Επιδότηση παγίων δαπανών: Τον Ιούνιο οι αιτήσεις – Από τον Ιούλιο οι πιστώσεις

Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ για την υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ανοίξει την επόμενη εβδομάδα.

Η έναρξη της συγκεκριμένης διαδικασίας θα συμβάλλει στην υλοποίηση του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών, συνολικού προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, το οποίο εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Ιούνιο με την υποβολή των δηλώσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος από τους ενδιαφερόμενους.

Η πίστωση των ποσών στους δικαιούχους εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Ιούλιο με όφελος για περίπου 30.000 με 50.000 επιχειρήσεις.
Παράλληλα, το οικονομικό επιτελείο μελετά την πιθανότητα να μπορούν να συμμετάσχουν και οι επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν εποχικό προσωπικό, ίσως 2 με 3 εργαζόμενους.

Με βάση τις φορολογικές δηλώσεις που θα έχουν υποβληθεί, η ΑΑΔΕ θα έχει «εικόνα» για τον ύψος των παγίων δαπανών των επιχειρήσεων το 2020.
Η συλλογή όλων των απαιτούμενων στοιχείων θα συμβάλλει και στον καθορισμό του ποσοστού επιδότησης επί των παγίων δαπανών, τα οποία θα αναλύονται στην υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί.

Η διαδικασία

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί η επιδότηση θα πραγματοποιηθεί μέσω της έκδοσης πιστωτικού το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αποπληρωμή μελλοντικών φορολογικών και ασφαλιστικών υποχρεώσεων.

Δηλαδή, ο δικαιούχος αντί να εισπράξει ένα χρηματικό ποσό, θα λάβει μία πίστωση με την οποία η επιχείρηση θα έχει τη δυνατότητα να καλύψει υποχρεώσεις όπως ο φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ασφαλιστικές εισφορές, κ.α.
Η επιχείρηση θα έχει το δικαίωμα να επιλέξει το ποσό της ενίσχυσης που θέλει να κατανείμει για την πληρωμή φορολογικών οφειλών και το ποσό που θέλει να χρησιμοποιήσει για την πληρωμή ασφαλιστικών οφειλών.

Το ύψος της ενίσχυσης που θα λάβουν οι επιχειρήσεις θα υπολογιστεί ως ποσοστό των παγίων δαπανών που πραγματοποιήθηκαν εντός του 2020 αφαιρουμένων των ενισχύσεων που έχουν λάβει από το κράτος για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την πανδημία.

Τα κριτήρια επιλεξιμότητας

Τα κριτήρια για να θεωρείται μια επιχείρηση επιλέξιμη για το συγκεκριμένο μέτρο είναι:

  • να ανήκει σε πληττόμενους κλάδους.
  • να έχει υποβάλλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούται.
  • να παρουσιάζει ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά της είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά της για το 2020.
  • να εμφανίζει πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Σημειώνεται ότι ειδικά για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα δίνεται έμφαση στη ζημιά και όχι στη πτώση του τζίρου.
  • να μην ήταν προβληματική το 2019 εκτός κι αν ανήκει στις πολύ μικρές ή μικρές επιχειρήσεις.

Οι δαπάνες που επιδοτούνται αφορούν:

  • παροχές σε εργαζόμενους
  • ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων
  • ενέργεια
  • ύδρευση
  • τηλεπικοινωνίες
  • ενοίκια
  • λοιπά λειτουργικά έξοδα
  • χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.

Το ποσοστό της ενίσχυσης θα προσδιοριστεί αφού ολοκληρωθούν οι αιτήσεις των επιχειρήσεων και θα διαφοροποιείται ανάλογα με τη πτώση τζίρου.
Το ποσοστό θα είναι υψηλότερο για επιχειρήσεις με πτώση τζίρου άνω του 60%.

Το ανώτατο ύψος της ενίσχυσης:

  • δεν μπορεί να υπερβαίνει το 70% επί των ζημιών προ φόρων για τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και το 90% για τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
  • δεν μπορεί να υπερβαίνει την απώλεια τζίρου μεταξύ του 2020 και του 2019. Ειδική μέριμνα θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που άνοιξαν πρόσφατα υποκατάστημα.
  • δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,5 εκατ. ευρώ.

Οι επιχειρήσεις που θα λάβουν επιδότηση έχουν την υποχρέωση να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό προσωπικού που απασχολούν έως τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος