Eνθετο Οικονομία: Στο στόχαστρο οι εταιρείες που θα δηλώνουν ζημιές στην εφορία για τρία συνεχόμενα έτη

Στο στόχαστρο της εφορίας θα μπουν οι εταιρείες που θα δηλώνουν ζημιές στην εφορία για τρία συνεχόμενα έτη. Τι θα προβλέπει η διάταξη που θα ενσωματωθεί στο φορολογικό νομοσχέδιο. Μείωση ύστερα από πολύ καιρό στην ψαλίδα των επιτοκίων δανείων και καταθέσεων. Φθηνότερος ο δανεισμός, μεγαλύτερες οι αποδόσεις του ταμιευτηρίου. Υποχωρούν οι αποδόσεις των ομολόγων μετά την αναρρίχηση στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας 12ετίας. Σημαντική υποχώρηση παρατηρείται και στην απόδοση του ελληνικού 10ετούς.

Στα προ κρίσης στη Μέση Ανατολή επίπεδα έχουν υποχωρήσει οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καταγράφοντας ισχυρές απώλειες για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Τα μακροοικονομικά στοιχεία για το τομέα των υπηρεσιών στις ΗΠΑ και τη μεταποίηση στην Κίνα ερμηνεύονται από τους επενδυτές στη διεθνή αγορά πετρελαίου ως μειωμένη ζήτηση για “μαύρο χρυσό”.

Ειδικότερα, το αμερικανικό αργό ξεκινά την εβδομάδα από τα επίπεδα των 80 δολαρίων το βαρέλι έχοντας καταγράψει απώλειες την περασμένη εβδομάδα της τάξης του 6%. Το ευρωπαϊκό Μπρεντ κινείται στην περιοχή των 85 δολαρίων το βαρέλι υποχωρώντας την εβδομάδα που έκλεισε την Παρασκευή 4,8%.

Ανάλογη πορεία διέγραψε και η τιμή του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ μετά την ανακοίνωση ότι το Ισραήλ θα ξεκινήσει εκ νέου τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Αίγυπτο, η οποία με τη σειρά της προμηθεύει με LNG την ευρωπαϊκή αγορά.

Η τιμή υποχώρησε την περασμένη εβδομάδα 4% καταγράφοντας απώλειες για τρίτη διαδοχική εβδομάδα. Κινείται στην περιοχή των 47 με 48 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Πάντως αναλυτές και επενδυτές εξακολουθούν να παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή σημειώνοντας ότι η αγορά πετρελαίου παραμένει υποεφοδιασμένη καθώς οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες επιβεβαίωσαν ότι θα συνεχίσουν την περικοπή της παραγωγής τους μέχρι τέλος του έτους και έτσι μία επέκταση της κρίσης ενδέχεται να επιφέρει προβλήματα στην ομαλή τροφοδοσία της αγοράς.

Απώλειες και στα ομόλογα

O φόβος της ύφεσης στις μεγάλες ευρωπαϊκές οικονομίες αλλά και η απόφαση των κεντρικών τραπεζών σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη να σταματήσουν τις αυξήσεις των επιτοκίων, αποτυπώθηκε στα ομόλογα. Καταγράφεται πτώση τις τελευταίες ημέρες η οποία βέβαια ξεκινά από τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 11 ετών

Επιμέλεια: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος