Klaas Knot: Θα πρέπει να αυξηθεί το κόστος δανεισμού, εφόσον ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει περιοριστεί

Με συγκρατημένες επενδυτικές κινήσεις ξεκίνησαν την εβδομάδα οι ευρωπαϊκές αγορές, καθώς οι επενδυτές αφομοιώνουν τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Τόσο η Federal Reserve όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προσπαθώντας να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, αύξησαν τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης την περασμένη εβδομάδα.

του Παντελή Μάνου

Σήμερα, σε τηλεοπτική συνέντευξη, ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Klaas Knot υποστήριξε ότι θα πρέπει να αυξηθεί το κόστος δανεισμού, «εφόσον ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει περιοριστεί. Το πραγματικό μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι ο δομικός δείκτης είναι ακόμα πολύ υψηλός» συμπλήρωσε και εκτίμησε πως η ΕΚΤ μπορεί να επιτύχει τον στόχο της για πληθωρισμό 2% «κάποια στιγμή το 2025».

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά δεδομένα, όπως ανακοίνωσε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία, Destatis, η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία υποχώρησε κατά 3,4% τον Μάρτιο σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο, ενώ ενισχύθηκε κατά 1,8% σε ετήσια βάση.

Σε εγχώριο επίπεδο, το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023 ανήλθε σε 7.220,6 εκατ. ευρώ έναντι 8.914,0 εκατ. ευρώ κατά το ίδιο διάστημα του 2022, παρουσιάζοντας σημαντική μείωση σε ποσοστό 19,0%, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Όπως αναφέρει η ΕΛΣΤΑΤ, η συνολική αξία των εισαγωγών – αφίξεων κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023 ανήλθε στο ποσό των 20.933,9 εκατ. ευρώ έναντι 20.554,2 εκατ. Ευρώ το ίδιο διάστημα του έτους 2022, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 1,8%.

Η συνολική αξία των εξαγωγών – αποστολών κατά το χρονικό διάστημα Ιανουαρίου-Μαρτίου 2023 ανήλθε στο ποσό των 13.713,3 εκατ. ευρώ έναντι 11.640,2 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του 2022, παρουσιάζοντας αύξηση σε ποσοστό 17,8%

Εξωτερικό εμπόριο αγαθών, Ιανουάριος-Μάρτιος 2022/2023

Klaas Knot: Θα πρέπει να αυξηθεί το κόστος δανεισμού, εφόσον ο δομικός πληθωρισμός δεν έχει περιοριστεί

Μέσα σ΄αυτό το οικονομικό περιβάλλον, στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης ο DAX30 ενισχύεται κατά 0,16%, στο Παρίσι ο βασικός δείκτης κερδίζει σε ποσοστό 0,13%, στη Μαδρίτη παρουσιάζει άνοδο 0,52% ενώ το Μιλάνο έχει οριακή άνοδο κατά 0,02%. Το χρηματιστήριοτου Λονδίνου θα παραμείνει κλειστό λόγω αργίας μετά τη στέψη του βασιλιά Καρόλου Γ’.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με συναλλαγές αξίας 74 εκατ. Ευρώ, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1121,90 μονάδες παρουσιάζοντας άνοδο σε ποσοστό 0,96%.

ΟΜΟΛΟΓΑ

Ελαφρώς υψηλότερα κινούνται οι αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της ευρωζώνης.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού, δείκτης αναφοράς της ευρωζώνης, κινείται ανοδικά κατά 5 μονάδες βάσης, στο 2,33%. Η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου ενισχύεται κατά 4 bps στο 4,25% και του 10ετούς ελληνικού ανέρχεται στο 4,03% παρουσιάζοντας αύξηση κατά 3 μονάδες βάσης.

ΕΜΠΟΡΕΥΜΑΤΑ – ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 2,10%, στα 72,85 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το μπρεντ με κέρδη 1,85%, βρίσκεται στα $76,70.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχωρεί έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία με το ευρωπαϊκό νόμισμα διαμορφώνεται στο επίπεδο του 1,104 δολ./ευρώ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος