Νικόλας Φαραντούρης: Τι σημαίνει το πλαφόν στα 180 ευρώ και οι κίνδυνοι για την Ευρώπη

Array

Για το πλαφόν, τους κινδύνους στην Ευρώπη, τις ρεαλιστικές προσδοκίες της Ελλάδας και της Κύπρου για τα κοιτάσματα πετρελαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και τη δυναμική της Ελλάδας μίλησε στην ΕΡΤ ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθήγητς Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet & Διευθυντής Μεταπτυχιακών στην Ενέργεια.

Αναφορικά με το 180 ευρώ πλαφόν δήλωσε: «Είναι σημαντικό ότι υπάρχουν κάποια δειλά βήματα προς μια κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αγουροξυπνημένη ακόμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της. Από συμβούλιο κορυφής σε συμβούλιο υπουργών που πηγαίναμε, έκατσε η μπίλια στα 180 ευρώ τη μεγαβατώρα. Το πρόβλημα είναι ότι αυτό δεν έχει άμεση εφαρμογή. Θα αρχίσει να ισχύει από 15 Φεβρουαρίου».

«Το δεύτερο πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν αρκετοί όροι και προϋποθέσεις για να ισχύσει αυτό το πλαφόν από την 15η Φεβρουαρίου, δηλαδή για παράδειγμα, πρέπει να υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του αερίου αγωγού και του υγροποιημένου φυσικού αερίου πάνω από 35 ευρώ η μεγαβατώρα. Αν δηλαδή το υγροποιημένο φυσικό αέριο θα ανέβει ψηλά και θα φτάσει το αέριο αγωγού. Δεν θα ισχύσει το πλαφόν και τρίτο πρόβλημα είναι ότι έχει διάρκεια ένα εικοσαήμερο κάθε φορά. Δηλαδή υπάρχουν αρκετά ψιλά γράμματα πίσω από την τελική απόφαση που θα δούμε αν θα λειτουργήσει και πώς θα λειτουργήσει και τι αποτύπωμα εν τέλει θα έχει στην τσέπη μας».

Ερωτηθείς για το αν το πλαφόν μπορεί να εντείνει την ενεργειακή κρίση ανέφερε: «Οι τιμές αυξομειώνονται, ανεβαίνουν, κατεβαίνουν. Σήμερα ενδεχομένως είναι κάτω από τα 180, άρα ένα πλαφόν στα 180 και όχι χαμηλότερα θα μπορούσε να παγιώσει μια υψηλότερη τιμή από αυτήν που θα διαμορφωνόταν με ένα χαμηλότερο πλαφόν. Αυτός είναι ο ένας φόβος. Ο δεύτερος φόβος είναι αυτό που εξέφρασαν κάποιες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι ενδεχόμενο πλαφόν θα αποθάρρυνε εισαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου από το να φέρνουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη και θα στρέφονταν αλλού. Είναι το κλασικό δίπολο».

Ενώ πρόσθεσε: «η μισή Ευρώπη έχει πρόβλημα ενεργειακής επάρκειας, δεν έχει φυσικό αέριο και άρα ψάχνει να βρει φυσικό αέριο ακόμα και ακριβό. Η άλλη μισή Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, δεν έχει τόσο θέμα επάρκειας. Η Ελλάδα για την ακρίβεια συνεχίζει να παραλαμβάνει ρωσικό φυσικό αέριο και έχει και άλλες πλευρές από τις οποίες εισάγει από την Κασπία από την Ρεβυθούσα. Το πρόβλημα της χώρας μας είναι του ενεργειακού κόστους και εκεί θα πρέπει να κατατείνουν οι προσπάθειες και της ελληνικής κυβέρνησης. Δηλαδή να τιθασεύσουμε λιγάκι το ενεργειακό κόστος».

Δεν έχουμε ξεπεράσει το σκόπελο της ακρίβειας

«Σε ότι αφορά τη Βόρεια Ευρώπη και κάποιες χώρες όπως η Γερμανία τα δύσκολα δεν τα έχουμε δει ακόμα, διότι δεν έχουν επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου, και επομένως μπορεί να γεννήσει προβλήματα και το Γενάρη και το Φλεβάρη. Σε ό, τι αφορά τη χώρα μας, τα δύσκολα τα βιώνουμε ήδη και ενδεχομένως θα δούμε και λίγο πιο παροξυμένα σε μέτωπο της ακρίβειας» υπογράμμισε για το επίπεδο στο οποίο βρίσκεται η χωρά προσθέτοντας:

«Οι τιμές του φυσικού αερίου προσδιορίζουν την τιμή της κιλοβατώρας του ηλεκτρικού ρεύματος. Η τιμή της κιλοβατώρας επηρεάζει ολόκληρη την εφοδιαστική αλυσίδα, το σούπερ μάρκετ, τα αγαθά πρώτης ανάγκης και όλη την αξιακή αλυσίδα. Και αυτό που βιώνουμε σήμερα στο καλάθι του νοικοκυριού, στο σουπερμάρκετ, στο ταμείο, στην κίνηση, στα είδη πρώτης ανάγκης είναι απότοκο και γέννημα αυτού του ενεργειακού κόστους. Εμείς βλέπουμε μπροστά μας τώρα στο ράφι του σούπερ μάρκετ τις τιμές του Οκτώβρη ή τις τιμές του Σεπτέμβρη. Δεν έχουμε ξεπεράσει το σκόπελο της ακρίβειας. Και αυτό είναι το πρόβλημά μας, η ακρίβεια και όχι η επάρκεια. Και νομίζω ότι οι προσπάθειες εκεί θα πρέπει να κατατείνουν και με τη νέα χρονιά».

Σχετικά με τις ρεαλιστικές προσδοκίες της Ελλάδας για όλες τις έρευνες που γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο δήλωσε:

«Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει ούτε ένα δράμι πετρέλαιο, ούτε ένα σεντ από τους υδρογονάνθρακες. Το λέω αυτό γιατί θέλω να είμαστε ρεαλιστές και προσγειωμένοι. Αυτή τη στιγμή γίνονται κάποιες σεισμικές έρευνες. Είναι σύνθετο το θέμα της εξόρυξης υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις. Αυτή τη στιγμή το μόνο που γίνεται είναι συγκέντρωση σεισμικών δεδομένων. Δεν έχουμε προχωρήσει σε κάποια δοκιμαστική εξόρυξη. Θα πάρει τουλάχιστον μια τριετία για να προχωρήσει. Μια επταετία μέχρι ενδεχομένως να δούμε»

«Δεν θα πρέπει να επενδύουμε πολλές προσδοκίες στους ορυκτούς μας πόρους και δη στους πόρους της Ανατολικής Μεσογείου και βραχυπρόθεσμα για τη λύση του ενεργειακού μας προβλήματος. Απεναντίας, θα πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή τη στιγμή τη γεωγραφική μας θέση, να επενδύσουμε στις νέες τεχνολογίες και κυρίως να εφαρμόσουμε πολιτικές, ενεργειακές, ισορροπημένες με την κοινωνία».

Κλείνοντας σημείωσε: «Η ενέργεια δεν θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως αμιγώς χρηματιστηριακό προϊόν αλλά ως κοινωνικό αγαθό και συνεπώς απαιτεί παρεμβάσεις ρυθμιστικές στη λειτουργία της αγοράς. Για να μπορέσεις να προχωρήσεις σωστά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας θα πρέπει να έχει προηγηθεί ένας σοβαρός χωροταξικός σχεδιασμός, δηλαδή να ‘‘φυτρώσει” στη χώρα αυτό που πρέπει αναλογικά και αποτελεσματικά, με σεβασμό στο περιβάλλον και με την κοινωνία»

«Επίσης, αναλογική διασπορά στην παραγωγή ενέργειας και καλό θεσμικό και ρυθμιστικό περιβάλλον, έτσι ώστε να ολοκληρωθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός, να ξέρει ο καθένας πού μπορεί να επενδύσει και που δεν μπορεί για λόγους πολιτιστικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς, γεωλογικούς και για οποιουσδήποτε άλλους λόγους. Και από εκεί και πέρα η χώρα μας έχει όλα τα εχέγγυα. Εάν επενδύσουμε στην κοινωνία, στο σχεδιασμό και στη φιλοσοφία η ενέργεια θα είναι κοινωνικό αγαθό και όχι μόνο χρηματιστηριακό προϊόντων. Η Ελλάδα χει όλα τα εχέγγυα να γίνει αυτόνομη, αυτοδύναμη ενεργειακά χώρα».

Πηγή: ΕΡΤ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος