Κίνα: Εκπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων υποδέχθηκε στο Πεκίνο ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ

Αντιπροσώπους αμερικανικών επιχειρήσεων υποδέχθηκε σήμερα στο Πεκίνο ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, σύμφωνα με κρατικό μέσο ενημέρωσης, καθώς η Κίνα δείχνει διάθεση να αναθερμάνει τις σχέσεις της με ξένους επενδυτές για να τονώσει περαιτέρω την οικονομική ανάπτυξή της.

Σύμφωνα με το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV, ο πρόεδρος «συναντήθηκε με αντιπροσώπους του αμερικανικού κόσμου των επιχειρήσεων στο Παλάτι του Λαού», χωρίς να δώσει περισσότερα στοιχεία για την συνάντηση.

  • Ωστόσο το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, επικαλούμενο κινεζικά ΜΜΕ, ανέφερε πως στους επιχειρηματίες που είδε ο πρόεδρος της Κίνας συγκαταλέγονται ο πρόεδρος της Qualcomm, ο πρόεδρος της FEDEX και ο ιδρυτής της εταιρείας διαχείρισης πόρων και περιουσίας Blackstone.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ, «φωτογραφήθηκε μαζί τους πριν από την έναρξη της συνάντησης», ανέφερε το CCTV.

Αντιμέτωπη με επιβράδυνση της ανάπτυξής της και γεωπολιτικές εντάσεις, η ηγεσία της Κίνας προσπαθεί να καθησυχάσει τους ξένους επενδυτές για τις προοπτικές της οικονομίας της.

Αμερικανοί όμιλοι εγκατεστημένοι στην Κίνα διαμαρτύρονται εδώ και χρόνια για αθέμιτο ανταγωνισμό στη χώρα όπου η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας θεωρείται επιεικώς ανεπαρκής και οι ντόπιες εταιρείες έχουν συχνά ευνοϊκή μεταχείριση.

Οι ανησυχίες τους διπλασιάστηκαν τους τελευταίες μήνες, ειδικά έπειτα από σειρά ερευνών και ανακρίσεων που είχαν στόχο αμερικανικές εταιρείες συμβούλων ή/και ορκωτών λογιστών.

Κατά τη διάρκεια επίσκεψής της τον Αύγουστο στο Πεκίνο, η Αμερικανίδα υπουργός Εμπορίου Τζίνα Ραϊμόντο συνηγόρησε υπέρ πιο «προβλέψιμου» επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην Κίνα, προειδοποιώντας πως σε διαφορετική περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί πολύ «παρακινδυνευμένος» επενδυτικός προορισμός.

Νέα εκδοχή νόμου με σκοπό την πάταξη της κατασκοπείας τέθηκε σε ισχύ τον Ιούλιο. Ενίσχυσε αισθητά τα περιθώρια ελιγμών των κινεζικών αρχών για την αντιμετώπιση αυτών που εκλαμβάνουν ως απειλές για την εθνική ασφάλεια.

Έκτοτε, πολλές ξένες εταιρείες μοιάζουν να τηρούν στάση αναμονής, καθώς ο νόμος αυτός έχει μάλλον ασαφές περίγραμμα κι επιδέχεται ερμηνείες.

  • Η σημερινή συνάντηση έγινε την επομένη της ολοκλήρωσης στο Πεκίνο μεγάλου οικονομικού φόρουμ, στο οποίο συμμετείχαν επικεφαλής μεγάλων ξένων εταιρειών, ανάμεσά τους ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Apple, Τιμ Κουκ.

Ο κινέζος πρωθυπουργός Λι Τσιανγκ έθεσε στόχο η ανάπτυξη να κυμανθεί «περί το 5%» του ΑΕΠ φέτος.

Ο ρυθμός αυτός, παρότι οι περισσότερες ανεπτυγμένες οικονομίες μόνο να τον ονειρεύονται μπορούν, απέχει παρασάγγας από την ως πριν από μερικά χρόνια κεραυνοβόλα οικονομική ανάπτυξη της Κίνας, που την ώθησε τις τελευταίες δεκαετίες στην κορυφή της παγκόσμιας οικονομικής πυραμίδας.

Να σημειωθεί ότι τον Ιούνιο, ο Σι Τζινπίνγκ έκανε δεκτό κατ’ ιδίαν τον συνιδρυτή της Microsoft Μπιλ Γκέιτς, με την ευκαιρία επίσκεψής του που είχε σκοπό την υποστήριξη προσπαθειών της Κίνας στο πεδίο της ιατρικής έρευνας.

Πάντως αυτού του είδους οι ευκαιρίες για συναντήσεις δίνονται μάλλον σπάνια σε Αμερικανούς επιχειρηματίες. Ελάχιστοι έχουν γίνει δεκτοί κατ’ ιδίαν από τον Κινέζο πρόεδρο, ανάμεσά τους ο Τιμ Κουκ κι ο ιδρυτής της Amazon Τζεφ Μπέζος.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος