Ενεργειακή κρίση: Ελληνο – ιταλικό μέτωπο για επιβολή πλαφόν – Σε φάση υποχρεωτικής εξοικονόμησης η Γερμανία

H Ρωσία φαίνεται να κλείνει σταδιακά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου, το οποίο ήδη η Γερμανία χαρακτηρίζει «σπάνιο αγαθό» ενώ το κόστος της ενέργειας έχει ήδη αυξηθεί κατά 170% πυροδοτώντας φόβους για ύφεση. Η Ελλάδα και η Ιταλία συγκροτούν κοινό μέτωπο για την επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου.

Γερμανία: «Στη δεύτερη υψηλότερη φάση συναγερμού»

Ο υπουργός Οικονομίας ανακοίνωσε ότι η Γερμανία «περνά από τη φάση επιτήρησης στη φάση της υποχρεωτικής εξοικονόμησης», αφού η παροχή από τη Ρωσία μειώθηκε από 167 εκατομμύρια κυβικά μέτρα την ημέρα σε μόλις 67, και η τιμή «πεταξε» από τα 177€/ MWh στα 300€/ MWh.

Η Ρωσία, πάγια, αρνείται ότι πρόκειται για εκβιασμό αλλά επιμένει πως «τεχνικό πρόβλημα» ευθύνεται για τη μείωση της ροής αερίου. Μάλιστα ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Νμίτρι Πεσκόφ επέμεινε ότι «η Ρωσία είναι ένα αξιόπιστος και έμπιστος ενεργειακός πάροχος προς την Ευρώπη

Kυρίαρχο θέμα στη Σύνοδο Κορυφής των 27 είναι η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συγκροτεί κοινό μέτωπο με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Μάριο Ντράγκι, όπως αποφασίστηκε στο χθεσινό δείπνο στη Ρώμη.

«Θα επαναφέρω -μαζί με τον Ιταλό Πρωθυπουργό- το πια κατεπείγον αίτημα να δρομολογηθούν τολμηρές πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως η επιβολή πλαφόν στη χονδρική τιμή του φυσικού αερίου», επισημαίνει ο πρωθυπουργός.

Από τις Βρυξέλλες και ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας ζητά παρέμβαση στην λειτουργία του ευρωπαϊκού χρηματιστηρίου ενέργειας επισημαίνοντας: «Πρέπει να υπάρξει αναστολή και αναμόρφωση του πλαισίου του χρηματιστηρίου ενέργειας, υπάρχει δυνατότητα πλαφόν στα κέρδη των παραγωγών στην χονδρική αγορά ρεύματος».

Από την 1η Ιουλίου ενεργοποιείται ο ελληνικός μηχανισμός επιδότησης της ηλεκτρικής ενέργειας.

«Καταργεί de facto τη ρήτρα αναπροσαρμογής και ουσιαστικά καταργεί και τα υπερκέρδη ή υπερέσοδα των επιχειρήσεων και αποζημιώνει τις εταιρίες παραγωγής για τα πραγματικά τους κόστη», επισημαίνει ο υπουργός Επικρατείας, ‘Ακης Σκέρτσος.

Μετά την κρατική παρέμβαση η τιμή ανά kWh θα διαμορφωθεί στα 15-16 λεπτά για τα νοικοκυριά ενώ για τα χαμηλά εισοδήματα δικαιούχους του ΚΟΤ στα 11-12 λεπτά και 16 έως 18 λεπτά για τις επιχειρήσεις χαμηλής και μέσης τάσης αντίστοιχα

Η ασφάλεια ενεργειακού ανεφοδιασμού είναι το μείζον θέμα και σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα «όταν έχουμε ένα πόλεμο δεν ξέρουμε ποιες είναι οι εξελίξεις, ενώ έχουν ληφθεί μέτρα ακόμα και για τις πιο ακραίες συνθήκες».

ΕΡΤ1 – Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος