Επιχείρηση αποθήκευσης φυσικού αερίου: Το σχέδιο της Ελλάδας

Πρώτη προτεραιότητα για τις ευρωπαικές χώρες αποτελεί η αποθήκευση επαρκούς ποσότητας φυσικού αερίου ενόψει του επόμενου χειμώνα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση έδωσε τις κατευθυντήριες γραμμές στα κράτη μέλη: Συγκεκριμένα η Ελλάδα θα πρέπει να αποθηκεύσει το ένα έβδομο της ετήσιας κατανάλωσης φυσικού αερίου. Πώς όμως θα γίνει αυτό, με δεδομένο ότι η Ελλάδα δεν έχει επαρκείς αποθήκες; Κατόπιν συμφωνιών με Βουλγαρία και Ιταλία λόγω της διασύνδεσης με τους αγωγούς ΤΑP και Τurkstream.

Με βάση τις προτάσεις της Κομισιόν η Ελλάδα, που δεν διαθέτει αποθήκες φυσικού αερίου, θα πρέπει έως τις 1η Νοεμβρίου να εξασφαλίσει 15% της ετήσιας κατανάλωσης μέσω συμφωνιών.

Η μία λύση είναι η Βουλγαρία, με την οποία είναι διασυνδεδεμένο το ελληνικό σύστημα του ΔΕΣΦΑ (στα τέλη Ιουνίου θα προστεθεί και δεύτερο σημείο διασύνδεσης μέσω του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB). Όμως η υπόγεια αποθήκη της Βουλγαρίας έχει δυναμικότητα 600 εκατ. κυβικών.

Γι αυτό, μια ακόμα επιλογή αποτελούν οι αποθήκες της Ιταλίας των οποίων η δυναμικότητα ανέρχεται σε 20 δισ. κυβικά μέτρα. Εδώ έρχεται ο ρόλος του αγωγού ΤΑΡ. Έτσι οι απαιτούμενες ποσότητες μπορούν να εξασφαλιστούν με “παρακράτηση” φυσικού αερίου που προορίζονται για την Ιταλική αγορά.

Για την ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης των εγκαταστάσεων της Ρεβυθούσας όπου σχεδιάζεται η επέκταση της. Η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί μετά το 2023 καθώς θα αρχίσουν να λειτουργούν οι νέοι τερματικοί σταθμοί LNG με πρώτο αυτών της Αλεξανδρούπολης.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος