Το ευρώ άγγιξε την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο – Αρνητικό ρεκόρ 20ετίας

Array

Το ευρώ άγγιξε την απόλυτη ισοτιμία με το δολάριο σήμερα, Τρίτη 12/7, με την ισοτιμία του να υποχωρεί σήμερα 0,3% στα 1,0004 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 20 ετών.

Ο ρόλος του δολαρίου ως ασφαλές καταφύγιο για τους επενδυτές που ανησυχούν για τις οικονομικές προοπτικές έγινε πιο αισθητός τις τελευταίες εβδομάδες, με το δολάριο να εκτινάσσεται σε υψηλά επίπεδα 20ετίας έναντι πολλών νομισμάτων.

Το ευρώ είναι ιδιαίτερα ευάλωτο λόγω του αντίκτυπου από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών του φυσικού αερίου και του πολέμου στην Ουκρανία στην οικονομία της Ευρωζώνης καθώς και της μεγάλης διαφοράς των επιτοκίων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) με τα επιτόκια της Fed και άλλων κεντρικών τραπεζών.

Ο δείκτης σταθμισμένης ισοτιμίας του δολαρίου αυξήθηκε 0,3% στις 108,48 μονάδες, ενώ η στερλίνα υποχώρησε σε νέο χαμηλό δύο ετών.

Σημειώνεται ότι, οι τιμές όλων σχεδόν των ομολόγων της ευρωζώνης δέχονται πιέσεις, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να κινηθούν ανοδικά, εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης του ευρώ, το οποίο πλησιάζει την ισοτιμία 1:1 έναντι του δολαρίου. Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 254 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 138 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,68%, από 3,44% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι 1,23% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,45%.

Πηγές: Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος