Κ. Μητσοτάκης: Στο κείμενο συμπερασμάτων η ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου

Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενεργειακή πολιτική και τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι συμπεριλήφθηκε ρητή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου για την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά, ενώ έκανε δε γνωστό ότι τη Δευτέρα έχει συγκαλέσει σύσκεψη για να διασφαλιστεί η επάρκεια τροφίμων στην πατρίδα μας.

Ο κ. Μητσοτάκης είπε χαρακτηριστικά ότι “στα της ενέργειας είχαμε μία δύσκολη συζήτηση. Δεν είχαμε πριν από το Συμβούλιο Κορυφής καταφέρει να βρούμε κοινό τόπο. Επιτύχαμε να υπάρξει ρητή αναφορά στο πλαφόν της τιμής του φυσικού αερίου. Έχουμε ζητήσει η πρόεδρος της Κομισιόν να μιλήσει με όλους τους βασικούς παίκτες, προκειμένου να προτείνει λύσεις μεταξύ των οποίων και το πλαφόν. Παραμένει ανοιχτό επίσης το ζήτημα του τρόπου που η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, η κομισιόν έχει συμφωνήσει να υποβάλλει προτάσεις εντός του Μαΐου“.

Πρόσθεσε δε ότι “με μεγάλη χαρά ακούσαμε τις προτάσεις της Κομισιόν ότι η ΕΕ θα μπορεί κεντρικά να προμηθεύεται φυσικό αέριο από τις μεγάλες χώρες παραγωγούς του καυσίμου. Παρά τις δυσκολίες και τις μικρές εντάσεις που καταγράφηκαν στη συζήτηση, καταλήξαμε σε κοινά συμπεράσματα, που είναι θετικά ώστε η ΕΕ να παρέμβει και να χρησιμοποιήσει τη δύναμη της για να σπάσει το παιχνίδι των κερδοσκόπων και να μην χρηματοδοτούμε τελικώς τον πόλεμο της Ρωσίας“.

Όλες οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν κάνει εθνικές παρεμβάσεις για να συκρατήσουν τις τιμές, αλλά καμία δεν είναι σε θέση να απορροφήσει πλήρως τις αυξήσεις των τιμών του πληθωρισμού, που είναι αποτέλεσμα του πολέμου” σημείωσε.

Τέλος, ο πρωθυπουργός είπε ότι “ένα θέμα που θα μας απασχολήσει είναι η παγκόσμια επισιτιστική κρίση, έχω συγκαλέσει μία τέτοια σύσκεψη με την ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για την προσεχή Δευτέρα. Δεν αφορά την χώρα μας αλλά πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για μία τέτοια κρίση“.

Στην αρχική του τοποθέτηση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι “χθες είχαμε μία ουσιαστική συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν, επιβεβαιώσαμε την επιμονή μας να βαδίσουμε μαζί στο μονοπάτι των κυρώσεων. Εκφράσαμε τη δυσαρέσκεια μας για το γεγονός πως κάποιες χώρες, και μέλη του ΝΑΤΟ δεν συμβαδίζουν με τις κυρώσεις, μειώνοντας την αποτελεσματικότητα τους. Προσκάλεσα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα μαζί του τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι να μιλήσει στο ελληνικό κοινοβούλιο. Αποφασίσαμε επίσης μαζί με άλλες χώρες και ειδικά την Γαλλία να οργανώσουμε ανθρωπιστική επιχείρηση στη Μαριούπολη, όπου η Ρωσία δυστυχώς βάλλει χωρίς διάκριση μεταξύ στρατιωτών και αμάχων. Μακάρι η Ρωσία να αντιληφθεί πως αυτή η πρακτική την απομονώνει”.

Σε ερώτηση πώς θα αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των τιμών στην ενέργεια που είναι άμεσο στις τσέπες των πολιτών ενώ οι αποφάσεις πάνε χρονικά παρακάτω, ο πρωθυπουργός απάντησε πως η Ευρώπη δεν αποφασίζει ποτέ μέσα σε μια νύχτα και υπενθύμισε ότι για το Ταμείο Ανάκαμψης χρειάστηκαν διαβουλεύσεις πέντε μηνών.

Κ. Μητσοτάκης: Στο κείμενο συμπερασμάτων η ελληνική πρόταση για πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου
(Dimitris Papamitsos / Greek Prime Minister’s Office)

«Κάναμε ένα βήμα στη σωστή κατεύθυνση. Μπορεί να μην έχουν άμεσο κανονιστικό αποτέλεσμα αλλά έχουν στη λειτουργία των αγορών. Οι τιμές του φυσικού αερίου έπεσαν σημαντικά ήδη. Θα είναι σταδιακή διαδικασία για να καταλήξει η Ευρώπη σε ευρωπαϊκή απόφαση. Εμείς δεν περιμένουμε την Ευρώπη. Έχουμε υποχρέωση να σταθούμε δίπλα στους πολίτες και πρωτίστως στους πιο ευάλωτους. Θα το κάνουμε κάθε μήνα για τους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και αυτή η πρόσθετη εθνική βοήθεια είναι η εθνική απάντηση σε μια παγκόσμια κρίση. Χρειάζεται να τη συμπληρώσουμε με ευρωπαϊκή απάντηση. Εξαντλούμε όλο το φάσμα των δυνατοτήτων που μας δίνει ο προϋπολογισμός για να στηρίξουμε με κοινωνικά δίκαιο τρόπο τους συμπολίτες μας», υπογράμμισε.

Για τη συμφωνία της Κομισιόν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάιντεν για προμήθεια 15 δισ. κυβικών φυσικού αερίου, δήλωσε ότι δεν θα έχει άμεσο αποτέλεσμα στην ελληνική αγορά καθώς η χώρα μας είναι απόλυτα καλυμμένη για τις ανάγκες της για φυσικό αέριο. «Τις θετικές επιπτώσεις θα τις δούμε στην πορεία. Όταν η Ευρώπη αθροίζει τη δύναμή της και αγοράζει μαζικά μπορεί να επιτύχει καλύτερες τιμές. Είναι ένα πολύ σημαντικό πρώτο βήμα για το μέλλον. Η κρίση αυτή δεν θα τελειώσει σε μια εβδομάδα ή ένα μήνα. Άμεσα αυτό που θα δουν οι Έλληνες είναι τα 200 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, την επιδότηση της ηλεκτρικής ενέργειας, τις μειώσεις στις τιμές πετρελαίου κίνησης, την επιδότηση στα 60 λίτρα πετρελαίου ανά μήνα, το αυξημένο επίδομα παιδιών. Αυτά είναι εθνικές πολιτικές ανακούφισης», πρόσθεσε.

Για τα αντεπιχειρήματα εκείνων που διαφωνούν με το πλαφόν, δήλωσε ότι υπάρχουν χώρες που πιστεύουν δογματικά στη λειτουργία των αγορών και ο ίδιος δεν συμφωνεί με αυτό. «Πιστεύω πως όταν δεν δουλεύουν οι αγορές, πρέπει να παρεμβαίνει ο ρυθμιστής και εν προκειμένω είναι ο ευρωπαϊκός. Η πλειοψηφία των χωρών τόνισαν ότι δεν θα είχαμε συμπεράσματα αν δεν υπάρχει αυτή η αναφορά», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη στάση της Τουρκίας που δεν εφαρμόζει τις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και αν αυτό συζητήθηκε και στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, απάντησε πως υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά στα συμπεράσματα και πως είναι ξεκάθαρο ότι για να είναι αποτελεσματικές οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται από όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες. «Η Τουρκία δεν τις εφαρμόζει. Εμείς τη στηλιτεύουμε», υπογράμμισε.

Τέλος σε ερώτηση για τη διερεύνηση δυνητικών κοιτασμάτων δυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο απάντησε πως θα γίνουν ανακοινώσεις τη μεθεπόμενη εβδομάδα και πως η χώρα έχει μία υποχρέωση να γνωρίζει αν υπάρχουν εντός της ελληνικής επικράτειας κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία είναι εμπορικά διαχειρίσιμα. «Δεν το ξέρουμε παρότι κάποιοι έδωσαν έμφαση στο παρελθόν σε αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος