“Μαύρη Παρασκευή” για τις αγορές (video)

Σοκ προκαλεί στις αγορές το Brexit, με τα διεθνή χρηματιστήρια αλλά και το ελληνικό να καταγράφουν σημαντικές απώλειες την ώρα που η τιμή του χρυσού σημειώνει άνοδο.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια ξεκίνησαν με σημαντικές απώλειες 10%, που στη συνέχεια περιορίστηκαν ελαφρώς, όχι όμως της Αθήνας. Ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες με -3,15%, ο CAC40 με -8,04%, ο SMI με -3,44% και ο DAX30 με -6,82%.

Στη δίνη του παγκοσμίου κραχ που προκαλεί η επικράτηση του Brexit, κινήθηκε και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, η οποία μαζί με τις ευρωπαϊκές αγορές είχε στις τελευταίες συνεδριάσεις, ποντάρει στην παραμονή της Βρετανίας στην ΕΕ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 534,78 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 13,42%. Η αγορά υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων μηνών, με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα ισχυρότερα πυρά των πωλητών, κλείνοντας στο limit down. Πρόκειται για την τρίτη μεγαλύτερη πτώση από το 1987.

Ραγδαία επιδείνωση υπήρξε και στην αγορά των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να ξεπερνά το 9%.

Η “κακή” αρχή για τις αγορές πάντως ξεκίνησε από την Ασία, με τα περισσότερα χρηματιστήρια να καταγράφουν χαμηλό 5ετίας, με τον δείκτη Νikkei να υποχωρεί κατά 7,92% και τον Hang Seng κατά 4,05.

Την ίδια ώρα ο χρυσός σημειώνει τη μεγαλύτερη άνοδο από τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, ενώ οι τιμές του πετρελαίου και του χαλκού κατρακυλούν, καθώς το βρετανικό δημοψήφισμα κλόνισε τις αγορές πρώτων υλών, οδηγώντας σε μαζικές πωλήσεις των πιο ριψοκίνδυνων στοιχείων ενεργητικού και σε αγορές των στοιχείων που θεωρούνται ασφαλή καταφύγια.

Με πτώση έκλεισε το χρηματιστήριο στη Γουόλ Στριτ. Ο δείκτης Dow Jones της βιομηχανίας έκλεισε με πτώση 611,21 μονάδων (-3,39%), στις 17.399,86 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών τεχνολογίας έκλεισε μειωμένος κατά 202,06 μονάδες (-4,12%), στις 4.707,98 μονάδες. Ο ευρύτερος δείκτης Standard and Poor’s 500 έκλεισε με πτώση 76,02 μονάδων (-3,60%), στις 2.037,30 μονάδες.

Πάντως η ΕΚΤ και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, σε μια κίνηση ενίσχυσης των αγορών διαβεβαίωσαν ότι είναι έτοιμες να παράσχουν ρευστότητα ώστε να αντιμετωπιστούν τυχόν “πιέσεις”.

Τόσο η Fed όσο και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στις χρηματαγορές μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη Μ. Βρετανία και βρίσκονται σε επαφή και με άλλες κεντρικές τράπεζες.

Στο μεταξύ ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας αναχώρησε για τη Βασιλεία της Ελβετίας προκειμένου να συμμετάσχει στην προγραμματισμένη σύνοδο της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών (BIS).

Στο περιθώριο της συνόδου οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης αναμένεται να επανεξετάσουν τα νέα δεδομένα που δημιουργεί για την ευρωζώνη το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Όσον αφορά για τον αντίκτυπό του στην Ελλάδα η ΤτΕ εκτιμά ότι θα είναι περιορισμένες.

Πάντως ο επικεφαλής του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δήλωσε ότι δεν υπάρχει λόγος σύγκλησης του Eurogroup μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

Μιλώντας μετά τη σύσκεψη του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι εναπόκειται στους Βρετανούς να αποφασίσουν πότε θα υποβάλουν επίσημα αίτηση αποχώρησης από την ΕΕ, αλλά αυτή η περίοδος αβεβαιότητας θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν συντομότερη.

Από την πλευρά της η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ κάλεσε τις βρετανικές και τις ευρωπαϊκές Αρχές να συνεργαστούν στην κατεύθυνση της ομαλής μετάβασης σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της απόφασης των Βρετανών να αποχωρήσουν από την ΕΕ.

«Λαμβάνουμε υπόψη την απόφαση των πολιτών του Ηνωμένου Βασιλείου», ανέφερε η Λαγκάρντ σε ανακοίνωση.

Παράλληλα πρόσθεσε ένθερμα τις δεσμεύσεις της Τράπεζας της Αγγλίας και της ΕΚΤ να παράσχουν ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα και να περιορίσουν την υπερβολική χρηματοοικονομική αστάθεια.

Τέλος οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας της G7 δεσμεύθηκαν να συνεχίσουν να έχουν στενή επικοινωνία για τις κινήσεις στην αγορά και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα και να συνεργάζονται κατά τον προσήκοντα τρόπο, μετά την ψήφο της Βρετανίας υπέρ του Brexit.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G7 ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους ότι παρακολουθούν τις εξελίξεις στην αγορά ενώ αναγνωρίζουν ότι η υπερβολική αστάθεια και οι άτακτες διακυμάνσεις στις συναλλαγματικές ισοτιμίες μπορούν να πλήξουν την οικονομική και την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.

Παράλληλα διαβεβαίωσαν πως η οικονομία και ο χρηματοπιστωτικός κλάδος της Βρετανίας παραμένουν ανθεκτικοί ενώ εξέφρασαν την πεποίθηση ότι οι βρετανικές Αρχές είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις του δημοψηφίσματος.

ΠΗΓΗ: Αίθουσα σύνταξης του ert.gr με πληροφορίες από ΕΡΤ1 και ΑΜΠΕ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος