Θ. Σκυλακάκης στο Πρώτο: Το 2022 θα έχουμε άλλη οικονομία και άλλα δημόσια οικονομικά (audio)

«Η εκτίμησή μας είναι, όπως και της ΕΚΤ, ότι το κύμα των ανατιμήσεων μπορεί να κρατήσει λίγο περισσότερο από ό,τι είχαν εκτιμήσει οι διεθνείς οργανισμοί, αλλά παραμένει προσωρινό και η κύρια δική μας αντίδραση είναι στην αγορά ενέργειας όπου έχουμε κάνει μια παρέμβαση που ξεπερνά το 0,5 δισ. ευρώ, συν την  παρέμβαση της ΔΕΗ συν την παρέμβαση στο φυσικό αέριο», τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθαροί Λογαριασμοί» με τον Γιώργο Παπαγεωργίου και τον Δημήτρη Κοντογιάννη, ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών, Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Η ακρίβεια μετράται από τον πληθωρισμό και το κύριο πρόβλημα που έχουμε στον πληθωρισμό είναι τα καύσιμα και το φυσικό αέριο, είπε ο Σκυλακάκης. Αυτά επηρέασαν τον πληθωρισμό του Σεπτεμβρίου και το μεγαλύτερο κομμάτι της επίδρασης στον πληθωρισμό του Οκτωβρίου, που στην Ελλάδα είναι μικρότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ωστόσο, επεσήμανε πως υπάρχουν αγορές έντονα ανταγωνιστικές, όπως του ελαιόλαδου, των ζυμαρικών, επομένως, όταν κοιτάμε τον πληθωρισμό πρέπει να βλέπουμε την συνολική επίπτωση των τροφίμων στο καλάθι της νοικοκυράς, το «μέχρι» είναι πάντα παραπλανητικό, γι’ αυτό πρέπει να κοιτάμε τους μέσους όρους.

Αναφορικά με τους έμμεσους φόρους στα καύσιμα, ο κ. Σκυλακάκης, εξήγησε ότι η αύξηση στα καύσιμα έρχεται από έξω και προκαλεί μια αντίστοιχη μείωση του ΑΕΠ μας, του εισοδήματος όλων μας γιατί τα καύσιμα που είναι εισαγόμενα γίνονται πιο ακριβά. Κομμάτι αυτού του βάρους παίρνει ο κρατικός προϋπολογισμός, που σημαίνει ότι πάλι εμείς θα το πληρώσουμε, υπογράμμισε. «Το ερώτημα είναι πώς θα μοιράσουμε την ζημιά που προκαλεί η προσωρινή αύξηση των εισαγόμενων καυσίμων στην οικονομία και στα νοικοκυριά. Ένα κομμάτι πρέπει να το πάρει ο φορολογούμενος, δηλαδή ο κρατικός προϋπολογισμός και ένα κομμάτι ο καταναλωτής. Δεν μπορεί να πάρει το 100% ο φορολογούμενος» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

«Οι έλεγχοι και οι παρεμβάσεις που πρέπει να γίνονται με την νομοθεσία, γίνονται και με μεγαλύτερη ένταση για αυτές τις περιόδους.  Η λειτουργία της αγοράς στην δική μας έννομη τάξη γίνεται από την ανεξάρτητη αρχή της επιτροπής ανταγωνισμού, στην οποία έχουμε δώσει όλα τα εργαλεία για να κάνει αυτή την δουλειά αλλά αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές, όταν έχεις μια πολύ μεγάλη αύξηση στις εισαγόμενες πρώτες ύλες και τα καύσιμα και ταυτόχρονα έχεις άνοδο στην οικονομία, αυτό οδηγεί σε άνοδο του πληθωρισμού. Πρέπει να συνειδητοποιούμε ότι η αύξηση των διεθνών τιμών για όσο κρατήσει μειώνει το εισόδημα της χώρας μας, συνεπώς το εισόδημα όλων μας».

Σε μακροχρόνια πολιτική πρέπει να κάνουμε τις τεράστιες επενδύσεις στις ΑΠΕ, υπογράμμισε ο κ. Σκυλακάκης, που θα απεξαρτήσουν την χώρα και από τα καύσιμα για την ηλεκτρική ενέργεια και από τα καύσιμα για την κίνηση πηγαίνοντας προς την ηλεκτροκίνηση για να έχουμε ενεργειακή αυτάρκεια και αυτή είναι η βασική πολιτική της κυβέρνησης.

«Σήμερα το φυσικό αέριο που διαμορφώνει την τιμή της μεγαβατώρας είναι στα 160€-170€. Οι νέες επενδύσεις που γίνονται στις ΑΠΕ, για τις οποίες έγινε και αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ με μεγάλη επιτυχία, είναι με 40€-60€ την μεγαβατώρα» τόνισε ο κ. Σκυλακάκης.

Όσο αφορά τα μέτρα στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση κατά την διάρκεια της πανδημίας, ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως «το αποτέλεσμα της παρέμβασής μας, πάνω από 10 δισ. είχε ως συνέπεια να τελειώσει αυτή η υπόθεση χωρίς να χάσουμε θέσεις εργασίας, αντιθέτως μειώθηκε η ανεργία και χωρίς να έχουμε μαζικά λουκέτα. Ταυτόχρονα κερδίσαμε από ευρωπαϊκή διαπραγμάτευση 18 δις σε επιδοτήσεις και 13 δις σε δάνεια που θα πάνε αποκλειστικά για επενδύσεις για το δυναμικό της οικονομίας μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Αυτές οι μεγάλες επενδύσεις είναι που μειώνουν στο μισό την ζημιά από την πανδημία και εξασφαλίζουν την μακροχρόνια πορεία της οικονομίας, για να μην χρειαστεί να κάνουμε αυξήσεις φόρων ή μειώσεις δαπανών για πληρώσουμε τα χρέη της πανδημίας».

Η ζημιά στα δημόσια οικονομικά την περίοδο της πανδημίας ήταν της τάξεως των 40 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. «Πάνω από τα μισά, μας τα καλύπτει το όφελος που παίρνουμε από το Ταμείο Ανακάμψης. Τα άλλα μισά θα πρέπει να τα καλύψουμε στην επόμενη 20ετία μέσω ταχύτερης ανάπτυξης. Φέτος τρέχουμε μια ανάπτυξη που εμείς λέμε ότι θα είναι 6,1% αλλά θα είναι παραπάνω, ενώ η Ε.Ε. μιλάει για 7,1%.»

Το πρωτογενές έλλειμμα θα κυμανθεί περίπου στο 7% του ΑΕΠ και λίγο κάτω από 10% θα είναι το συνολικό έλλειμμα, είπε ο κ. Σκυλακάκης, ενώ το 2023 θα πρέπει να έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα.

«Το 2022 θα έχουμε πλήρη τουρισμό, το ΑΕΠ θα είναι μεγαλύτερο από το 2019 και θα μπει το Ταμείο Ανάκαμψης φουλ σε πάρα πολλούς τομείς, οπότε θα έχουμε άλλη οικονομία και άλλα οικονομικά» κατέληξε.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος