Ενεργειακή ασφάλεια: Οι ρωσικοί εκβιασμοί, η ενεργοποίηση ευρωπαϊκού μετώπου και οι συμμαχίες

Με ευρωπαϊκές συμμαχίες και ενδυνάμωση της εθνικής ενεργειακής τους επάρκειας, οι χώρες απαντούν στα αλλεπάλληλα τελεσίγραφα του Κρεμλίνου. Με τις ρωσικές δυνάμεις να σφυροκοπούν την Ουκρανία, στα στρατηγικά του πλάνα ο Πούτιν τοποθέτησε ως όπλο και το φυσικό αέριο. Η Ελλάδα προετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τα νέα δεδομένα, διασφαλίζοντας ενέργεια και από άλλες χώρες.

Ταυτόχρονα αναμένεται το επόμενο σχέδιο στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων τον Μάιο που προβλέπει ακόμη και ανώτατο πλαφόν στην τιμή της ενέργειας.

Υπό την πίεση του ρωσικού εκβιασμού για την προμήθεια αερίου η Ευρώπη χτίζει κοινό μέτωπο για την ενεργειακή ασφάλεια ενεργοποιώντας εσωτερικές συμμαχίες

Ενεργειακή συμμαχία

Η στρόφιγγα του ρωσικού αερίου έκλεισε για την Πολωνία εδώ και δυο ημέρες. Η Γερμανία διαβεβαίωσε την γείτονα χώρα πως θα τη βοηθήσει θέτοντας σε αντίστροφη ροή των αγωγό Γιαμάλ που έρχεται από τη Ρωσία. Έτσι το αέριο θα ρέει πλέον από την Γερμανία προς την Πολωνία (ΧΑΡΤΗΣ αγωγός)

Παράλληλα οι δύο χώρες συνεργάζονται για εξεύρεση νέων προμηθευτών πετρελαίου καταργώντας τις εισαγωγές από τη Ρωσία. Το λιμάνι του Γκντανσκ στην Πολωνία θα λειτουργήσει ως κόμβος μεταφοράς του καυσίμου προς τα διυλιστήρια της Γερμανίας.

Και η Ελλάδα ανακοίνωσε την ενεργειακή συνδρομή της στη Βουλγαρία με τη διάθεση του τερματικού σταθμού της Ρεβυθούσας για την προμήθεια LNG ενώ σύντομα ολοκληρώνεται και ο διασυνδετήριος αγωγός IGB που θα στέλνει και Αζερικο αέριο στη Βουλγαρία μέσω του

«Έχουμε τη δυνατότητα να ανατροφοδοτήσουμε τις προμήθειες φυσικού αερίου και να τις διανέμουμε μεταξύ των χωρών μελών ,ας γιατί το φυσικό αέριο δεν μεταφέρεται μόνο προς μία κατεύθυνση μπορεί να ρέει από τη μία χώρα στην άλλη» σημειώνει ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Πώς η Ελλάδα θωρακίζεται ενεργειακά

Η Ελλάδα καταρτίζει παράλληλα το δικό της σχέδιο για την ενεργειακή ασφάλεια. Την Τρίτη εγκαινιάζεται ο νέος τερματικός σταθμός LNG στην Αλεξανδρούπολη.

«Μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου» σημείωσε στο υπουργικό ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει σχέδιο οικονομικής στήριξης των καταναλωτών μέσα στο Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες:

– Θα επιβληθεί ανώτατη χονδρεμπορική στην τιμή στα 100 ευρώ/MWh για παραγωγή ενέργειας με φυσικό αέριο γεγονός που θα μειώσει σημαντικά το κόστος των τιμολογίων για τον καταναλωτή

– Ταυτόχρονα σχεδιάζεται η συνέχιση επιδότησης των τιμολογίων και τον επόμενο μήνα

Πορτογαλία – Ισπανία: Πλαφόν στην τιμή ρεύματος

Η Ε.Ε. ενέκρινε την απόφαση Ισπανίας και Πορτογαλίας να τεθεί προσωρινό ανώτατο όριο στις τιμές αναφοράς για το φυσικό αέριο και τον άνθρακα στα 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα που χρησιμοποιούν οι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.

Παράλληλα η Πορτογαλία ετοιμάζεται να διπλασιάσει τη χωρητικότητα του τερματικού σταθμού LNG στο Σίνες στις ακτές του Ατλαντικού προκειμένου να διανέμει από εκεί το φυσικό αέριο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που είναι 100% εξαρτημένες από το Ρωσικό αέριο.

Σταδιακό εμπάργκο του Ρωσικού πετρελαίου

Σταδιακό εμπάργκο του Ρωσικού πετρελαίου θα επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, κλιμακώνοντας τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ενώ διευρύνονται οι κυρώσεις και κατά ρωσικών τραπεζών, όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Ειρήνη Ζαρκαδούλα.

Σύμφωνα με όσα είπε, πιθανό είναι το μπλόκο στις εισαγωγές με χρήση τάνκερ αλλά όχι μέσω αγωγών, ενώ στο στόχαστρο μπαίνουν ρωσικές τράπεζες αλλά και ρωσικά ΜΜΕ.

Ρεπορτάζ: Κατερίνα Χριστοφιλίδου,

Ανταπόκριση Βρυξέλλες: Ειρήνη Ζαρκαδούλα

Πηγή: ΕΡΤ

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος