Νέος Πτωχευτικός Κώδικας: Απαντήσεις και διευκρινίσεις από δικηγόρο (video)

Σε πλήρη εφαρμογή έχει τεθεί από χθες Τρίτη 1 Ιουνίου ο Νέος Πτωχευτικός Κώδικας. Διευκρινίσεις και απαντήσεις σε ερωτήματα τηλεθεατών σχετικά με τις ρυθμίσεις και την εφαρμογή τους έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ η δικηγόρος Άννα Κόρσανου. Μία μερίδα οφειλετών την συμφέρει, μια άλλη δεν την συμφέρει καθόλου. Ανάλογα με τα δεδομένα του κάθε οφειλέτη, διευκρίνισε η κ. Κόρσανου.

Ρωτάτε, σας απαντάμε

  • Δεν θέλω να κάνω αίτηση πτώχευσης, αλλά θέλω να κάνω συνολική ρύθμιση για όλες τις οφειλές μου. Γίνεται;

Γίνεται, με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, κάνοντας την σχετική αίτηση στην πλατφόρμα για συνολική ρύθμιση των οφειλών σε πιστωτές.

  • Κατά της απόφασης πτώχευσης μπορώ να αμυνθώ;

Μπορούν να αμυνθούν και οι πιστωτές και οι οφειλέτες. Υπάρχουν νομικά βοηθήματα και για τις δύο πλευρές.

  • Αν καταθέσω αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού, κερδίζω χρόνο;

Μπορεί να κερδηθεί χρόνος έως δύο μήνες. Εάν όμως μέσα σε αυτό το διάστημα δεν επιτευχθεί εξωδικαστική ρύθμιση με τους πιστωτές συνεχίζεται κανονικά η διαδικασία πλειστηριασμού της ακίνητης περιουσίας και τα μέτρα εκτέλεσης.

  • Δεν έχω ακίνητη περιουσία, αλλά έχω πολλά χρέη. Τι με συμφέρει να κάνω;

Αυτή είναι η τυχερή κατηγορία οφειλετών που ο Νέος Πτωχευτικός Κώδικας εξυπηρετεί πάρα πολύ.  Π. χ. αν κάποιος δεν έχει καθόλου ακίνητη περιουσία αλλά υψηλά εισοδήματα, για μία τριετία θα του κρατάνε οι πιστωτές ένα ποσοστό από τα εισοδήματά του και μετά θα του διαγραφούν τα χρέη, όσο ύψος και να έχουν.

  • Έχω περιουσία που σε καμία περίπτωση δεν θέλω να χάσω, αλλά έχω και πολλά χρέη ληξιπρόθεσμα, τι πρέπει να κάνω; Εγώ και η σύζυγος μου είμαστε συνταξιούχοι με μηνιαίο σύνολο εισοδημάτων περίπου 2.000 ευρώ.

Στην περίπτωση αυτή δεν τους συμφέρει η αίτηση υπαγωγής στο Νέο Πτωχευτικό Κώδικα. Θα πρέπει όμως να φροντίσουν να μην καταθέσει ούτε η τράπεζα αίτηση πτώχευσης, άρα ή θα πρέπει να κάνουν αίτηση εξωδικαστικού συμβιβασμού, ή θα φροντίσουν να κάνουν μια χρηματοοικονομική διαμεσολάβηση, μια διμερή διαπραγμάτευση με τον πιστωτή τους, με την τράπεζα, για να βγάλουν μια δόση που θα μπορούν να την πληρώνουν και να μην κινδυνεύσει η περιουσία τους.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος