Ένθετο Οικονομία: Κλίμα, Ουκρανία και Ενέργεια οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ

Μείωση του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, όπως και σε παγκόσμιο επίπεδο, προβλέπει ο ΟΟΣΑ για το 2024 στην τελευταία έκθεση του (Interim Economic Outlook), αλλά προειδοποιεί για τον κίνδυνο να υπάρξουν νέα σοκ στις διεθνείς αγορές τροφίμων και ενέργειας.


Ειδικότερα, τρεις κινδύνους διαβλέπει ο Οργανισμός:


Η εκδήλωση του φαινομένου Ελ Νίνιο είναι πιθανό να επηρεάσει αρνητικά την παραγωγή ορισμένων τροφίμων το επόμενο έτος. Ο πόλεμος στην Ουκρανία ενέχει πάντα τον κίνδυνο να προκαλέσει νέες πιέσεις στις τιμές των σιτηρών, του καλαμποκιού και άλλων προϊόντων. Ως προς τις ενεργειακές αγορές σημειώνει ότι “παραμένουν σφιχτές και η προοπτική διαταραχών στην προσφορά πετρελαίου, άνθρακα και φυσικού αερίου παραμένει μεγάλη”.



ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΝΕΑ ΑΝΟΔΟ ΤΟΥ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟΥ

  • ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΕΛ ΝΙΝΙΟ
  • Ο ΠΟΛΕΜΟΣ ΣΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ
  • ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ

Σχετικά με τα επίπεδα του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη, ο πληθωρισμός προβλέπεται να διαμορφωθεί στο 5,5% φέτος και το 3% το 2024 και στις χώρες της G20 στο 6% φέτος και στο 4,8% το 2024.


ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΠΛΗΘΩΡΙΣΜΟ
2023 2024
ΕΥΡΩΖΩΝΗ: 5,5% 3%
ΧΩΡΕΣ ΤΟΥ G20 : 6% 4,8%

Στη μείωση του πληθωρισμού, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, θα συνδράμει και η αναμενόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας λόγω της περιοριστικής νομισματικής και δημοσιονομικής πολιτικής.


Χαμόγελα στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού είναι πιθανό να προκαλέσει αυτή την εβδομάδα η επιβράδυνση σε βασικούς υποκείμενους δείκτες αύξησης των τιμών καταναλωτή.


Η Eurobank είναι η πρώτη τράπεζα με την οποία ξεκινά η διαδικασία αποεπένδυσης του Δημοσίου. Το σχετικό αίτημα κατατέθηκε την Παρασκευή, ζητώντας την επαναγορά του 1,4% με στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της.


Περισσότερα από 2 δις ευρώ θα καταβληθούν αυτήν εβδομάδα για την πληρωμή 4 εκατομμυρίων κύριων και επικουρικών συντάξεων Οκτωβρίου. Από την τρέχουσα πληρωμή ξεκινούν και οι αλλαγές στις ημερομηνίες που καταβάλλονται οι συντάξεις από τον ΕΦΚΑ.

ΕΦΚΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ


Μισθωτοί: προτελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα
Μη μισθωτοί: 4η τελευταία εργάσιμη ημέρα του προηγούμενου μήνα.

ΕΦΚΑ ΠΛΗΡΩΜΗ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ
μη μισθωτοί 26/9
μισθωτοί 28/9

Την Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές για το market pass Αυγούστου-Οκτωβρίου, στους παλαιούς δικαιούχους αλλά και στους νέους που έχουν κάνει αίτηση έως και σήμερα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος