Συνεδρίαση ΔΣ της ΕΚΤ στο Παρίσι – Γ. Στουρνάρας: Η ΕΚΤ πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του 2022 λόγω της σύγκρουσης στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) πρέπει να συνεχίσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων τουλάχιστον έως το τέλος του 2022 και να μη δεσμευτεί για τον χρόνο που θα τερματισθεί για να περιορίσει τον αντίκτυπο από τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε ο Διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, σε συνέντευξή του στο Reuters.

Την ίδια ώρα, το ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας συναντάται ατύπως την Πέμπτη καθώς η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία απειλεί να εκτροχιάσει την οικονομική ανάπτυξη στην ευρωζώνη και να περιπλέξει την πορεία της νομισματικής πολιτικής. Το συμβούλιο είχε στόχο αρχικά την προετοιμασία μιας απόφασης για τις 10 Μαρτίου σχετικά με το πιθανό τέλος του προγράμματος τόνωσης των αγορών και ανοίγοντας τον δρόμο για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε μια δεκαετία, ώστε να αντιμετωπιστεί η άνοδος του πληθωρισμού.

Σε ανακοίνωση της νωρίτερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναφέρει ότι «παρακολουθεί στενά τις επιπτώσεις της κατάστασης στην Ουκρανία», μετά τη ρωσική εισβολή. Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ «θα πραγματοποιήσει μια συνολική αξιολόγηση των οικονομικών προοπτικών στη συνεδρίαση του Μαρτίου», συμπεριλαμβανομένων των «πρόσφατων εξελίξεων στον γεωπολιτικό τομέα», πρόσθεσε η ΕΚΤ.

Σύμφωνα πάντως με το Reuters, ο κ. Στουρνάρας είναι ο πρώτος αξιωματούχος που αναφέρθηκε στο πώς οι εξελίξεις στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσουν τα σχέδια της ΕΚΤ να τερματίσει τις αγορές ομολόγων και να αυξήσει τα επιτόκια για να αντιμετωπίσει τον υψηλό πληθωρισμό.

Ο κ. Στουρνάρας δήλωσε ότι η ΕΚΤ πρέπει να βγάλει επίσημα από το τραπέζι τη μείωση των επιτοκίων, αλλά και να επιτρέψει μεγαλύτερη ευελιξία αναφορικά με τον χρόνο αυξησης τους.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι οι οικονομικές προοπτικές είναι τώρα “πολύ πιο αβέβαιες”, κάτι που σημαίνει ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτική.

“Κρίνοντας την κατάσταση από τη σημερινή οπτική, θα προτιμούσα μάλλον να συνεχιστεί το APP τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, πέραν του Σεπτεμβρίου, παρά να επισπεύσουμε τον τερματισμό του. Δεν θα ήμουν υπέρ της ανακοίνωσης του τερματισμού του APP τον Μάρτιο”, σημείωσε.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η κρίση αναμένεται να πιέσει τις τιμές “μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα” μετά από μία αρχική κορύφωσή τους. “Κατά την άποψή μου θα έχει βραχυπρόθεσμη επίπτωση στον πληθωρισμό – δηλαδή οι τιμές θα αυξηθούν λόγω του υψηλότερου ενεργειακού κόστους. Μεσοπρόθεσμα έως μακροπρόθεσμα, όμως, θεωρώ ότι η επίπτωση θα είναι αποπληθωριστική μέσω του δυσμενούς αντίκτυπου από την πλευρά του εμπορίου και φυσικά μέσω της αύξησης των τιμών της ενέργειας”.

Η ΕΚΤ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο ότι θα συνεχίσει το πρόγραμμα APP τουλάχιστον έως τον Οκτώβριο και θα το σταματήσει “λίγο πριν” την αύξηση των επιτοκίων. Οι παράγοντες της αγοράς χρήματος προεξοφλούσαν έως πρόσφατα μία αύξηση του επιτοκίου αποδοχής καταθέσεων της ΕΚΤ κατά 50 μονάδες βάσης (μισή ποσοστιαία μονάδα) σε μηδενικό επίπεδο μετά από οκτώ χρόνια σε αρνητικό έδαφος, αν και έχουν περιορίσει τα στοιχήματα αυτά μετά την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Ο κ. Στουρνάρας είπε ότι η ΕΚΤ πρέπει να “αυξήσει την ευελιξία της”, αφαιρώντας το “σύντομα” στην ανακοίνωση της για επόμενα βήματα στην νομισματικής πολιτικής της. Αντίστοιχη πρόταση έκανε και ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλό.

Ο Έλληνας κεντρικός τραπεζίτης σημείωσε ότι δεν έχει πειστεί ακόμη πως έχει εξαλειφθεί η αποπληθωριστική τάση που επικράτησε στην Ευρωζώνη για αρκετά χρόνια, ενώ απέδωσε τον σημερινό, πολύ υψηλό πληθωρισμό – που έφτασε στο 5,1% τον Ιανουάριο, σε μία “σειρά σοκ από την πλευρά της προσφοράς”.

“Η νομισματική πολιτικής δεν είναι κατάλληλη για να αντιμετωπίσει τα σοκ αυτά. Μπορεί να το κάνει, αλλά με πολύ μεγάλο κόστος όσον αφορά την παραγωγή και την απασχόληση. Για αυτό θα ζητούσα προσοχή”, είπε.

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος