Ενεργειακή κρίση: Την Τρίτη 26/7 συνεδριάζει το συμβούλιο υπουργών Ενέργειας – Κατατέθηκε συμβιβαστική πρόταση

Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις για το ενεργειακό, πριν από το αυριανό έκτακτο συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας.

Όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ από τις Βρυξέλλες, Ειρήνη Ζαρκαδούλα, αυτή τη στιγμή συνεδριάζουν οι μόνιμοι αντιπρόσωποι έχοντας στο τραπέζι την δεύτερη πρόταση η οποία κατατέθηκε το μεσημέρι της Κυριακής (24/7). Υπάρχουν κράτη-μέλη τα οποία δείχνουν να είναι πιο ευχαριστημένα με τις τεχνικές βελτιώσεις, τις τεχνικές τροποποιήσεις που έχουν γίνει διότι λαμβάνονται υπόψιν και τα γεωγραφικά χαρακτηριστικά αλλά και διάφορα στοιχεία, διάφορες βελτιώσεις που είχαν ζητήσει τα κράτη τις προηγούμενες μέρες. Ωστόσο ακόμα χρειάζεται πολλή συζήτηση.

Για παράδειγμα Ιρλανδία, Μάλτα και Κύπρος εκφράζουν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι λαμβάνεται υπόψιν και γίνεται μία προσπάθεια έτσι ώστε να βοηθηθούν οι χώρες που είναι σε μία ιδιαίτερη κατάσταση όπως αυτή που είναι αυτές οι τρεις γιατί έχουν θέμα με την διασυνδεσιμότητα. Η Ισπανία όμως από την πλευρά της σημειώνει ότι δεν την ικανοποιεί αυτή η πρόταση, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να έχει θέμα με το 15% δηλαδή με το ποσοστό μείωσης της ζήτησης του φυσικού αερίου που είχε προτείνει η Κομισιόν και ζητεί μία μεγαλύτερη ευελιξία.

Αναμένεται να δούμε πού θα καταλήξει αυτή η συμβιβαστική λύση κι αν την Τρίτη (26/7) στο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας αναμένεται να έχουμε συμφωνία.

Η Πρόεδρος της Κομισιόν, με συνέντευξή της σε γερμανικά μέσα, επισήμανε ότι η Ευρώπη πρέπει να προετοιμαστεί για το χειρότερο σενάριο, δηλαδή μία πλήρη διακοπή στην παροχή φυσικού αερίου από την Ρωσία αργά ή γρήγορα. Μάλιστα, τόνισε εκ νέου πως με την εξοικονόμηση στην κατανάλωση, όταν χρειαστεί, «θα μπορούν να το μοιραστούν με εκείνα τα κράτη – μέλη που έχουν υποφέρει περισσότερο.

Ανταπόκριση-Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα 

Την εξαίρεση από την πρόταση της ΕΕ για μείωση κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία θα επιδιώξει αύριο η κυβέρνηση στη Σύνοδο υπουργών Ενέργειας είχε ανακοινώσει νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου απαντώντας σε ερωτήσεις στο briefing των πολιτικών συντακτών.

Όπως είπε: «Η κυβέρνηση θα επιδιώξει κατά την αυριανή σημαντική Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ εξαίρεση από την πρόταση που έχει καταθέσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για οριζόντια μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15% με βάση σύγκρισης την τελευταία 5ετία. Αντ΄ αυτού θα επιδιώξουμε η βάση σύγκρισης να είναι η περασμένη χρονιά» ανακοίνωσε.

Υπενθύμισε ακόμα πως η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχουν καταθέσει σειρά προτάσεων, που αφορούν στην ενεργειακή κρίση και την εφοδιαστική αλυσίδα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος