Ο Πούτιν απειλεί με οριστικό ενεργειακό μπλακ άουτ – Η Ευρώπη ετοιμάζει την απάντησή της

Array

Νέες απειλές εξαπολύει ο Βλαντιμίρ Πούτιν, αυτή τη φορά ο ίδιος προσωπικά, για οριστικό τέλος στην παροχή φυσικού αερίου και πετρελαίου, αν μπει οποιοδήποτε πλαφόν στις τιμές από τη Δύση. Η Ευρώπη ετοιμάζει την ομόθυμη απάντησή της, με εισηγήσεις προς τα κράτη-μέλη, τα οποία καλεί να επιδείξουν αλληλεγγύη και ενότητα.

Καθώς η τιμή του αερίου σπάει διαδοχικά ρεκόρ και οι Ευρωπαίοι πολίτες ετοιμάζονται για μαζικές κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας για την ακρίβεια, η Ευρώπη παίζει το τελευταίο της χαρτί. Η πρόεδρος της Κομισιόν ανακοίνωσε την επιβολή πλαφόν, αποκλειστικά, στην τιμή του ρωσικού αερίου και μόνο.

«Εδώ ο στόχος είναι να περικόψουμε τα έσοδα της Ρωσίας που χρηματοδοτούν τον φριχτό πόλεμο του Πούτιν στην Ουκρανία» τόνισε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Αυτό εξαγρίωσε τον Ρώσο πρόεδρο γιατί η Ευρώπη δεν βάζει πλαφόν και στο αμερικανικό LNG. Θεωρώντας πως το μέτρο ισοδυναμεί με παραβίαση της ενεργειακής συμφωνίας απειλεί την Ευρώπη με οριστικό ενεργειακό μπλακ άουτ.

«Θα υπάρξουν πολιτικές αποφάσεις που θα έρχονται σε αντίθεση με το συμβόλαια; Απλά δεν θα τα εκπληρώσουμε. Δεν θα προμηθεύσουμε οτιδήποτε αν έρχεται σε αντίθεση με τα συμφέροντά μας. Δεν θα προμηθεύσουμε φυσικό αέριο, πετρέλαιο, άνθρακα, πετρέλαιο θέρμανσης, τίποτα» είπε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ερντογάν έσπευσε εκ νέου να δικαιολογήσει τη στάση της Ρωσίας μιλώντας για προκλητικότητα της Δύσης: «όταν όλοι επιτίθενται στη Ρωσία, τι θα κάνει η Ρωσία; Θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα και τα όπλα. Τόσο απλά!».

Αχρείαστη και μη αποτελεσματική πολιτική χαρακτήρισε την επιβολή πλαφόν ο Τσέχος υπουργός βιομηχανίας ,αιφνιδιάζοντας τους Ευρωπαίους εταίρους. Όπως είπε «δεν είναι εποικοδομητική πρόταση κατά τη γνώμη μου. Είναι περισσότερο ένας ακόμη τρόπος να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία, παρά μια πραγματική λύση στην ενεργειακή κρίση της Ευρώπης».

 8+1 μέτρα που εισηγείται η Κομισιόν

Η εισήγηση της Κομισιόν προβλέπει επίσης μέτρα υποχρεωτικής εξοικονόμησης ενέργειας. Συνολικά 8 μέτρα περιλαμβάνονται στο non paper της Κομισιόν. Μεταξύ άλλων στήριξη ευάλωτων νοικοκυριών και επιχειρήσεων αλλά και:

  • Υποχρεωτική εξοικονόμηση ηλεκτρισμού στη βιομηχανία κατά 5% σε ώρες αιχμής
  • Αποζημίωση για επιχειρήσεις που θα μειώσουν την παραγωγή τους
  • «Έξυπνα» αλλά υποχρεωτικά μέτρα εξοικονόμησης στα νοικοκυριά
  • Επιβολή πλαφόν στα 200€/MWh για τεχνολογίες ηλεκτροπαραγωγής, εκτός του φυσικού αερίου
  • Φορολόγηση υπερκερδών ηλεκτροπαραγωγών

Κανείς δεν θριαμβολογεί για τα ευρωπαϊκά μέτρα αντιμετώπισης της κρίσης. Με ωμό ρεαλισμό ο καγκελάριος της Γερμανίας, ευχήθηκε δύναμη και κουράγιο για το χειμώνα που έρχεται.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Σχετικό Άρθρο: «Καμπανάκι» Τζεντιλόνι: Αυξάνεται ο κίνδυνος ύφεσης στην ΕΕ, μας περιμένει ένας από τους δυσκολότερους χειμώνες

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος