Ένθετο Οικονομία: Το LNG θα κρίνει την τύχη της ενεργειακής επάρκειας στην ΕΕ – Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Δύσκολο προδιαγράφεται το μέλλον για την Ευρώπη σχετικά με την ενεργειακή της ασφάλεια. Ο «γίγαντας» εμπορευμάτων Trafigura Group προβλέπει ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί να εισάγει τεράστιες ποσότητες υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2023, προκειμένου να αντισταθμίσει τις περιορισμένες ρώσικες ροές.

Για να προσελκύσει όμως ποσότητες LNG, το οποίο θα προοριζόταν για άλλες περιοχές, οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη θα πρέπει να παραμείνουν αυξημένες, επεσήμανε ο γαλλικός Όμιλος με έδρα τη Σιγκαπούρη.

Και όλα αυτά τη στιγμή που η τιμή του φυσικού αερίου παραμένει σε υψηλά επίπεδα στην αγορά του Άμστερνταμ στα 135,57 ευρώ ανά μεγαβατώρα κερδίζοντας μόνο τον τελευταίο μήνα 19,82%.

ΤΙΜΗ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ (ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ)
135,57€/MWH
ΜΗΝΙΑΙΑ ΜΕΤΑΒΟΛΗ (+19,82%)

Οι φόβοι για εκτίναξη όμως της τιμής ενισχύονται από το γεγονός ότι φέτος η Κίνα ήταν μία αγορά χαμηλής ζήτησης αν όμως ανακάμψει πλήρως τότε η ζήτηση θα αυξηθεί καθιστώντας μη ανταγωνιστική την Ευρώπη ως πελάτη.

Πάντως φέτος οι ευρωπαϊκές χώρες αύξησαν τις εισαγωγές LNG κατά 70% στα 111 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο του 2022.

ΕΙΣΑΓΩΓΕΣ LNG
111 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα
ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ: +70%

Στην ελληνική αγορά λήγει σήμερα η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για το επίδομα θέρμανσης. Ήδη έχουν υποβληθεί πάνω από 1,1 εκατ. αιτήσεις. Πρώτοι στη λίστα των πληρωμών είναι οι παλαιοί δικαιούχοι. Σε τρεις φάσεις θα γίνουν οι πληρωμές.

ΕΠΙΔΟΜΑ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
(1,1 εκατ. αιτήσεις έως σήμερα)
Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: έως 09/12
Πρώτη καταβολή: έως 21/12

ΛΙΑΝΙΚΗ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ
Μέση πανελλαδική τιμή: 1,16-1,17 €
Χαμηλότερες τιμές: 1,05-1,10 €

Μεγάλη υποχώρηση όμως καταγράφεται και στις τιμές λιανικής των καυσίμων, ακόμα και κάτω από 1,8 ευρώ το λίτρο υποχώρησε η τιμή της αμόλυβδης.

Ένθετο Οικονομία: Το LNG θα κρίνει την τύχη της ενεργειακής επάρκειας στην ΕΕ – Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Εν τω μεταξύ το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων σε δύο αλυσίδες σούπερ μάρκετ εξετάζει το Υπουργείο Ανάπτυξης για παραβίαση των διατάξεων περί αισχροκέρδειας, ενώ συνεχίζονται και οι έλεγχοι σε μία προσπάθεια για αναχαίτιση του δείκτη πληθωρισμού στα τρόφιμα που τους τελευταίους μήνες καταγράφει ισχυρή άνοδο. Στη Βουλή επίσης κατατέθηκε η τροπολογία για το «καλάθι του Άγιου Βασίλη» με διατάξεις ανάλογες με αυτές που ισχύουν και για το «καλάθι του νοικοκυριού».

Αυξανόμενος είναι ο αριθμός των αιτήσεων για συνταξιοδότηση. Τα στοιχεία δείχνουν ότι θα ξεπεράσει τις 200.000 σύμφωνα με στελέχη του ΕΦΚΑ. Πάντως στελέχη του ΕΦΚΑ τονίζουν ότι δεν θα επηρεαστεί ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ – ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος