Μαύρος χρυσός: Αγγίζουν τα 100 δολάρια το βαρέλι οι τιμές του πετρελαίου

Για πρώτη φορά από το 2014, οι τιμές του πετρελαίου ανήλθαν στο υψηλότερο σημείο των τελευταίων οκτώ ετών, προσεγγίζοντας τα 100 δολάρια το βαρέλι.

Η άνοδος αυτή είναι απόρροια της Ουκρανικής κρίσης, καθώς η απειλή μιας ρωσικής επέμβασης στην Ουκρανία κλονίζει την ήδη εύθραυστη παγκόσμια αγορά του μαύρου χρυσού.

Το διακύβευμα για όλο τον κόσμο είναι μεγάλο. Μια απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα μπορούσε να έχει σοβαρές  επιπτώσεις στις τιμές της βενζίνης και πολλών καταναλωτικών αγαθών, οδηγώντας τον πληθωρισμό σε υψηλότερα επίπεδα.

Η Ρωσία είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου στον κόσμο και μια σύγκρουση στην Ουκρανία θα οδηγούσε σε σημαντική μείωση της ροής ρωσικών βαρελιών στην αγορά.

Η Ρωσία εξάγει περίπου 5 εκατομμύρια βαρέλια αργού ημερησίως, περίπου το 12% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου 2,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πετρελαϊκών προϊόντων, περίπου το 10% του παγκόσμιου εμπορίου, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Cowen. Περίπου το 60% των εξαγωγών πετρελαίου της Ρωσίας πηγαίνει στην Ευρώπη και ένα 30% στην Κίνα.

Αυτή η δυναμική οδήγησε τους επενδυτές τις τελευταίες ημέρες να τιμολογήσουν ένα αρκετά μεγάλο ασφάλιστρο γεωπολιτικού κινδύνου, σύμφωνα με τους αναλυτές.

Η ένταση για την Ουκρανία συμπίπτει σε μια περίοδο όπου ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών και οι σύμμαχοί του, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας (OPEC+),δεσμεύτηκαν να επαναφέρουν προσεκτικά λίγα περισσότερα βαρέλια στην αγορά καθώς ανακάμπτει η ζήτηση, αλλά δεν πέτυχαν τους στόχους παραγωγής πετρελαίου.

«Εχουμε προετοιμαστεί για μια περίοδο αναταράξεων», δήλωσε ο Τζέισον Μπόρντοφ, διευθυντής του Κέντρου Παγκόσμιας Ενεργειακής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Κολούμπια.

  • Μια απότομη αύξηση των τιμών του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα έχει νέες επώδυνες επιπτώσεις στις τιμές της βενζίνης.

Προς το παρόν, οι αναλυτές λένε ότι μια μεγάλη αναστάτωση φαίνεται απίθανη, καθώς η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν έχει δείξει ότι τα πιθανά αντίποινα θα περιλαμβάνουν και κυρώσεις κατά της ρωσικής ενεργειακής βιομηχανίας.

Από την άλλη πλευρά η Μόσχα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στα έσοδα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων, γεγονός που καθιστά απίθανο να κλείσει την κάνουλα, στο πλαίσιο ρωσικών αντιποίνων, υποστηρίζουν αναλυτές. Αλλά μία σύγκρουση μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτα αποτελέσματα.

Όλες οι Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο,  στο ertnews.gr
Διάβασε όλες τις ειδήσεις μας στο Google
Κάνε like στη σελίδα μας στο Facebook
Ακολούθησε μας στο Twitter
Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας στο Youtube
Προσοχή! Επιτρέπεται η αναδημοσίευση των πληροφοριών του παραπάνω άρθρου (όχι αυτολεξεί) ή μέρους αυτών μόνο αν:
– Αναφέρεται ως πηγή το ertnews.gr στο σημείο όπου γίνεται η αναφορά.
– Στο τέλος του άρθρου ως Πηγή
– Σε ένα από τα δύο σημεία να υπάρχει ενεργός σύνδεσμος