Σαρώνει η Ουκρανική κρίση τα Χρηματιστήρια και τις τιμές πετρελαίου και φυσικού αερίου

Στον ρυθμό της ρωσο-ουκρανικής κρίσης κινούνται σήμερα οι διεθνείς τιμές των εμπορευμάτων, καταγράφοντας νέα υψηλά ιστορικά ρεκόρ. Την ίδια ώρα οι δείκτες στα διεθνή χρηματιστήρια υποχωρούν προεξοφλώντας ισχυρές πιέσεις στις οικονομίες από την όξυνση των σχέσεων Ρωσίας – Δύσης.

Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επιδεινώσουν περαιτέρω τις ήδη δύσκολες συνθήκες στην αγορά ενέργειας στην Ευρώπη, με επιχειρήσεις και νοικοκυριά να δέχονται ισχυρότατο πλήγμα από τη συνεχή αύξηση των τιμών χονδρικής και λιανικής. Η μεγάλη εξάρτηση της γηραιάς ηπείρου από το ρωσικό φυσικό αέριο όπως και οι εκτιμήσεις ότι οι εναλλακτικές πηγές όπως το αμερικανικό LNG δεν αρκούν για να καλύψουν επαρκώς το κενό σε περίπτωση, που η Ρωσία αποφασίσει να κλείσει τη στρόφιγγα προς την Ευρώπη.

Οι ευρωπαϊκές τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας εκτινάχθηκαν περισσότερο από 10% αφότου οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε σύντομα να εισβάλει στην Ουκρανία ή να προσπαθήσει να προκαλέσει μια τεχνητή σύγκρουση στα σύνορα της.

Το βασικό συμβόλαιο φυσικού αερίου ενισχύθηκε σήμερα έως και 14% στα 88 ευρώ ανά μεγαταβώρα, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 31 Ιανουαρίου. Στη γερμανική αγορά το συμβόλαιο Μαρτίου του ηλεκτρικού ρεύματος καταγράφει άνοδο 11% στα 177 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Η τιμή του πετρελαίου τύπου Μπρεντ μετά το άλμα κατά 4,7% την Παρασκευή, ενισχύεται σήμερα 1,8% στα 96,16 δολάρια το βαρέλι. Στα ύψη και η τιμή του άνθρακα με το βασικό συμβόλαιο στα 115,50 δολάρια ανά μετρικό τόνο.

Να σημειωθεί ότι η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και μια σύγκρουση στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση της ροής προς την ευρωπαϊκή αγορά. Η Ρωσία εξάγει περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πετρελαϊκών προϊόντων, περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Cowen. Περίπου το 60% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας πηγαίνει στην Ευρώπη και ένα 30% στην Κίνα.

Επίσης η Ρωσία είναι ο κορυφαίος προμηθευτής φυσικού αερίου της Ευρώπης, με περίπου το 1/3 των εξαγωγών της να μεταφέρονται μέσω ουκρανικών αγωγών. Οι προμήθειες στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης της Ευρώπης εξαντλούνται ήδη, με τιμές τέσσερις φορές υψηλότερες από τις κανονικές για αυτήν την εποχή του χρόνου.

«Η άμεση εστίαση είναι στην πιθανότητα διακοπής του ρωσικού ενεργειακού εφοδιασμού στην Ευρώπη, η οποία θα ήταν πολύ δύσκολο να αντιμετωπιστεί και θα μπορούσε να δημιουργήσει πραγματική έλλειψη ενέργειας ακόμη και πέρα από την πρόκληση που ήδη αντιμετωπίζουμε», δήλωσε, σύμφωνα με το Bloomberg, ο Τζέισον Μπόρντοφ, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια. «Αλλά πριν από αυτό, η Ευρώπη βρισκόταν ήδη σε ενεργειακή κρίση».

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει ήδη μια ενεργειακή κρίση, καθώς η Ρωσία περιορίζει τις ροές φυσικού αερίου από το καλοκαίρι, αναγκάζοντας τις επιχειρήσεις κοινής ωφελείας να βασίζονται στον άνθρακα για να κρατήσουν τα «φώτα αναμμένα».

Η ήπειρος αντιμετωπίζει επίσης σωρεία διακοπών από τις πυρηνικές εγκαταστάσεις παραγωγής ρεύματος. Στη Γαλλία, τον μεγαλύτερο παραγωγό πυρηνικής ενέργειας της ηπείρου, με την Electricite de France να προειδοποιεί ότι η παραγωγή φέτος θα μπορούσε να πέσει στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1990.

Ισχυρές πιέσεις σε Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και Αθήνα

Υπό το βάρος των εξελίξεων στα σύνορα Ρωσίας – Ουκρανίας η ανασφάλεια αποτυπώνεται στους δείκτες τόσο στην Ευρώπη όσο και στο χρηματιστήριο Αθηνών. Το χρηματιστήριο Αθηνών βρίσκεται υπό την μέγγενη των διεθνών ρευστοποιήσεων με τον Γενικό Δείκτη να καταγράφει απώλειες 2,96%, στις 942,36 μονάδες, έχοντας καταγράψει νωρίτερα απώλειες μεγαλύτερες του 3%.

Βαριές απώλειες καταγράφουν και οι ευρωπαϊκές αγορές. Η κρίση στην Ουκρανία, οι ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις και στις δύο όχθες του Ατλαντικού και οι τάσεις των Κεντρικών Τραπεζών να προχωρούν πλέον σε αύξηση επιτοκίων ή σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα.

Να σημειωθεί ότι το ράλι του πληθωρισμού στις ΗΠΑ συνεχίστηκε με ανανεωμένη ορμή τον Ιανουάριο, δίνοντας νέα ώθηση στις εκτιμήσεις ότι η Federal Reserve θα αναγκαστεί να υιοθετήσει μια επιθετικότερη προσέγγιση στη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής της τους επόμενους μήνες.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί κατά 2,5% στις 457 μονάδες, με τον τραπεζικό κλάδο να σημειώνει “βουτιά” 4,1% και να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες.

Επιμέρους, ο γερμανικός DAX σημειώνει βαριές απώλειες της τάξης του 3,2% στις 14.920 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί επίσης κατά 3,2% στις 6.785 μονάδες και ο βρετανικός FTSE 100 χάνει 1,9% στις 7.510 μονάδες. Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB διολισθαίνει κατά 3,3% στις 26.070 μονάδες και ο ισπανικός IBEX 35 σημειώνει πτώση 2,6% στις 8.560 μονάδες.

Τι βλέπουν οι αναλυτές για το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό West Texas Intermediate (WTI) αυξήθηκε 1,28 δολάρια ή 1,48%, στα 95 δολάρια το βαρέλι

«Μια τιμή στα 100 δολάρια για το πετρέλαιο είναι πλέον ορατή», δήλωσε ο Χάουι Λι, οικονομολόγος στην Oversea Chinese Banking Corp., προειδοποιώντας ότι μια καθολική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας μπορεί να στείλει το αργό ακόμα και πάνω από τα εκατό δολάρια.

«Εάν συμβεί… μετακίνηση στρατευμάτων, το αργό πετρέλαιο Brent δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να φτάσει πάνω από το επίπεδο των 100 δολαρίων», δήλωσε ο αναλυτής του OANDA Έντουαρντ Μόγια. «Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν εξαιρετικά ασταθείς και ευαίσθητες στις σταδιακές ενημερώσεις σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία».

«Παρατηρούμε σημάδια πίεσης σε όλη την ομάδα: επτά μέλη του ΟΠΕΚ απέτυχαν να ανταποκριθούν στις αυξήσεις των ποσοστώσεων μέσα στον μήνα, με το μεγαλύτερο έλλειμμα να καταγράφεται στο Ιράκ», αναφέρουν οι αναλυτές της JP Morgan. Πρόσθεσε δε ότι ένας σούπερ κύκλος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη με «τις τιμές του πετρελαίου πιθανόν να υπερβούν τα 125 δολάρια το βαρέλι με τη διεύρυνση του ασφάλιστρου κινδύνου πλεονάζουσας χωρητικότητας».

Ρεπορτάζ: Κωνσταντίνα Δημητρούλη

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος