Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Πώς αντέδρασαν οι διεθνείς αγορές

Array

Τα βλέμματα όλων από το πρωί της Δευτέρας (5/12) είναι στραμμένα στις διεθνείς αγορές και την τιμή του πετρελαίου, καθώς ξεκίνησε η εφαρμογή του πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, αλλά και το ευρωπαϊκό εμπάργκο στο ρωσικό αργό, και οι αναλυτές κρατούν στάση αναμονής.

Νωρίτερα σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, τόνισε πως η Ρωσία προετοιμάζει τις δικές της αποφάσεις για το πλαφόν το οποίο όπως λέει «δεν θα το αναγνωρίσουμε».

Ακόμα τόνισε πως το πλαφόν αυτό θα αποσταθεροποιήσει τις διεθνείς αγορές ενέργειας αλλά δεν πρόκειται να μειώσει την ικανότητα της Ρωσίας να συνεχίσει την στρατιωτική της επιχείρηση στην Ουκρανία.

Το κοινό μέτωπο G7, ΕΕ και Αυστραλίας μεγαλώνει καθώς και η Ιαπωνία επέβαλε ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό αργό αλλά με… αστερίσκους.

Τι γίνεται στις διεθνείς αγορές

Μέχρι στιγμής δεν έχουμε ιδιαίτερες εξάρσεις στην τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, που κινείται στα 86 δολάρια το βαρέλι.

Ένας σοβαρός δείκτης για το πού θα οδηγηθούν τα πράγματα είναι η Κίνα, η οποία έχει αρχίσει να άρει τα σκληρά lockdown της πολιτικής μηδενικoύ Covid που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο Πεκίνο.

Eurogroup στις Βρυξέλλες 

Ο δημοσιογράφος της ΕΡΤ Δημήτρης Απόκης αναφέρθηκε και στο σημερινό Eurogroup, λέγοντας ότι είναι μια πολύ θετική εξέλιξη για την ελληνική οικονομία.

Θα συζητηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, με βάση την πρώτη αξιολόγηση μετά την άρση της εποπτείας της ελληνικής οικονομίας. Τα μέτρα θα είναι γύρω στα 6 δισ. ευρώ, τα 700 εκατ. θα εδρεύσουν άμεσα στα κρατικά ταμεία και τα υπόλοιπα έχουν να κάνουν με απαλλαγή από τους τόκους που είχε να πληρώσει η Ελάδα τα επόμενα χρόνια.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αλεξάκη, Δημήτρης Απόκης 

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος