συνολικά 8 μέτρα περιλαμβάνονται στο non paper της Κομισιόν. Μεταξύ άλλων στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και:

  • Υποχρεωτική εξοικονόμηση ηλεκτρισμού στη βιομηχανία κατά 5% σε ώρες αιχμής
  • Αποζημίωση για επιχειρήσεις που θα μειώσουν την παραγωγή τους
  • «Έξυπνα» αλλά υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης στα νοικοκυριά
  • Επιβολή πλαφόν στα 200€/MWh για τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, εκτός του φυσικού αερίου
  • Φορολόγηση υπερκερδών ηλεκτροπαραγωγών

Κανείς δεν θριαμβολογεί για τα ευρωπαϊκά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Με ωμό ρεαλισμό ο καγκελάριος της Γερμανίας, ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο για το χειμώνα που έρχεται.

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Χαρκαδούλα

Ανταπόκριση Βερολίνο: Γιώργος Παππάς

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος