Ευρωπαϊκός εφιάλτης η ενεργειακή επάρκεια – Οι συστάσεις του Eurogroup και το plan b

Array

Σε ταραγμένα νερά πλέει η Ευρώπη, με έκδηλη την ανησυχία για την ενεργειακή επάρκεια, μετά το κλείσιμο του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης προειδοποίησαν για το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, με αύξηση του πληθωρισμού και περιορισμού της ανάπτυξης. Απηύθυναν συστάσεις στα κράτη μέλη να προχωρήσουν σε στοχευμένα μέτρα μόνο για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, χωρίς να εκτροχιάσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα, ενώ συμφώνησαν ότι η εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και η υποστήριξη των επενδύσεων για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση παραμένουν προτεραιότητες. Το σχέδιο της Κομισιόν θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

Την ανησυχία του για μια ενδεχόμενη περικοπή παροχής φυσικού αερίου στην ΕΕ, εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι. O Ιταλός Επίτροπος παραδέχτηκε ότι μια ενδεχόμενη περικοπή στη ροή του φυσικού αερίου, δεν θα έφερνε συνέπειες μόνο στην ανάπτυξη, αλλά μια γενικότερη δύσκολη κατάσταση.

«Προετοιμαζόμαστε. Στις 20 Ιουλίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει την πρότασή της για την αντιμετώπιση αυτής της έκτακτης κατάστασης», ανέφερε ο Π. Τζεντιλόνι. Υπενθύμισε, επίσης, ότι στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της η Επιτροπή είχε συμπεριλάβει ένα δυσμενές σενάριο με προβλήματα παροχής φυσικού αερίου, βάσει του οποίου η ανάπτυξη φέτος θα ήταν αρνητική. «Αυτή τη στιγμή δε βρισκόμαστε στο δυσμενές σενάριο, αλλά οι κίνδυνοι να πάμε προς τα εκεί αυξάνονται», δήλωσε ο Π. Τζεντιλόνι.

Το εναλλακτικό σχέδιο πέντε σημείων για την ενεργειακή ασφάλεια, μετά το κλείσιμο του αγωγού Nord Stream παρουσίασε στην ΕΡΤ ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας. Μάλιστα τόνισε, ότι το εθνικό σχέδιο περιλαμβάνει δύο άξονες, και συγκεκριμένα την επάρκεια και τις προσιτές τιμές.

«Η λέξη αβεβαιότητα είναι αυτή που εκφράζει σήμερα τον κόσμο» τόνισε στην ΕΡΤ ο γ.γ. του Ινστιτούτου Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Κωνσταντίνος Θεοφύλακτος, ενώ αναφερόμενος στη χώρα μας επεσήμανε ότι «είμαστε σε καλύτερη θέση από άλλες χώρες» καθώς όπως είπε «η Ρεβυθούσα σώζει».

Ευρωπαϊκός εφιάλτης η ενεργειακή επάρκεια – Οι συστάσεις του Eurogroup και το plan b
(AP Photo/Michael Sohn, File)

«Είναι μεγάλη η αγωνία σε όλες τις χώρες για το πώς θα διασφαλιστεί ο εφοδιασμός σε φυσικό αέριο και για τα μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας», τόνισε από πλευράς του στην ΕΡΤ ο καθηγητής Ενεργειακής και Περιβαλλοντικής Πολιτικής, Χάρης Δούκας. Ο κ. Δούκας αναφέρθηκε και στη Ρεβυθούσα λέγοντας ότι «αυτό μας δίνει μια διασφάλιση με δεδομένο ότι υπάρχουν τα καράβια». Η ανησυχία, όπως είπε, οφείλεται στο ότι αυτή την στιγμή όλη η Ευρώπη ψάχνει για υγροποιημένο φυσικό αέριο.

Την ίδια ώρα, οι τιμές όλων σχεδόν των ομολόγων της ευρωζώνης δέχονται πιέσεις, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις τους να κινηθούν ανοδικά, εξαιτίας της μεγάλης υποχώρησης του ευρώ, το οποίο πλησιάζει την ισοτιμία 1:1 έναντι του δολαρίου. Στο ΗΔΑΤ, καταγράφηκαν συναλλαγές 254 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 138 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς. Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε στο 3,68%, από 3,44% που έκλεισε την Παρασκευή, έναντι 1,23% του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με αποτέλεσμα το περιθώριο να διαμορφωθεί στο 2,45%.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος