ΕΝΦΙΑ: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το πώς θα πληρωθεί – Απαλλαγές για τους πυρόπληκτους (video)

Διευκρινίσεις για το πώς θα πληρωθεί εφέτος ο ΕΝΦΙΑ έδωσε το πρωί μιλώντας στην ΕΡΤ ο φοροτεχνικός Ηλίας Χατζηγεωργίου. Οι δόσεις θα είναι 5 ή 6 ανάλογα με το τι μπορεί να πληρώσει ο κάθε ιδιοκτήτης.

  • Η πρώτη δόση πρέπει να πληρωθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου. Αν δεν πληρωθεί τότε, μπορεί να καταβληθεί το αργότερο μέχρι τις 29 Οκτωβρίου – χωρίς προσαύξηση – μαζί με την δόση του Οκτωβρίου.

Σημαντικές διαφορές, για αυτούς που δεν μεταβλήθηκε η περιουσιακή τους κατάσταση, στον φετινό ΕΝΦΙΑ δεν θα υπάρχουν σε σύγκριση με τον περυσινό, και οι περίπου 7,3 εκατ. ιδιοκτήτες ακινήτων φυσικά και νομικά πρόσωπα, θα κληθούν να πληρώσουν συνολικό φόρο λίγο πάνω από 2,5 δισ. ευρώ.

  • Διαφορές στο εκκαθαριστικό τους θα δουν μόνο εκείνοι που αγόρασαν ή πούλησαν ακίνητο, όπως επίσης και οι ιδιοκτήτες που προχώρησαν στην τακτοποίηση αυθαίρετων επιφανειών. Έτσι ανάλογα με το αν οι ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει μικρότερες ή μεγαλύτερες επιφάνειες, θα δουν το εκκαθαριστικό τους, αυξημένο ή μειωμένο.

Απαλλάσσονται οι πυρόπληκτοι

Με εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών, απαλλάσσονται από την πληρωμή του ΕΝΦΙΑ οι φορολογούμενοι που έχουν ακίνητα σε περιοχές που επλήγησαν από πυρκαγιές.

  • Για τους κατοίκους των δήμων της βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις φωτιές ο φετινός ΕΝΦΙΑ θα είναι μηδενικός, ανεξάρτητα από το αν έχουν έχουν κάνει αίτηση στην πλατφόρμα arogi.gov.gr

Μειωμένος ή μηδενικός φόρος

Υπάρχει μία μεγάλη κατηγορία φορολογουμένων που θα πληρώσουν μειωμένο φόρο ή ακόμη και μηδενικό και έχει να κάνει με τα εισοδήματα του 2020.

Ο αριθμός των φορολογουμένων αυτής της κατηγορίας υπολογίζεται σε πάνω από 1,3 εκατ. και για αυτούς ο ΕΝΦΙΑ θα είναι μειωμένος κατά 50% ή ακόμη και θα μηδενίζεται.

Ο αριθμός αυτός θα είναι αυξημένος σε σχέση με πέρυσι εξαιτίας της μείωσης των εισοδημάτων που προκάλεσε η πανδημία.

Για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ, θα ληφθούν υπόψη οι αντικειμενικές αξίες που ισχύουν μέχρι το τέλος του έτους.

Ο νέος λογαριασμός μπορεί να εξοφληθεί σε 6 ίσες μηνιαίες δόσεις εκ των οποίων η πρώτη έως τις 30 Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τις 28 Φεβρουαρίου 2022.

Αλλαγές στα εκκαθαριστικά έχουν:

  • Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που λόγω της προσθήκης ενός έτους στην παλαιότητα των ακινήτων τους θα εφαρμοστεί φέτος μικρότερος συντελεστής παλαιότητας που μειώνει τον φόρο.
  • Εκείνοι που απέκτησαν ή πούλησαν ακίνητα εντός του 2020 με συνέπεια η ακίνητη περιουσία τους την 1η Ιανουαρίου 2021 να έχει αυξηθεί ή μειωθεί αντίστοιχα.
  • Οι ιδιοκτήτες εκείνοι που τακτοποίησαν αυθαίρετες επιφάνειες στα ακίνητα τους. Ο φόρος θα είναι αυξημένος καθώς θα υπολογιστεί σε περισσότερα τετραγωνικά μέτρα.
  • Οι φορολογούμενοι που έχουν πληγεί από την πανδημία και εμφάνισαν στις φετινές φορολογικές δηλώσεις μειωμένα εισοδήματα εξαιτίας του μέτρου της αναστολής εργασίας ή των «κουρεμένων» ενοικίων με αποτέλεσμα να πληρούν για πρώτη φορά τα εισοδηματικά κριτήρια για την μερική (κατά 50%) ή την ολική (κατά 100%) απαλλαγή τους από τον ΕΝΦΙΑ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος