Ενεργειακό «τσουνάμι»: Κρίσιμες συναντήσεις – Στο τραπέζι και η ελληνική πρόταση

Εντείνονται οι διαβουλεύσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο για τον καθορισμό της ευρωπαϊκής “γραμμής άμυνας” στην ενεργειακή κρίση και επανέρχεται στο “τραπέζι” η πρόταση που είχε κατατεθεί από την ελληνική πλευρά στις αρχές της άνοιξης, για την επιβολή ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Μικρή υποχώρηση σημειώνεται στις τιμές  του φυσικού αερίου, που παραμένει όμως και σήμερα  στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα στο χρηματιστήριο της Ολλανδίας. Σημαντικές συναντήσεις έχουν δρομολογηθεί σε επίπεδο υπουργών Ενέργειας, καθώς και Σύνοδος Κορυφής για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο.

Πολλοί αναλυτές αποδίδουν αυτή τη μικρή πτώση, στο γεγονός ότι  η Γερμανία έχει ανακοινώσει ότι μπορεί οι αποθήκες αερίου της να γεμίσουν στο 85% μέσα στον Σεπτέμβριο, επιτυγχάνοντας νωρίτερα το στόχο του Οκτωβρίου.

Παράλληλα την Τετάρτη, που η Gasprom έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσει τη ροή φυσικού αερίου προς την Ευρώπη για τρεις ημέρες λόγω συντήρησης οπότε μένει να διαπιστωθεί πως θα κινηθεί η αγορά τη συγκεκριμένη περίοδο.

Σε τεχνικό επίπεδο στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων, η ελληνική πλευρά παρουσιάζει για ακόμη μία φορά την πρότασή της.

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται και η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε, που ουσιαστικά θα προετοιμάσει την άτυπη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί στην Πράγα στις 6 και 7 Οκτωβρίου.

Για τις 11 και 12 Οκτωβρίου είναι προγραμματισμένη η άτυπη συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στην πρωτεύουσα της Τσεχίας και 20 με 21 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ρεπορτάζ: Ραλλού Αλεξοπούλου

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος