Η Ισπανία απαιτεί κεφάλαια από την ΕΕ για να μετατρέψει την χώρα σε πράσινη υδρογόνο δύναμη

Ενώ η ΕΕ αναζητά εναλλακτικές λύσεις στη ρωσική ενέργεια, η υπουργός Ενέργειας Τερέσα Ριβέρα έστειλε επιστολή στις Βρυξέλλες ζητώντας κεφάλαια για την κατασκευή αγωγού φυσικού αερίου που θα συνδέει την Ισπανία με την υπόλοιπη Ευρώπη και θα χρησιμεύει επίσης για τη μεταφορά υδρογόνου.

Η μετατροπή της Ισπανίας σε μια ευρωπαϊκή δύναμη πράσινου υδρογόνου είναι ο στόχος του υπουργείου Ενέργειας και Οικολογικής Μετάβασης για αυτό και η επιστολή έχει ως περιεχόμενο τη χορήγηση κονδυλίων για την κατασκευή ενός αγωγού φυσικού αερίου παρότι η Ισπανία δεν τον χρειάζεται δεδομένου ότι δεν εξαρτάται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Εντούτοις οι ευρωπαίοι εταίροι τον χρειάζονται και η ίδια υποδομή θα χρησιμεύσει και για τη μεταφορά πράσινου υδρογόνου.

Ζητά επίσης με την επιστολή της να προωθηθούν οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις της Ιβηρικής Χερσονήσου με τη Γαλλία και να συμβάλει η ΕΕ στη χρηματοδότησή της «με επαρκή κεφάλαια» για επιτάχυνση όλων των έργων ηλεκτρικής διασύνδεσης που λείπουν μεταξύ της χερσονήσου και της Γαλλίας για να διασφαλιστεί ότι θα είναι πλήρως λειτουργικά το 2030.

Η ισπανική ιδέα, σύμφωνα με πηγές, είναι να δημιουργηθεί μια τρίτη σύνδεση φυσικού αερίου (προς το παρόν υπάρχουν δύο), η οποία θα επιτρέψει την αξιοποίηση της τρέχουσας ικανότητας επαναεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ισπανίας, η οποία επί του παρόντος δεν χρησιμοποιείται λόγω του χαμηλού επιπέδου διασύνδεσης μέσω αγωγών μέσω των Πυρηναίων. Ταυτόχρονα, προβλέπεται η προετοιμασία της νέας υποδομής για τη μεταφορά υδρογόνου στη Γαλλία, τη Γερμανία και την υπόλοιπη Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να καταστήσει την Ισπανία σημαντικό εξαγωγέα αυτού του πόρου μεσοπρόθεσμα.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν η οποία επισκέφθηκε πριν μία εβδομάδα την Βαρκελώνη είχε αναφερθεί στο ενεργειακό ζήτημα αλλά και τις ευρωπαϊκές διασυνδέσεις δηλώνοντας: «Συμφώνησα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ την πρόσθετη προμήθεια 50.000 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων υγροποιημένου φυσικού αερίου από το επόμενο έτος και αυτό θα αντικαταστήσει το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου. Διπλασιάζουμε τους στόχους μας για το υδρογόνο. Αυτό θα μπορούσε να αντικαταστήσει ένα άλλο τρίτο. Και θα ευνοήσουμε τα διασυνοριακά έργα, για παράδειγμα, την κρίσιμη σύνδεση μεταξύ Πορτογαλίας, Ισπανίας και Γαλλίας» κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος