Κρεμλίνο: Η Ρωσία είναι πολύ αξιόπιστος προμηθευτής ενέργειας της Ευρώπης

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία είναι ένας πολύ αξιόπιστος ενεργειακός προμηθευτής της Ευρώπης και «εκπληρώνει αυστηρά όλες τις υποχρεώσεις της».

Δήλωσε επίσης στους δημοσιογράφους μέσω της καθημερινής τηλεδιάσκεψης, ότι η Γερμανία έχει ενημερωθεί για τους «κύκλους σέρβις» του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1, ο οποίος πρόκειται να υποβληθεί σε συντήρηση από τις 11 έως τις 21 Ιουλίου.

Οι ροές φυσικού αερίου μέσω του υποθαλάσσιου αγωγού Nord Stream 1 από τη Ρωσία προς τη Γερμανία έχουν μειωθεί. Η Ρωσία λέει ότι ένα τεχνικό πρόβλημα που προκλήθηκε από τις κυρώσεις ανάγκασε την κρατική Gazprom να μειώσει τη ροή, ενώ η Ιταλία και η Γερμανία λένε ότι αυτό είναι πρόσχημα για να στείλει λιγότερο φυσικό αέριο.

Ο «πόλεμος» του φυσικού αερίου μεταξύ Ρωσίας και Δύσης

  • Στις 22 Φεβρουαρίου 2022, ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς λέει ότι αναστέλλει το έργο του αγωγού Nord Stream 2 με τη Ρωσία ως απάντηση στην αναγνώριση από τη Μόσχα δύο αποσχισμένων περιοχών στην Ουκρανία.  Η Ουκρανία φοβάται επίσης ότι θα χάσει έσοδα από τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου εάν προχωρήσει ο Nord Stream 2, ο οποίος θα παραδίδει ρωσικό αέριο στη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας.
  • Στις 2 Μαρτίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποκόπτει επτά ρωσικές τράπεζες από το σύστημα τραπεζικών μεταφορών SWIFT.
  • Στις 8 Μαρτίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν απαγορεύει τις εισαγωγές ρωσικού αερίου και πετρελαίου από τις ΗΠΑ.
  • Η ΕΕ λέει ότι θα μειώσει τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου κατά τα δύο τρίτα φέτος και η Βρετανία λέει ότι θα καταργήσει σταδιακά τις ρωσικές εισαγωγές ενέργειας μέχρι το τέλος του 2022.
  • Στις 23 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν απαγορεύει στους ευρωπαίους πελάτες φυσικού αερίου να πληρώνουν τους λογαριασμούς τους σε δολάρια και ευρώ, ως απάντηση στο πάγωμα περίπου 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε συναλλαγματικά αποθέματα που κατέχει η Ρωσία στο εξωτερικό.
  • Η Ουάσιγκτον συμφωνεί να παράσχει στην Ευρώπη επιπλέον 15 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος.
  • Στις 27 Απριλίου, ο ρωσικός κολοσσός Gazprom διακόπτει τις προμήθειες φυσικού αερίου στη Βουλγαρία και την Πολωνία και στις 21 Μαΐου, η Ρωσία μειώνει το φυσικό αέριο στη γειτονική Φινλανδία, η οποία αρνήθηκε να πληρώσει σε ρούβλια και εξόργισε τη Μόσχα ζητώντας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
  • Στις 30 Μαΐου, οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να σταματήσουν τις περισσότερες εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου μέχρι το τέλος του έτους, αλλά ανέβαλαν την απαγόρευση του ρωσικού φυσικού αερίου.
  • Στα μέσα Ιουνίου, η Gazprom μειώνει δραστικά τις ημερήσιες προμήθειες φυσικού αερίου στη Γερμανία μέσω του αγωγού Nord Stream, προκαλώντας εκτίναξη των τιμών.

Επικαλούμενη ένα τεχνικό πρόβλημα, η Gazprom μειώνει τις παραδόσεις κατά 40 τοις εκατό και μετά άλλο 33 τοις εκατό, εν όψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 23-24 Ιουνίου, η οποία αναμένεται να χορηγήσει στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας για ένταξη στην Ουκρανία.

  • Η Αυστρία ανακοινώνει σχέδια για την επαναλειτουργία ενός σταθμού ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα, ενώ η Γαλλία και η Ιταλία αναλαμβάνουν μερίδια σε ένα τεράστιο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Κατάρ.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος