Ένθετο Οικονομία: Εν αναμονή των εξελίξεων στην αμερικανική τραπεζική αγορά – Το βλέμμα στραμμένο σε Fed και ΕΚΤ

Σε τεντωμένο σχοινί κινούνται τα περιφερειακά τραπεζικά ιδρύματα στις ΗΠΑ μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank.

Καθησυχαστικοί εμφανίζονται οι Ευρωπαίοι ενώ το βλέμμα στρέφεται στην Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και στην ΕΚΤ σε σχέση με τις αποφάσεις τους για το ύψος των επιτοκίων.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΔΗΜΗΤΡΟΥΛΗ


Δείτε ακόμα στο Οικονομικό Ένθετο του ΕΡΤNEWS:

Στο ασφαλές καταφύγιο του χρυσού κατέφυγαν οι επενδυτές, καθώς το δολάριο αποδυναμώθηκε και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχώρησαν μετά την προσπάθεια της Fed και άλλων αρχών των ΗΠΑ να αποτρέψουν την εξάπλωση της τραπεζικής κρίσης μετά την κατάρρευση της SVB.

Η τιμή του χρυσού ανήλθε σε υψηλό πέντε εβδομάδων κοντά στα 1.900 δολάρια ανά ουγγιά.

Για την ακρίβεια οι τιμές του χρυσού παράδοσης Απριλίου κέρδισαν 49,30 δολάρια ή 2,6%, για να διαμορφωθούν στα 1.916,50 δολάρια ανά ουγγιά στο υψηλότερο δηλαδή επίπεδο από τις 2 Φεβρουαρίου 2023, όταν διαμορφώθηκε στα 1930,80 δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Σύμφωνα με αναλυτές η μελλοντική πορεία του πολύτιμου μετάλλου θα καθοριστεί από το εάν θα αποδειχθούν επαρκή τα μέτρα που πήρε η Fed για τις τράπεζες και αν η χρεοκοπία της SVB θεωρηθεί μεμονωμένο γεγονός ο χρυσός ίσως χάσει μέρος από τα πρόσφατα κέρδη του.

Εν τω μεταξύ θέμα 24ωρων είναι η προδημοσίευση του Οδηγού του Προγράμματος “Φωτοβολταϊκά στις Στέγες”. Η προδημοσίευση θα ανοίξει τον δρόμο για την επίσημη έναρξη του προγράμματος και την υποβολή αιτήσεων, η οποία αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα.

Τέλος πρωταθλητές στην ακρίβεια παραμένουν τα τρόφιμα, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού. Οι αυξήσεις στις τιμές βασικών αγαθών ξεπερνούν ακόμα και το 50% τον τελευταίο χρόνο, γεγονός που επιδρά αρνητικά και στην κατανάλωση, η οποία τον Ιανουάριο μειώθηκε κατά 2,5%.

Την ίδια ώρα, οι βιομηχανίες εντείνουν τον πόλεμο προσφορών στα επώνυμα είδη προκειμένου να ξανακερδίσουν τους καταναλωτές, που έχουν στραφεί στα προϊόντα ιδιωτικής ετικέτας.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος