Ικανοποίηση στην Αθήνα για τον συμβιβασμό στη Σύνοδο Κορυφής

Ο συμβιβασμός που επιτεύχθηκε στη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα της αποσύνδεσης της τιμής του φυσικού αερίου από την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας, άφησε ικανοποιημένη την Αθήνα. Πολύ περισσότερο γιατί στο κείμενο συμπερασμάτων περιλαμβάνεται αναφορά στην ελληνική πρόταση να εξεταστεί η επιβολή πλαφόν στην τιμή φυσικού αερίου.

Μπορεί το δυσκολότερο μέτωπο στη Σύνοδο των «27» ηγετών στις Βρυξέλλες να ήταν το ενεργειακό πρόβλημα που πλήττει όλες τις χώρες, ωστόσο φαίνεται ότι οι ισχυρές πιέσεις των ηγετών του Νότου έπιασαν τόπο, γεγονός που διαφάνηκε στα συμπεράσματα, όπου και συμπεριελήφθη η επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο με στόχο να συμπιεστεί η τιμή του.

Θα χρησιμοποιήσουμε τη συλλογική διαπραγματευτική μας δύναμη. Αντί να ανταγωνιζόμαστε ο ένας τον άλλον και να προκαλούμε αύξηση των τιμών” τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Οι διαβουλεύσεις ήταν έντονες, ενώ το σκληρό μπρα ντε φερ ανάμεσα στον ευρωπαϊκό βορρά και τον νότο περιλάμβανε προειδοποιήσεις και αποχωρήσεις, όπως αυτή του Ισπανού πρωθυπουργού

Η Γερμανία και άλλες χώρες είναι πολύ σκεπτικές όσον αφορά στις παρεμβάσεις, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος να επηρεαστεί αρνητικά η παροχή ενέργειας, ενώ τα αποτελέσματα στις τιμές δεν θα έχουν μεγάλη διάρκεια” σημείωσε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει εθνικές παρεμβάσεις για να συγκρατήσουν τις τιμές. Καμία ευρωπαϊκή χώρα δεν είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις των τιμών του πληθωρισμού. Είναι αποτέλεσμα του πολέμου οι τιμές που βλέπουμε σήμερα, είτε στην αγορά ενέργειας, είτε μετακυλιόμενες σε άλλες αγορές, όπως οι αγορές των τροφίμων” δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Στο εσωτερικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι υπάρχει εθνικό σχέδιο με στόχο τη στήριξη των πολιτών για όσο διάστημα διαρκέσει η κρίση. “Γίνονται όλες οι διαδικασίες για να αρχίσουν τις επόμενες ημέρες τα μέτρα, όχι μόνο να αποτυπώνονται αριθμητικά, αλλά να αποτυπώνονται και στην τσέπη του καθενός. Στόχος είναι να μετριάσουν τις πρωτόγνωρες ανατιμήσεις, με τις οποίες είμαστε αντιμέτωποι όλοι και κυρίως οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας” τόνισε ο κ. Οικονόμου.

Σφοδρά πυρά κατά της κυβέρνησης εξαπολύει ο ΣΥΡΙΖΑ. “Η χθεσινή απόφαση καταδεικνύει περίτρανα τη διαφορά ανάμεσα σε προοδευτικές κυβερνήσεις και στη Δεξιά και υποταγμένη στα συμφέροντα κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μια διαφορά όμως που κοστίζει ήδη πολύ ακριβά στο πορτοφόλι κάθε ελληνικού νοικοκυριού” σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος.

Θεωρώ πολύ μεγάλο λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη που επέλεξε το βίαιο και χωρίς σχέδιο κλείσιμο των λιγνιτικών εργοστασίων, δεσμεύοντάς μας στο εισαγόμενο φυσικό αέριο, αντί να προχωρήσει σε μια πιο ομαλή απολιγνιτοποίηση” τόνισε από πλευράς του ο Πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης.

Το ΚΚΕ σχολιάζει για τη Σύνοδο ότι ουσιαστικά η «απεξάρτηση» από το ρώσικο φυσικό αέριο μετατρέπεται σε εξάρτηση από το αμερικανικό, ενώ η Ελληνική Λύση τόνισε ότι την ώρα που χώρες όπως η Πορτογαλία και Ισπανία κατάφεραν να προασπίσουν τα εθνικά τους συμφέροντα, ο πρωθυπουργός επέστρεψε με άδεια χέρια. “Ο προσωπάρχης της «Μητσοτάκης Α.Ε.» για ακόμα μια φορά δεν τόλμησε να κακοκαρδίσει τα εγχώρια συμφέροντα που τον στηρίζουν” ήταν το σχόλιο του ΜέΡΑ25.

Πάντως, το θετικό είναι ότι στα Συμπεράσματα της Συνόδου περιλαμβάνεται και η πρόταση για κοινή ευρωπαική προμήθεια φυσικού αερίου στην οποία έχει επιμείνει και η Αθήνα.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Σκιτζή

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος