Η Ευρώπη αποφασίζει για την ενεργειακή κρίση – Μήνυμα Σολτς μετά τις απειλές Πούτιν

Array

Η ενεργειακή κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνεδρίασης των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε. αύριο Παρασκευή (9/9), εν μέσω ανοικτού εκβιασμού του Πούτιν προς τη Δύση για οριστικό τέλος στην παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου, αν μπει οποιοδήποτε πλαφόν στις τιμές από τη Δύση. Η Ευρώπη ετοιμάζει την ομόθυμη απάντησή της, με εισηγήσεις προς τα κράτη-μέλη, τα οποία καλεί να επιδείξουν αλληλεγγύη και ενότητα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν, αποκλειστικά, στην τιμή του ρωσικού αερίου και μόνο. «Εδώ ο στόχος είναι να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρηματοδοτούν τον φριχτό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία» τόνισε η πρόεδρος της Κομισιόν.

Αυτό εξαγρίωσε τον Ρώσο πρόεδρο γιατί η Ευρώπη δεν βάζει πλαφόν και στο αμερικανικό LNG. Θεωρώντας πως το μέτρο ισοδυναμεί με παραβίαση της ενεργειακής συμφωνίας απειλεί την Ευρώπη με οριστικό ενεργειακό μπλακ άουτ.

Μήνυμα Σολτς για κοινό ευρωπαϊκό μέτωπο κατά της ακρίβειας σε ρεύμα και φυσικό αέριο

Αποφάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τη συγκράτηση των τιμών του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος προανήγγειλε ο Όλαφ Σολτς, μιλώντας στην εφημερίδα FAZ.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γερμανός καγκελάριος, αναφέρθηκε στη δέσμη μέτρων στήριξης των πολιτών που ανακοίνωσε η κυβέρνησή του, προβλέποντας ότι οι τιμές της ενέργειας θα μειωθούν σε εβδομάδες και όχι σε μήνες, ενώ συμπλήρωσε ότι «υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα δούμε σε αυτό το θέμα αποφάσεις και σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ο Σολτς προανήγγειλε και μια «σαφή ρύθμιση» για το πλαφόν στην τιμή της λεγόμενης «βασικής κατανάλωσης» ηλεκτρικής ενέργειας, αν και παρατήρησε ότι κάτι αντίστοιχο θα είναι δυσκολότερο για το φυσικό αέριο, που προσδιορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την εξέλιξη των τιμών στην παγκόσμια αγορά.

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γερμανός καγκελάριος υπεραμύνθηκε του ειδικού τέλους για το φυσικό αέριο, επισημαίνοντας ότι έτσι διασφαλίζεται ότι το βάρος θα κατανεμηθεί σε όλους και δεν θα το επωμιστούν μόνο οι πάροχοι που έχουν συνάψει συμβόλαια με την Gazprom. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τον Σολτς, θα είχε οδηγήσει σε «μια δραματική οικονομική κρίση στη Γερμανία», εφόσον οι πάροχοι θα έπρεπε να μετακυλίσουν στους πελάτες το υψηλότερο κόστος.

Παράλληλα, δήλωσε πως δεν θεωρεί ότι εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης θα προκληθούν «λαϊκές εξεγέρσεις» το φθινόπωρο και τον χειμώνα και μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά ότι δεν δίνει σημασία σε «τέτοιες Κασσάνδρες».

Η Γερμανία είναι μια στιβαρή χώρα με σταθερή δημοκρατία, τόνισε, επισημαίνοντας ότι «αν ως χώρα, ως έθνος, είμαστε ενωμένοι, θα ξεπεράσουμε αυτή την περίοδο».

Τηλεφωνική επικοινωνία Σολτς – Τρας

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας Λιζ Τρας συζήτησε την ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη με τον καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν την Τετάρτη (7/9), όπως ανακοίνωσε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν στη σπουδαιότητα της ενεργειακής ανθεκτικότητας και ανεξαρτησίας. Η πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία που έχει η διασφάλιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας στην Ευρώπη, καθώς και η προστασία των χωρών που κατέστησαν ευάλωτες από τον οικονομικό εκβιασμό της Ρωσίας», ανέφερε εκπρόσωπος της πρωθυπουργού της Βρετανίας.

Η Λιζ Τρας είπε επίσης στον Όλαφ Σολτς ότι επιθυμεί να διευρύνει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών και να βρει μια λύση σε ζητήματα που αφορούν τους αμφιλεγόμενους κανόνες που διέπουν το εμπόριο με τη Βόρεια Ιρλανδία στη μετά το Brexit εποχή, συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του ο Ταγίπ Ερντογάν έσπευσε εκ νέου να δικαιολογήσει τη στάση της Ρωσίας μιλώντας για προκλητικότητα της Δύσης: «Όταν όλοι επιτίθενται στη Ρωσία, τι θα κάνει η Ρωσία; Θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τα όπλα. Τόσο απλά!».

Αχρείαστη και μη αποτελεσματική πολιτική χαρακτήρισε την επιβολή πλαφόν ο Τσέχος υπουργός βιομηχανίας ,αιφνιδιάζοντας τους Ευρωπαίους εταίρους. Όπως είπε «δεν είναι εποικοδομητική πρόταση κατά τη γνώμη μου. Είναι περισσότερο ένας ακόμη τρόπος να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, παρά μια πραγματική λύση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης».

Τα μέτρα που εισηγείται η Κομισιόν

Η εισήγηση της Κομισιόν προβλέπει επίσης μέτρα υποχρεωτικής εξοικονόμησης ενέργειας. Συνολικά 8 μέτρα περιλαμβάνονται στο non paper της Κομισιόν. Μεταξύ άλλων στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και:

  • Υποχρεωτική εξοικονόμηση ηλεκτρισμού στη βιομηχανία κατά 5% σε ώρες αιχμής
  • Αποζημίωση για επιχειρήσεις που θα μειώσουν την παραγωγή τους
  • «Έξυπνα» αλλά υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης στα νοικοκυριά
  • Επιβολή πλαφόν στα 200€/MWh για τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, εκτός του φυσικού αερίου
  • Φορολόγηση υπερκερδών ηλεκτροπαραγωγών

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος